Frajle
U VAZDUHU · intervju

Šarmantni kvartet iz Novog Sada koji čine Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena Buča i Nevena Buča postoji od 2009. godine i stvara autentičnu pop muziku. Karakterišu ih sjajni, unisoni glasovi, akustično izvođenje pesama, poseban senzibilitet, teme ljubavi i putovanja kao lajtmotiv, fina retro nota, doza humora…

Početkom novembra The Frajle su objavile album B strana ljubavi, a nakon koncerata u Beogradu (3.decembar, Sava centar)  i Novom Sadu (6. i 13 decembar, Srpsko narodno pozorište) sledi turneja po regionu. O novim pesmama, kreativnosti, izazovima, saradnjama i planovima… Frajle govore za City Magazine.

Jelena: B strana ljubavi je naš treći album. Publika ima priliku da odsluša 11 pesama, da čuje novi zvuk od nas, ali i da proputuje duž Mediterana,  kroz pesmu Imala je lijepu rupicu na bradi, do Bosne preko pesme  Sarajevo i onda do Makedonije preko pesme Vo kosi da ti spijam, pa da dođe do nas u Novi Sad – sa pesmom Menjam dane. Prvi put na albumu imamo jednu pesmu na španskom i jednu na francuskom jeziku. To su novine, a stare, dobre stvari ne menjamo, to je izdavač, PGP RTS i naš producent Vojislav Aralica.

Koliko je bilo izazovno otpevati pesmu na španskom i na francuskom jeziku?

Nevena: Nata je profesorka francuskog, od nje smo učile, što je bio veliki izazov za nas, ali i zabava. Pesme su dobile novi šmek, a nama izgleda kao da pevamo sasvim nove numere. Planiramo i ostale numere da prevedemo na francuski, ali i na japanski i italijanski.

Na ovom albumu sarađujete sa džez gitaristom Ante Gelom, muzičarima Goranom Karanom i Manjifikom, tekstopiscem Alkom Vujicom. Kako je došlo do tih saradnji?

Nevena: Mi smo kompozitorke i autorke teksta na prva dva albuma, ali sad smo odlučile da sarađujemo i sa drugim autorima. Alka je sjajan tekstopisac i njen senzibilitet nam savršeno odgovara (tekst za pesme Sarajevo i Luda za tobom). Goran Karan je napisao divnu, žensku himnu, pod nazivom Nevolja, stvorenu za nas četiri. Sa Manjifikom se znamo dugo i pisali smo jednu numeru zajedno, a i na prošlom albumu je producirao dve numere. Ante Gelo je odličan umetnik, gitarista, čovek koji je sam po sebi muzika, a na vama je samo da ga slušate i uživate u tome.

Na albumu se nalaze i vaše obrade pesama Olivera Dragojevića i Tošeta Proeskog. Kako ste odabrale te pesme?

Nataša: Pesmu Imala je lijepu rupicu na bradi, Zdenka Runjića, izvele smo na Runjićevim večerima u Splitu, 2014. godine, nakon čega su i publika i radio stanice tražili numeru na nosaču zvuka. Tošetove pesme volimo, a pogotovo Vo kosi da ti spijam, pa smo odlučile da obradom odamo poštovanje njegovom radu.

Kako nastaju vaše pesme? Kako izgleda zajednički rad na njima? Gde je sve inspiracija?

Jelena: Neke pesme nastanu spontano, onako odjednom, na nekim pesmama se radi dugo. Neke pesme smo pisale zajedno, Fina ili Sarajevo, na primer. Nekad pesmu uradi samo jedna od nas, ili dve, pa je donesemo gotovu na probu i samo pitamo: “Kako vam se čini?”. Kad pišemo zajedno volimo da se šalimo, ali i da i neke tužnije trenutke proživimo zajedno, i da sve ono što nam se dogodi stavimo u pesme.

Do sada ste uradile i mnogo obrada, a za neke od njih dobile ste značajne nagrade (Runjićev galeb u Splitu, nagrada za najbolju Balkansku grupu u Skoplju). Kako ste odabirale pesme koje ćete obraditi?

Jelena: Što se tiče pesama na festivalima, uglavnom smo dobijale predloge od organizatora. Za Čukni vo drvo i Meni trebaš ti imale smo utisak da nećemo nikad uspeti da nađemo verziju koja će se svideti i nama i publici. Međutim, kad smo ih izvele, sa dve gitare i četiri glasa, te pesme su dobile novo ruho i veliku slušanost. I mi smo se zaljubile u te pesme.

Koju muziku privatno slušate?

Sve četiri: Tu smo različite, mada postoje izvođači i pesme koje sve četiri volimo. Zdravka Čolića, na primer, sve volimo, kao i Gibonnija. Ali i Aretu Frenklin, Adel, kao i Elvisa i muzičku klasiku. Takođe, volimo starogradske pesme za dušu i vino.

Zbog čega ste na početku karijere odredile žanrovski svoju muziku kao vojvođanski tango?

Nevena: Iskreno, nismo imale definiciju, samo smo pisale pesme i svirale ih. Drugi su definisali taj pravac – kolege, publika, mediji, a dobijale smo i još definicija – poput Balkanskog svinga, Ženskog bećarca do Frajlizma.

Kakvo je bilo iskustvo  plesati tango u spotu za pesmu Samo za kraj?

Nataša: Imale smo divne učitelje, Darka i Miloša iz škole „Tango Natural“, koji su nam pokazali osnove tanga, a nama je bio izazov da nešto novo naučimo i savladamo i to.

Kakve ste vas četiri privatno? A kakve na sceni?  

Marija: Ne razlikujemo se na sceni i van scene, osim što na sceni imamo kostime i više šminke. Mi smo jednostavne devojke, koje imaju izgrađen stil, spontane smo i trudimo se da budemo drugačije i da nas po tome prepoznaju.

Kako osmišljavate svoj scenski izgled? 

Nataša: U početku smo same pravile kombinacije i to po boji i stilu. Sad nam u tome pomažu stilista Srđan Šveljo, frizer Norbert Horvat koji je krivac za neobične frizure koje imamo. Modna kuća P..S.. fashion iz Čačka sa kojom sarađujemo godinu dana, ima fantastične kreacije u kojima smo se pronašle sve četiri.

Kako publika reaguje na novi album, kakve komentare ste čule nakon njegovog objavljivanja?

Nevena: Komentari za novi album B strana ljubavi su suuuper. Menjam dane kao singl nalazi se na MTV top listi na drugom mestu, glasanje je u toku.  Imamo veoma aktivnu fejsbuk stranicu, pa nam fanovi stalno pišu koja im je omiljena pesma. I ima različitih odabira.

Kako će izgledati decembarski koncerti u Beogradu i Novom Sadu? Da li planirate iznenađenja za publiku?

Marija: Imamo divan bend koji nastupa sa nama na tim koncertima, a iznenađenja će biti. Zato od srca sve pozivamo da dođu u Sava Centar i Srpsko narodno pozorište da nas čuju i pogledaju šta smo im sve pripremile. Jedno je sigurno – biće to dva sata muzike za vašu dušu.

Šta planirate nakon tih koncerata?

Jelena: Koncertima praktično tek započinjemo turneju i obilaske gradova po Srbiji i regionu. Imamo nastupe ceo decembar i januar, a februar je polako počeo da se puni. Nema predaha, drago nam je da što sve ono što smo radile možemo da podelimo sa publikom, da im pružimo dobru energiju. To se uvek vrati.

Ana Petrović i Toni Ana Petrović: Toni + Cici + Biki Lamberto Bava Lamberto Bava: Demonska privlačnost italo horora cover1 Božo Vrećo: Ja sam Koštana i tu nema glume, samo prepuštanja cover Marijana Pedović: Kad kuvanje postane nauka