hbz-tht-lead-1524669847
KULTURA · film/TV

Jedna od najintrigantnijih serija prošle godine svakako je „Sluškinjina priča” koja je osvojila čak 5 Emi nagrada. Ova kontroverzna priča prati sudbinu mladih žena koje su zatočene u vilama bogataša kako bi im rađale decu, jer njihove žene to ne mogu. Vrlo mračna distopijska saga nastala je po istoimenom romanu Margaret Atvud iz 1985, ali čini se da je u jeku priče o nasilju i seksualnom zlostavljanju žena širom planete, ova tema više nego aktuelna i značajna. Te, ukoliko je prva sezona na vas ostavila snažan utisak, u nastavku otkrijte kakva uzbuđenja donosi početak druge sezone.

Poslednji put kada smo videli Elizabet Mos u ulozi Džun, crni kombi vodio ju je u nepoznatom pravcu. „Da li je ovo moj kraj ili novi početak, ja to nikako ne znam”, odzvanjale su njene misli koje su ujedno i poslednje reči pomenutog romana.

Pa, šta je posredi? Prva epizoda druge sezone nagoveštava da su oba scenarija moguća. Iako prvobitno izgleda kao da će to biti kraj za Džun, jer je sa Almom, Ofglen 2 i drugim sluškinjama odbila da kamenuje Dženin u završnici prve sezone, kako epizoda odmiče, dolazi do preokreta, te se krvava, ali ne povređena Džun suočava sa novim početkom.

U nastavku pogledajte koji su to najupečatljiviji detalji prve epizode druge sezone:

Lažna egzekucija

Iako cela serija odiše vrlo mračnim tonom, uvodna scena lažne egzekucije sluškinja zaista izaziva jezu. Iako je nerealno smtrati da će Gilijad ubiti toliko mladih žena koje su sposobne da rađaju, ovaj svet, zasnovan na moći nekolicine pojedinaca, toliko je surov i pun nelogičnosti, da ni mi, ni sluškinje nemamo nijedan razlog da verujemo da će ih logika i razum spasiti.

Lidija nikada nije bila toliko pomahnitala

Ma koliko Lidija uvek bila mentalno nestabilna, njen sadizam i ludilo doživljavaju kulminaciju u ovoj epizodi, naročito nakon što sazna za Džuninu trudnoću. Nakon lažne egzekucije, ona je naterala devojke da izađu na ledenu kišu i držala ih tako satima kao kaznu zbog toga što su odbile da kamenuju Dženin. Kao da ta tortura nije bila dovoljna, morale su iznova da slušaju njen monolog o tome koliko su zapravo srećne što su se oslobodile svog pređašnjeg grešnog života. „Postoje dve vrste slobode: sloboda ka nečemu i sloboda od nečega, ona objašnjava. Sada kao robovi za oplodnju koji služe patrijarhalnoj autokratiji, njima je navodno bolje, jer su oslobođene nečeg lošeg. Ovakvo objašnjenje, očigledno, samo Lidiji ima smisla.

Trudne žene nisu nužno zaštićene u Gilijadu

Ovo je bilo pravo otkriće. Kada je Lidija saznala za Džuninu trudnoću, odmah joj je dala suvu odeću da se presvuče, i uz osmeh joj poslužila toplu supu, ali kada Džun odbije da jede, sve poprima neočekivani obrt. Džun smatra da sada kada je trudna, ima pravo na svoj glas i mišljenje, međutim, totalitarna Gilijad uvek se potrudi da dokaže suprotno.

Da li će Serin povrediti Hanu?

Kada je Serin povela Džun u sadističku posetu Hani u poslednjoj epizodi prve sezone, rekla joj je: „Sve dok je moje dete na sigurnom, biće i tvoje.” Ali sada kada je Džun pobegla, možemo da vidimo kako se Serin iznenada preobražava u jedno zlo stvorenje, naročito nakon što joj se učini da na Džuninom ultrazvuku vidi svoje dete. Ovaj gubitak zaboleće je mnogo više nego da se sve dogodilo pre Džuninog bekstva.

„Ja sam slobodna.”

Nema sumnje da je početak druge sezone pun neočekivanih obrta i turbulencija. Niko nije očekivao da će Džun tako brzo pobeći, niti da će otkinuti parče metala iz sopstvenog uha koristeći ne baš oštre makaze. Kada se nađe sa Nikom u napuštenom magacinu, ona skida svoju odoru i spaljuje je, a potom ne samo da skraćuje kosu, već odrezuje veliki deo svog uha kako bi se oslobodila parčeta metala koje ju je označavalo kao sluškinju. I ne, ovo nije samo način da zavara trag kako je ne bi pronašli, već simboličan raskid sa jezivim periodom koji je provela kao sluškinja, označavajući time da je napokon slobodna.

logo-beldocs-225x300 11. Beldocs festival BeyondTheEdge_SBgr1 Filmski maj the-equalizer-2-Movie-Stills- Denzel Washington se vraća kao osvetnik EVERYBODY KNOWS pic Veliko platno: Uzbudljvo filmsko proleće · · · ·