slika1cover
U VAZDUHU · trend

Popularnost hibrida, odnosno spajanja različitih proizvoda, prema istraživanjima je jedan od najbrže rastućih trendova u internacionalnoj kuhinji. A sve je počelo sa šefom Dominikom Anselom (Dominique Ansel) iz Njujorka, koji je kreirao i patentirao kronat (cronut), kombinaciju kroasana i krofne.

Tekst: Jelena Popović

Te sada već davne 2013. godine u maju, kad je počela prodaja kronata, otvoreno je novo poglavlje u pripremi testa i poslastica. Redovi ispred poslastičarnice bili su ogromni, ljudi su kampovali tokom cele noći kako bi došli na red ujutro kad se radnja otvarala. Zbog velike potražnje, broj kronat peciva je bio ograničen na šest po osobi, dok je cena po kojoj su se preprodavali na crnom tržištu bila i do deset puta veća od originalne cene od pet dolara.

Kronat je pecivo u obliku krofne, napravljeno od lisnatog testa kroasana, ispunjeno filom, prženo u ulju i posuto šećerom ili glazurom po izboru. Šef Ansel je zaštitio ime svog proizvoda, ali to nije sprečilo da se pojave slični recepti pod drugačijim nazivom, kao što su „doissants“, „doughsánt“ i „fauxnuts“. Inspiracija za nastanak kronata je prema rečima šefa bila jednostavna – njegov tim je predložio da naprave krofne s različitim prelivima, a pošto je Ansel poreklom Francuz, on je želeo da udahne duh svoje zemlje i čuvenog kroasana u recept.

Pergament i lenjir

Sada, kad je kronat postao svakodnevica, barem za one koji žive u Americi, šef Dominik Ansel je objavio u svojoj knjizi i originalan recept, ali on nije za one koji vole brze i jednostavne stvari. Prema originalnom receptu priprema kronata traje tri dana. Testo se priprema s puterom u slojevima, i drži u frižideru. Ansel je celu pripremu uzdigao na ekspertski nivo. Dva dana pre nego što je dozvoljeno da se približite fritezi, morate da napravite kvadrat od testa. Krem za punjenje takođe se priprema 48 sati unapred.

Drugog dana pripreme testo se vadi iz frižidera, mesi s precizno odmerenom količinom putera, za čije merenje se koriste pergament i lenjir, a zatim se vraća u frižider do trenutka kad je spremno za prženje. Spisak opreme između ostalog uključuje i statični mikser s dodatkom za testo, lenjir, poslastičarsku kesu za krem i kuhinjski termometar za duboko prženje. Iako je sama priprema recepta duga i zahteva zavidan nivo kuhinjskog iskustva, tehnika je veoma slična pripremi kroasana, uz dodatak malo belanaca i krema.

Tekovine

Nastanak kronata je inspirisao i ostale hibride koji su počeli da se pojavljuju širom sveta, pa je tako u Londonu nastao krafin (cruffin), spoj mafina i kroasana. Pajkejken (piecaken), pita koja je pečena unutar torte, postala je popularna 2015. godine. Brafin (bruffin), delom brioš a delom mafin, svojom popularnošću je skoro zasenio kronat. Frisant (frissant) i kroneto (cronetto) nastali su u Kanadi – kroneto je kombinacija punjene krofne i kroasana, a frisant je prženi kroasan. A najekstremniji hibrid je svakako turdaken (turducken), ćurka punjena patkom koja je punjena piletom.

pagecvr Šta su kreativne industrije received_873546352808483 Kad porastem… Kristina Perić Kristina Perić: Superheroina svakog dana Converse Counter  Climate boots Converse: Counter Climate kolekcija · · · ·