Moj rat sa Novom godinom
U VAZDUHU · pop trash

Dobra memorija je problem kada treba raskrstiti sa prošlošću, ali je blagoslov ako želiš da praviš hronološke prikaze. Zahvaljujući toj memoriji, donosim vam „timeline“ svog rata sa Novom godinom iz godine u godinu.

Rođen sam tačno na polovini godine – 30. juna. To znači da je život odlučio da tačno na svakih 6 meseci prolazim agoniju tih „posebnih“ dana besmisleno-besomučnog čestitanja i poklanjanja bolno nebitnih stvari (čast izuzecima iz uže familije koji mi tu i tamo pljunu neku kintu). Nakon onog srećnog, nekritičkog perioda pre puberteta, počeli su ratovi. O rođendanima nekom drugom prilikom, a Nove godine su išle otprilike ovako:

1998: Doček u kući ortaka iz kraja. Sedenje pored simpatije i stidljivo nečinjenje ničega povodom nje. Hit večeri: Dog Eat Dog – Rocky.

1999: Pozvan na isto mesto, ali zaglavio na aerodromu u Istanbulu zbog magle. Došao kući 31-og popodne, prosuo se na krevet i spavao do ujutru. Ustao odmoran.

2000: Prvo povraćanje od alkohola u životu. Neki lik koga ne gotivim seo u moju peglu, meni bilo drago. Pre toga neki šabani sa Voždovca pucali na moje ortake, ja bio u klonji. Standardno.

2001: Pankersko-šabanska faza, St. George džemper i martinke. Doček u nekoj narodnjačkoj birtiji, čini mi se u Borči. Za svaki zaborav.

2002: Doček sa šabanima na Voždovcu. Dopisujem se sa ribom koja mi se sviđa. Ona kaže „Jesi to ti?“,  ja odgovaram „Ja sam.“ U gej klubu je. Kaže dođi, ja dođem. Prvi put vidim uživo dva muškarca kako se ljube. Onda se ispostavi da ja u stvari nisam onaj ja na kojeg je ona mislila. Osećam se glupo kao Ralph Wiggum.

Odlazim kući i usput se još okliznem na ledu. Pad na dupe u svakom smislu.

2003: Pazi kad se ne sećam (1).

2004: Neka kućna žurka, pije se apsint, ali umereno. Veoma dubiozni lik iz kraja mi seo u krilo. Kaže njegova keva me redovno gledala u „Slagalici“. Neodređena emocija prema čitavoj večeri.

2005: Besciljno bauljanje sa ortacima po Amsterdamu. Svuda petarde, hladno do zla boga, svuda ulaz 50+ evra, zamalo da me zgazi biciklista. Šetali celu noć, sutradan shvatio da je sve to bilo u krugu od 100 metara. Da, mama, pušio sam travu!

2006: Sam u Londonu, legao pre ponoći, ustao odmoran.

2007: Sam u Budimpešti, legao pre ponoći, ustao odmoran.

2008: Sam kod kuće, prevodio nešto. Onda me Gagi iscimao u kafić preko puta. Ja onako u trenerci, trezan, pevao karaoke nekim srednjoškolkama do sedam ujutru. Na kraju mi se nabacivala pijana, udata, ružnjikava Kanađanka. Osećao se kao idiot.

2009: Gledanje Sedmog pečata sa ortacima koji nisu oni ortaci sa prethodnih dočeka, čestitanje i odlazak na počinak. Nadrealno. Četiri Nove godine kasnije Bergman mi je postao najomiljeniji režiser i tada sam shvatio da ga treba gledati isključivo sam sa sobom u četiri zida. Pomenuti klasik ću uskoro morati ponovo da odgledam u okviru tekućeg ciklusa na RTS-u.

2010: Madrid. Pokušaj odlaska u provod sa novim poznanicima iz hostela, konstatacija prevelike gužve i odlazak na spavanje. Ustao odmoran oko 6, krenuo u šetnju i startovali me šimejlovi.

2011: Šlag na torti – veličanstveni Berlin! Moja prva tura u funkciji pomoćnika turističkog vodiča imala je malo skretanje u urgentni centar pošto sam se odvalio kao magarac, ne bih li ispratio „ekipu mutniju od Dunava“ sa kojom sam bio primoran da delim sobu. Mesec dana kasnije, zdravstvo i vatrogasci (?) prijateljske Nemačke poslali su mi čestitku u vidu 330 evra koje sam morao da platim za njihove usluge. Ali, to nije najgore – zbog ovog uništenja organizma uspeo sam da propustim nastup Davida Hasselhoffa kod Brandenburške kapije.

2012: Pazi kad se ne sećam (2). Verovatno sam radio.

2013: Ostao sam sâm kod kuće sa svojim najdražim labradorom Brandom. Kao i obično, jadničak je bio potpuno pogubljen od petardi. U ponoć smo nas dvojica verovatno bili jedini gledaoci B92, na kome se prikazivao film Kazino. Pomno smo ga ispratili dok sam ga snažno držao u zagrljaju, ne bih li mu umanjio amplitude podrhtavanja. Najlepša Nova godina svih vremena!

2014: Potpuno snužden, izašao iz nužde. Proveo se neočekivano lepo. Ujutru završio na VMA, ovaj put prateći nekog drugog.

2015: Dolazi mi u goste drugar iz Španije. Moraću verovatno da izađem negde zbog njega, a najradije bih ostao kod kuće da čuvam Branda od petardi.

Srećna Nova godina svim čitaocima City Magazina!

P.S. Vatrometi smaraju.

Fotografisanje na koncertu Fotografisanje na koncertima: Odoli ako (ikako) možeš! Najbolji scenski kostimi u 2014. Najbolji scenski kostimi u 2014. Šta slavni poklanjaju svojim dragim Šta bogati poklanjaju jedni drugima benicio cameron woody Nepoznati skandali poznatih ličnosti · ·