Tinejdžeri biznismeni
U VAZDUHU · tech/web

Ideja o tinejdžeru milioneru nije previše retka, jer je najčešće reč o onima koji na različite načine aktivno doprinose industriji zabave. U slučaju kada su veoma posvećeni i talentovani moguće je da ostvare profit od milion i više dolara i pre nego što postanu zvanično punoletni, ali oni koji među njima imaju sopstvenu kompaniju i na taj način zarađuju, sasvim su specifična tema.

Ovih 8 tinejdžera su izuzetak od svakog pravila, što će reći ne prodaju stripove da bi jednoga dana imali novac za koledž, već rade stvari u kojima uživaju baš kao što se može uživati u stripovima, a novac je veći nego što bi ga, zaista, mnogi na pomenutom koledžu ikada zaradili.

8) Jordan Maron AKA Captain Sparklez

Jordan na svom youtube kanalu (captainSparklez channel) postavlja uglavnom video snimke vezane za igricu Call od Duty, ali je postao slavan zahvaljujući drugoj i to je Minecraft. Pored toga poznat je i po parodijama pesama koji imaju preko milijardu pregleda i njegov do sadašnja zarada procenjena je na 8,2 miliona dolara.

7) Fraser Doherty

Fraser je postavio temelje svog bogatstva zahvaljujući tome što je prodao firmu SuperJam za 1,2 miliona dolara, koja je podrazumevala različite recepte za kuvanje njegove bake. Kako je vreme prolazilo, Freser je i sam dorađivao recepte za proizvodnju džema koji su isključivo bazirani na voću. Potom se povezao sa lancem marketa u Škotskoj i distribuirao džem na 184 lokacije, što se vremenom proširilo na čak 2000 prodavnica, od kojih neke nisu u Velikoj Britaniji.

6) Ashley Qualls

Kada je imala samo 14 godina, Ashley je počela da uči HTML i odlučila da pokrene sopstveni sajt pod nazivom WhateverLife.com kako bi na istom reklamirala svoje dizajnerske poduhvate i pronalazila potencijalne kupce. Naredne godine, počela je da svoje usluge nudi i drugarima iz razreda, koji su želeli da imaju nešto ličniji izgled MySpacea i drugih društvenih mreža. Zahvaljujući zadovoljnim „mušterijama“ Ashley se pridružila kompaniji Google Adsense i počela da uzima prihode od oglašavanja. Danas WhateverLife.com koristi mesečno oko 7 miliona ljudi, a ona zarađuje zahvaljujući oglasima.

5) Jon Koon

Koon je svojih prvih milijardu pre nego što je napunio 30 godina, a pre 16. rođendana stvorio je svoj prvi milion. Još kao dečak otvorio je specifičnu online prodavnicu ekstremnih performansi na polju auto delova. Došlo je do plodonosne saradnje između MTV-ja i Koona tokom snimanja serijala Pimp My Ride, te je nakon nekog vremena mladić svoje poslovanje proširio u inostranstvo distribuirajući delove u preko 20 zemalja.

4) Robert Nay

Nay do svoje 14 godine nije imao iskustva u kodiranju. Bio je samouk kada je zahvaljujući literaturi u lokalnoj biblioteci započeo da savladava ovu veštinu. Jednog meseca je imao 4000 redova šifara za svoju omiljenu igricu Bubble Ball. Kada je napokon završio postavio ju je kao besplatnu na Apple i u dve nedelje igricu je skinulo preko milion korisnika, što je značilo da su Angry Birds veoma ugroženi popularnošću Nayeve igrice. Ni zarada nije bila loša, za dve nedelje preko 2 miliona dolara!

3) Adam Hildreth

Sa svega 14 godina Hildreth je osmislio Dubit Limited, društvenu mrežu za tinejdžere, koja je neko vreme u Velikoj Britaniji bila jedna od 5 najpopularnijih. Od onda je nastavio da se bavi omladinom, ali tako što bi savetovao kompanije kako da svoj proizvod prilagode interesu tinejdžera. Na kraju je osmislio i razvio Crisp Thinking, kompaniju koja je posvećena razvoju tehnologije za zaštitu dece na internetu.

2) Sean Belnick

Kada je bio tinejdžer uložio je 500 dolara u poslovni poduhvat pod nazivom bizchair.com, a novac koji je uložio zaradio je prodajući sličice Pokemona i koseći travnjak komšijama. Belnick je učio od svog očuha, koji je radio na polju prodaje kancelarijskog nameštaja. Uvidevši koliko novca ljudi mogu da sačuvaju ako kupuju direktno, a ne preko posrednika, do svoje 16 godine Belnick je postao milioner.

1) Chris Phillips

Sa razvojem interneta Chris je primetio njegove manjkavosti i potrebe, zvuči kao da bi to svako mogao, verovatno i bi, ali očigledno je da je brzoj reakciji, i uočavanju koliko će jednoga dana pojam „web hostinga“ mnogo značiti, sa 17 je stvorio dot5hosting a za dve godine zaradio preko milion dolara…ipak to je bio samo početak.


Galaxy Tab S Idealan tablet – Samsung Galaxy Tab S Acer selfie šešir Acer sombrero za najbolje selfie fotografije Satovi su se opametili Satovi su se opametili Apple Watch – šta donosi novi pametni uređaj? Apple Watch – šta donosi novi pametni uređaj? · · ·