Friends
KULTURA · film/TV

Formula cimerskog života, zasnovana na jeftinoj produkciji i moći varijacije jednostavnog zahvata znanog kao ‘odd couple’ (čudan par), gde se komika izvodi iz sudara oprečnih tipova ličnosti i ne baš i ne uvek komplementarnih svetonazora, neizostavna je stavka ponude svake nove serijske (među) sezone.

U tu čast, u susret nove TV sezone stiže ovaj hitri osvrta na ponajbolje iz baštine i aktuelne ponude na temu cimerskog, nazovimo to tako, sitkomčenja.

The Golden Girls – možda i najvoljeniji i najuticajniji cimerski sitkom svih vremena. Na okupu u kući u Majamiju našle su se nepopravljivo pohotna i samoljubiva Blanche, ne baš najbistrija Rose, vazda odgovorna i zabrinuta Dorothy i njena hirovito-zajedljiva majka Sophia. Sve da se po strani ostavi fakat da bi danas sitkom o četiri vremešnije dame svakako bio nemoguć, The Golden Girls će zauvek ostati u srcima kako ljubitelja dinamičnog humora iz ere koja nije marila za političku korektnost, tako i onih slabih na naramenice, čudesne dezene i ostale znakove veselih osamdesetih. Nekoliko prepravaka širom planete, kao i nedavna bizarna najava rimejka sa likovima ostarelih homoseksualaca samo svedoče o neprolaznom uticaju ove izvanredne serije, koja se da posmatrati i kao proto-postavka formule koju pamtimo iz slučaja Seks i grad.

Laverne & Shirley – slična konstatacija se može izreće i kada je reč o ovom legendarnom sitkomu iz sedamdesetih. Serija prati dve borbene i vetropiraste američke domaćice sa prelaza iz pedesetih u šezdesete godine prošlog veka. Pominjana formula ‘odd couple’ ovde je dovedena do savršenstva, a ova serija osim zaraznog i brzog humora nudi i dosta materijala za istoriju tamošnjih privatnih života.

Bosom Buddies – ovo je serija koja je ponajpre preporučila Toma Hanksa kao osobenog komičara spremnog za avanzovanje na film. Bosom Buddies kreće od motiva znanog iz filma Neki to vole vruće, te se dva prijatelja različitih narava prerušavaju u žene kako bi povoljno živeli u pansionu za neudate zaposlene devojke, ali i bili blizu mladim damama.

Three’s a Company – i ovde je reč o neiozostavnojj stanici za sve ljubitelje i izučavaoce cimerskog sitkoma. Dve devojke dele stan zajedno sa mladićem koji se pretvara da je gej, kako bi umirio vazda sumnjičave i prisutne stanodavce. Sasvim prirodno, dobar deo humora proizilazi iz te zabune oko polnih pereferenci zaljubljivog mladića, koga je tumačio nepogrešivi John Ritter.

The Young Ones – britansko viđenje kanona o cimerskom životu i dan danas je rado gledan TV rad, a to prevenstveno zahvaljući apsurdističkom, pa donekle i radikalnom humoru i činjenici da je ova serija izrodila čitavu plejadu kasnije značajnih ostvrskih komičara.

Što se tiče novijih i/ili još aktuelnih serija ovog tipa, stvari stoje ovako:

Friends – svakako najvoljeniji skoriji rad na ovu temu već sad je opšte mesto popularne kulture. Premda su Prijatelji počivali na osnovama umivenijeg i u opštem smislu prihvatljivijeg humora, do dana današnjeg stoje kao znakovita refenca u svakoj priči o sitkomima i ostalim značajnim televizijskim radovima.

Hot in Cleveland – unutar aktuelne ponude asvakako je najvrednija upravo ova serija, koja zapravo predstavlja remiks viđenog u The Golden Girls (a tu je ponovo Betty White, doduše, u posve drugačijoj ulozi). Priča o tri četrdesetikusurgodišnjakinje koje iz Holivuda beže u pitomi Klivlend, dosta toga polaže u nostalgičarski intoniran humor, oslonjen na tradiciju iz poslednje dekade prošlog veka.

The New Girl – nakon sitnog remonta na samom početku emitovanju ova serija je ubrzo zauzela čelno mesto u zabatu cimerskog humora. The New Girl se ni ne trudi da prikrije derivativnost, koja nimalo ne smeta ljubiteljima ove priče o romantičnoj devojci (i ovde neodoljiva Zooey Deschanel) i trojici njenih cimera.

Two Broke Girls – sličan se su može izreći i u slučaju ove serije; igrom sudbine jezičava konobarica i snobovštini sklona, osramoćena bogatašica postaju cimerke, a ubrzo i poslovne partnerke. I Two Broke Girls  pokušava da se uklopi u svojevrstan retro-štimung koji budi asocijaciju na viđano na prelazu između dva veka.

Don’t Trust the Bitch in Apartment 23 – iako je kvalitativno odskakao od dve prethodno pomenute serije, ovaj zbilja simpatični sitkom (u kom se našlo mesta i Jamesa Van Der Beeka (iz Dosonovog sveta) u ulozi samoga sebe) naprosto nije iznašao snage da izdrži konkurenciju i teško razumljivo kolebanje emitera.

Nick Cave Pseudo-dokumentarac o Niku Kejvu na Sandens festivalu petak 13 Top 5: Najbolji filmovi iz serijala Petak 13-ti Jupiter Ascending Pojavio se prvi trejler za film „Jupiter Ascending“ escape_plan-wide Filmska recenzija: Plan bekstva · · ·