Ubistvo u Orjent Ekspresu
KULTURA · film/TV

Kao prvo, vozovi su još od prevratničkog Ulaska voza u stanicu neprolazna fascinacija filmskih stvaralaca diljem planete. Kao drugo, i u naše bioskope je stiglo najnovije filmsko viđenje „Ubistva u Orijent Ekspresu“ Agate Kristi. Kao treće, reprize su bezbroj puta dokazano majke mnogih premijera. Otud i ovaj mogući odabir Top 10 filmova koji se većim ili značajnim delom zbivaju u vozovima.

Snowpiercer (2013)

Ovo remek-delo sjajnog Joon-ho Bonga glatko bi i mirne duše moglo da se nađe na čelnim mestima mnogih i krajnje raznorodnih lista najboljih filmova, a briljira i kada ga sagledavamo kao film „iz života vozova“. Prelep i po svakoj osnovi savršen film velikog autora, zrelo delo jednog istinskih osobenog maga filma kao umetnosti.

The Cassandra Crossing (1976)

Nominalno gledalno, Kasandrino raskršće je prvenstveno film katastrofe, ali u isti mah ovo je i izvanredno delo na temu upotrebe motiva vozova u filmu. Osim toga, ovo vrsno ostvarenje nepogrešivog a, nažalost, već nekoliko godina pokjnog Georga Pan Cosmatosa pleni i ambicioznom glumačkom podelom (Sophia Lauren, Richard Harris, Ava Gardner, Burt Lancaster, Martin Sheen, Lee Strasberg, Ingrid Thulin…).

Strangers on a Train (1951)

Geniji Patricije Highsmith, Raymonda Chandlera i Alfreda Hitchcocka sreli su i ujudinili se u ovom zbilja napetom trileru, koji je u značajnoj meri uticao na mnoga potonja srodna dela i suštinu i idejne postavke žanra.

Brief Encounter (1945)

Nešto posve drugačije, romansu većeg kalibru omeđenu i uslovljenu, između ostalog, i kratkim svakodnevnim vožnjama vozom, srećemo u ovoj nezaboravnoj onovremenskoj melodrami u režiji maga Davida Leana i sa Celijom Johnson i Trevorom Howardom u glavnim ulogama. Ni rimejk sa Meryl Streep i Robertom e Nirom nije za bacanje.

The Taking of Pelham One Two Three (1974)

Vraćamo se u za vozove očito odlične i filmične sedamdesete godine prošlog veka i čuveni klasik krimi-filma, The Taking of Pelham On Two Three reditelja Josepha Sargenta. Otmica voza koja vas, usled maestralne izvedbe i sveopšte napetosti, nagoni na počudne misli da bi bilo divno tako nešto i doživeti, in vivo. Mada nije reč o savršenom filmu na kakve nas je obično i uporno navikavao, i istoimeni prepravak iz 2009. godine u viđenju velikog Tonyja Scotta zavređuje gledačako vreme i iskrenu šansu.

Runaway Train (1985)

Ne zaboravimo ni ovaj američki film Andreja Končalovskog po scenariju „našeg“ Đorđa Milićevića. Pomahnitali voz (sa Jonom Voghtom, tada prosperitetnim i decentnim Ericom Robertsom i uvek neodoljivom Rebeccom De Mornay u glavnim ulogama) nosi i lako uočljiv pečat srpskog crnotalasnog filma.

Murder on the Orient Express (1974)

Na osnovu trejlera i prvih prikaza ovogodišnja adaptacioja ne sluti ne dobro, te vam preporučujemo, da, ako ipak zatreba, oči properete i um prehranitie podsećanjem na verziju iz 1974. godine; tu su bili Albert Finney, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Martin Balsam, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel, Sean Connery, John Gielgud, Anthony Perkins, Michael York, Vanessa Redgrave, Richard Widmark… Film je režirao vazda pouzdani Sidney Lumet.

Breakheart Pass (1975)

Ljubitelji bučnih, a inteligentnih vesterna, sva je prilika, nisu s uma smetnuli ovaj klasik i ovaj divni i oku ugodni susret vestern-ikonografije i vozova, u kome su glumili mačistički prvaci Charles Bronson, Ben Johnson i Richard Crenna, uz asistenciju Charlesa Durninga i (u Bronsonovim filmovima neizbežne dugogodišnje mu saputnice) Jill Ireland.

Under Seige: Dark Territory (1994)

Nekada davno, pre potonuća u teški mulj brzpoteznih i jeftinih rubnih akcijaša (i dobijanja srpskog državljanstva) Stevan Segal nam je u redovnim tranšama isporučivao zgodne i efektne akcione spektakle kakav je bio film Under Seige 2 u režiji Geoffa Murphyja.

Transsiberian (2008)

Reditelj Brad Anderson mnogo i dugo luta između savršenih malih filmova (poput Session 9 i Happy Accidents) i niza upotrebljivih ali suštinski nepotrebnijh i lako kvarljivih naslova, a negde pri sredini našao se ovaj sasvim dobar triler čija se radnja zbiva na toj znamenitoj pruzi na potezu Moskva-Kina. Tu su Woody Harrelson, Emily Mortimer, Ben Kingsley, Kate Mara i Eduardo Noriega.

*** nezaboravna je scena upoznavanja Špele Rozin i Zorana Radmilovića u vozu u glasovitoj Živanovićevoj Čudesnoj devojci, tu je bio i Kraljevski voz (1986), kao i vrlo dobar Dnevnik mašinovođe (2015) Miloša Radovića, ali ovde vam ipak pažnju skrećemo na jedan pobizaran naslov– italijansko-jugoslovensko-američki film koji je bez udbedljivog razloga docnije distribuiran kao Beyond the Door III (1989), u kome možete videti srpske železnice i Savinu Geršak, Igora Pervića, Ratka Tankosića… u manjim ulogama.

Naslovna fotografija - detalj sa postera filma Tor Ragnarok (foto movieweb.com) Koliko je moćan novi film o Toru? I Am Not Your Negro Slobodna Zona na bis u Dvorani kulturnog centra i Domu omladine Beograda hbz-stranger-things-auditions-1-1509635327 Stranger Things: Klinci iz hit serije gledaju svoje snimke sa audicije Geostorm, Srećan dan smrti Šta gledati u bioskopu, šta izbegavati: „Srećan dan smrti“, „Lice od kože (Početak)“ i „Geostorm“ · ·