Najbolji crtaći
KULTURA · film/TV

Od 1932. godine do danas dodeljena su 82 Oskara za kratke animirane filmove, što znači da će predstojeći biti 83. Prvih decenija to su bili uglavnom oni čuveni crtaći na kojima smo odrasli, od bika Ferdinanda do Paje Patka koji sanja da živi u Trećem rajhu, a prednjače Tom i Džeri koji su pobedili čak 7 puta. Veliku većinu ovih ostvarenja bi valjalo pogledati, ali evo koja smo odabrali za Top 10.

10. The Fly (Mađarska, 1980)

Za početak ulazimo u mozak jedne muve i krećemo na kratko, ali vrlo sadržajno putešestvije.

9. Charade (Kanada, 1984)

Veoma duhovit crtać u kome se ambiciozni i uporni obični čovek namerio na autističnog savanta u igri pantomime. Ubrzo shvata da mu ne može ništa, koliko god se trudio.

8. Ryan (Kanada, 2004)

Jedan od najautentičnijih novijih animiranih filmova je istinita priča o kanadskom animatoru Ryanu Larkinu, koji je i sam nominovan za Oskara, ali se kasnije survao u ambis droge i alkohola i završio kao beskućnik. Ovaj film je urađen za njegovog života i donekle ga vratio na pravi put, ali je Larkin ipak preminuo samo tri godine kasnije.

7. Surogat (Jugoslavija, 1961)

Ne samo zato što iza njega stoji čuveni Dušan Vukotić, nego i idejom, sadržajem i besprekornom miroovskom estetikom, ovaj film u potpunosti zaslužuje mesto na listi.

6. Anna & Bella (Holandija, 1985)

Izuzetno topla i dirljiva priča o odnosu dve sestre, sada već pokojne, prikazana retrospektivom njihovih uspona i padova, ali pre svega – ljubavi.

5. La Maison en Petits Cubes (Japan, 2008)

Još jedno emotivno remek-delo u kome jedan usamljeni čovek i bukvalno i figurativno uranja u reku svojih uspomena.

4. Logorama (Francuska, 2009)

Neko će reći – samo još jedna u nizu kritika potrošačkog društva, ali ovaj film je mnogo više od toga, samo se treba koncentrisati i pohvatati sve detalje.

3. Creature Comforts (Velika Britanija, 1990)

Urnebesan rad genijalnog Britanca Nicka Parka u kome su životinje u zoološkom vrtu humanizovane i intervjuisane na temu uslova u kojima žive. Od ovog filma kasnije je nastala franšiza, a sam Park je dobio još tri Oskara (dva za kratki i jedan za dugi metar) zahvaljujući tandemu Wallace and Gromit.

2. Balance (Zapadna Nemačka, 1989)

Braća blizanci Lauenstein ovim briljantnim filmom pokazali su da nije slučajno što mnogi od najvećih filozofa svih vremena dolaze iz Nemačke. Estetika je inače vrlo slična mnogim spotovima grupe Tool koji će se desiti u narednoj deceniji.

1. The Pink Phink (SAD, 1964)

Tehnološka revolucija nas možda uskoro odvede i na Mars, ali ovaj klasik ostaje remek-delo za sva vremena. Legendarna muzička tema Henryja Mancinija naprosto ne može da dosadi, a ovo je ujedno i prvi crtać sa Pink Panterom u glavnoj ulozi.

Erotski uspešni filmovi Top 5 erotskog filma: Pitanje puti Meryl Streep Meryl Streep i patrijarhalno-malograđanski tekst na tu temu igra kodova Filmska recenzija: „Igra kodova“ Slavni gubitnici Oskara Ovo je nepravda: Slavni gubitnici Oskara · · · ·