gallery-1493137161-terminator_cover
KULTURA · film/TV

Arnie, Stallone i Bruce Willis su filmski heroji naše mladosti. Njihovi akcioni filmovi spadaju u najbolje primere žanra, ali ima i dosta drugih veoma kvalitetnih ostvarenja vrednih gledanja, kao što su na primer filmovi hongkonškog reditelja Johna Wooa ili australijanca Georgea Millera. Pogledajte kako izgleda naša lista 10 najboljih akcionih filmova svih vremena.

1. Total Recall (1990)

Total Recall je nastao po kratkoj priči velikana naučne fantastike, Philipa K. Dicka. Film se dešava u Njujorku 2084. godine, a u glavnoj ulozi građevinca Douglasa Quaida se nalazi Arnold Schwarzeneger. Nakon serije noćnih mora o Marsu, on odlučuje da od korporacije koja se bavi usađivanjem sećanja, traži da mu preko njihovih implanta stvore iluziju da je stvarno bio na Crvenoj planeti. Naravno, nešto polazi naopako i Quaid biva prinđen da se bori za svoj život.

2. Mad Max: Fury Road (2015)

Kao verovatno najveće filmsko iznenađenje poslednjih godina, četvrti nastavak Mad Max serije filmova je označio veliki povratak njihovog autora, australijskog režisera Georgea Millera, u akcioni žanr. Više nema Mela Gibsona u glavnoj ulozi, ali su Tom Hardy i Charlize Theron uradili sasvim dobar posao. Postapokaliptična atmosfera i ludačka akcija su, naravno, i dalje prisutni.

3. Hard Boiled (1992)

Ime Johna Wooa je poznato svim fanovima hongkonških akcijaša. Hard Boiled je uz The Killer njegov verovatno najbolji film. Akciona koreografija i montaža u scenama u bolnici u poslednjoj trećini filma će još dugo biti standard po kome će se meriti drugi filmovi iz ovog žanra.

4. Die Hard (1988)

Bruce Willis sam u borbi protiv terorista u jednoj zgradi japanske korporacije u Los Anđelesu za Badnje veče. Zar postoji neko ko može da odoli da ne pogleda ovaj film do kraja svaki put kada slučajno nabasa na njega na nekom od tv kanala?

5. The Terminator (1984)

Prvi ozbiljni film Jamesa Camerona upotrebljava, sada već izvikan, ali u to vreme veoma originalan koncept putovanja kroz vreme kako bi se sprečila neka katastrofa. Film se takođe bavi veoma aktuelnom temom veštačke inteligencije, budući da je glavni negativac kiborg, poznatiji kao Terminator (Schwarzenegger).

6. Taken (2008)

Liam Neeson se nalazi u ulozi penzionisanog špijuna CIA koji je prinuđen da izbavi svoju ćerku iz ruku albanskih trgovaca ljudima u Parizu. Film je imao još dva nastavka.

7. Con Air (1997)

Grupa najgorih kriminalaca zarobljena u avionu američke vojske odlučuje da napravi pobuni. Među zatvorenicima se nalazi i bivši vojnik Cameron Poe (Nicholas Cage) koji je upravo dobio pomilovanje i sada mora da se suoči sa novom situacijom na terenu.

8. Rambo: First Blood (1982)

Sylvester Stallone igra Johna Ramba, veterana rata u Vijetnamu koji pati od posttraumatskog stresnog poremećaja. Nakon hapšenja i maltretiranja od strane policije u jednom malom gradu, Rambo odlučuje da im se suprotstavi i… sve ih pobije.

9. The Fugitive (1993)

Budući da je greškom optužen za ubistvo svoje žene, liku koga glumi Harrison Ford ostaje jedino da pobegne iz pritvora i pronađe pravog ubicu. Naravno, na tom putu će mu se isprečiti snage reda i zakona, na čelu sa maršalom koga igra genijalni Tommy Lee Jones.

10. Heat (1995)

Heat je nešto između krimi drame i akcionog filma, ali zbog spektakularne scene pljačke banke zaslužuje da se nađe na ovoj listi. Film je još zapamćen i zbog susreta velikih glumaca Al Pacinoa i Roberta De Niroa, koji se ovde nalaze na različitim stranama zakona.

paklene ulice 1_cover Filmski maj – pripremite se na vreme https://www.youtube.com/watch?v=6Nxc-3WpMbg Pogledajte trejler za film „Kingsman: Zlatni krug“ beldocs171_cover Film o Niku Kejvu otvara 10. Beldocs Albert Ajnštajn „Genije“ – premijera prve igrane serije na National Geographic kanalu · · · · ·