pagecover
KULTURA · muzika

Kada pogledamo unazad poslednjih dvanaest meseci možemo u potpunosti biti zadovoljni novim muzičkim izdanjima koje smo imali priliku da čujemo. Ponuda je bila raznovrsna i kvalitetna. Mnogi izvođači su objavili povratničke albume, ali bilo je i dosta debi ostvarenja koja su privukla našu pažnju.

Saznajte u našem tekstu kojih 10 albuma smo najviše slušali ove godine.

10. The National Sleep Well Beast

Veterani indie rok zvuka su nas ove godine počastili svojim sedmim albumom. Univerzalno ocenjen kao jedan od najboljih u njihovoj karijeri, Sleep Well Beast je album koji se ne razlikuje mnogo od ranijih radova grupe The National, ali su pesme na njemu toliko dobre da to nikome nije nimalo zasmetalo.

9. Sam Smith The Thrill of It All

Drugi album britanskog soul pevača Sama Smitha je još ličniji nego prethodni. Najbolja numera na albumu je svakako pesma Him u kojoj Sam govori o svojoj homoseksualnosti i netoleranciji s kojom se suočava zbog toga.

8. Queens of the Stone Age Villains

Prošli album …Like Clockwork ovog poznatog rok benda je bio pun gostovanja. Na svom aktuelnom albumu Villains, međutim, pomoć su potražili samo od producenta Marka Ronsona. Shodno tome zvuk je znatno više okrenut plesu nego na ranijim izdanjima, ali je i dalje pun energije na koju smo navikli od ovog benda.

7. Taylor Swift Reputation

Najpopularnija pevačica današnjice, Taylor Swift, je vladala top listama i u 2017. Spotovi za pesme Look What You Made Me i …Ready For It? sa albuma Reputation su na Youtube mreži pregledani gotovo milijardu puta.

6. U2 Songs of Experience

Songs of Experience je četrnaesti album rok legendi U2. Zanimljivo je da su pesme na njemu koncipirane kao svojevrsna pisma pevača i tekstopisca Bona ljudima koji mu najviše znače u životu.

5. Lana Del Rey Lust For Life

Na svom petom albumu Lust For Life, Lana nije mnogo talasala već je fanovima pružila malo više od 70 minuta muzike na kakvu su već navikli od nje. Gosti na albumu su The Weeknd, Stevie Nicks, A$AP Rocky i Sean Ono Lennon.

4. LCD Soundsystem American Dream

Sedam godina nakon prethodnog albuma This is Happening i pet godina od raspada grupe, LCD Soundsystem su se vratili na scenu sa svojim po mnogima najboljim albumom American Dream. Već se radujemo njihovim narednim izdanjima.

3. Kendrick Lamar DAMN

Bez konkurencije najbolji reper današnjice, Kendrick Lamar, nas je u 2017. obradovao svojim novim albumom DAMN. Njegova mešavina ubojitih rima, socijalnog komentara i ličnih ispovesti, je i dalje neodoljiva.

2. SZA CTRL

Pevačica SZA je nova zvezda r&b muzike koja u svoje pesme vešto inkorporira i elemente hip hopa, elektronike i indie zvuka. CTRL je njen debi album sa koga su skinuti singlovi Drew Barrymore, Love Galore The Weekend.

1. Lorde Melodrama

Lorde više nije tinejdžerka. Iza sebe već ima jednu dužu vezu, čiji je prekid bio glavna inspiracija za njen drugi, svakako zreliji album Melodrama. Treba odati priznanje i njenom najbližem saradniku, producentu Jack Antonoff, bez koga njena muzika sigurno ne bi zvučala tako originalno.


Dorcol Platz NYE_cover Novogodišnja alternativa u Dorćol Platz-u Savapromenadaprogram Beogradska zima: Koncert Sava Promenada super-nova-cover Supernova u Filharmoniji Balašević koncert-arena Đorđe Balašević u Štark areni · ·