hannibal-lecter-silence-lambscover
KULTURA · film/TV

Navikli smo na filmske liste publike ili kritičara, ali ovog puta se susrećemo sa nečim malko drugačijim. Naime, magazin Empire je odlučio da napravi listu najboljih negativaca u istoriji filma koju će izabrati isključivo glumci koji su u svojoj karijeri igrali neke poznate zloće.

Dvadesetosmoro glumaca se odazvalo njihovom pozivu i napravilo svoje liste 10 negativaca koji su ih najviše impresionirali.

Kao rezlutat njihovih glasova, Empire je objavio listu od 50 najboljih filmskih negativaca. Sledeći likovi su zauzeli prvih 10 mesta na njihovoj listi:

10. Tommy DeVito (Joe Pesci) u filmu Goodfellas (1990)

Budući da je Goodfellas film o mafiji, može se reći da su praktično svi likovi negativci, ali i među okorelim kriminalcima postoji neko ko se izdvaja svojom zlobom i brutalnošću. U ovom slučaju to je nepredvidivi Tommy DeVito koji eksplodira svaki put kada ga neko pogleda popreko ili, ne daj bože, kaže mu da je smešan.

9. Richard III (Laurence Olivier) u filmu Richard III (1955)

Laurence Olivier je verovatno najbolji glumac Šekspirovih likova u istoriji filma, a uloga Richarda III, brutalnog pretendenta na tron kralja Edwarda IV, je kruna karijere ovog britanskog glumca.

8. Jack Wilson (Jack Palance) u filmu Shane (1953)

Plaćenik Jack Wilson se prvi put pojavljuje tek na polovini ovog čuvenog vesterna, ali od tog trenutka sve oči su uprte u njega.

7. Anton Chigurh (Javier Bardem) u filmu No Country For Old Men (2007)

Plaćeni ubica Anton Chigurh iz filma No Country For Old Men je definitivno najbolji negativac novog milenijuma. U svojoj potrazi za nestalim koferom punim novca, on ubija praktično svakog ko mu se nađe na putu, osim onih koji imaju sreće da pogode da li će pri bacanju novčića on pokazati pismo ili glavu.

6. Hans Beckert (Peter Lorre) u filmu M (1931)

U klasičnom trileru reditelja Fritza Langa, Peter Lorre glumi Hansa Beckerta, serijskog ubicu koji za svoje žrtve bira isključivo decu.

5. Amon Goeth (Ralph Fiennes) u filmu Schindler’s List (1993)

Amon Goeth je komandant koncetracionog logora u Spielbergovom remek delu o Holokaustu. Njegova surovost se najbolje vidi u sceni u kojoj nonšalantno i bez ikakvog razloga sa terase svoje rezidencije kreće da puca snajperom na zatvorenike logora.

4. Cody Jarrett (James Cagney) u filmu White Heat (1949)

James Cagney je bio gangster u mnogim filmovima zlatnog doba Holivuda, ali se uloga u filmu White Heat izdvaja iz mase. Zauvek ćemo pamtiti njegovu poslednju scenu u filmu i besmrtnu posvetu jednako korumpiranoj majci (Made it, Ma! Top of the world!).

3. Harry Powell (Robert Mitchum) u filmu Night Of The Hunter (1955)

Harry Powell je korumpirani sveštenik koji ide od grada do grada i vara lokalno stanovništvo, ali i ubija žene koje smatra grešnim. Robert Mitchum briljira u ovom veoma modernom filmu za to vreme.

2. Sestra Ratched (Louise Fletcher) u filmu One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)

Biti medicinska sestra u instituciji za mentalno obolele nije ni malo lak posao, ali ima nešto autoritarno u sestri Ratched u ovom filmu da nam se čini da je sposobnija za mnogo gore stvari od disciplinovanja pacijenata svoje ustanove.

1. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) u filmu The Silence of the Lambs (1991)

Prvo mesto na listi je, naravno, obezbeđeno za Hannibala Lectera, najčuvenijeg filmskog psihijatra i ljudoždera, koga je Anthony Hopkins proslavio u maestralnom trileru The Silence of The Lambs. Zanimljivo je da je on najjeziviji u scenama u kojima ne pokazuje veliku agresivnost i mirno razgovara sa FBI detektivkom Starling iza neprobojnog stakla svoje ćelije.


game-of-thrones-season-7-9cover Game of Thrones: Šta sve znamo o sledećoj sezoni poznate serije Borg i Mekinro “Borg i Mekinro“ od četvrtka u preko 20 bioskopa it-pennywisecover 10 najstrašnijih filmskih klovnova All the Money in the World “All the Money in the World”: Ridley Scott snimio još jedan film ove godine · ·