cover_cover
KULTURA · film/TV

Veza između filma i rokenrola je postojala od nastanka ovog specifičnog muzičkog pravca. Jedna od prvih hit pesama žanra, „Rock Around the Clock“ grupe Bill Haley and the Comets, je izvedena u filmu o delikvenciji „The Blackboard Jungle“ davne 1955. godine, a ne treba zaboraviti i sve Elvisove filmske projekte. Ipak, mnogo zanimljiviji od igranih su bili dokumentarni filmovi koji su na upečatljiv način prikazali najbolje i najgore što je „izašlo“ iz rok kulture mladih. Pogledajte na našoj listi kojih se 10 filmova smatra najboljim rok dokumentarcima.

10. What’s Happening! The Beatles in the U.S.A. (1964)

U ovom dokumentarcu možemo da vidimo kako je izgledala prva poseta Bitlsa Americi. Braća Maysles su se sa svojim kamerama približili Bitlsima više nego bilo ko pre i posle njih i prikazali grupu u najprirodnijem izdanju.

9. Woodstock (1970)

Najčuveniji rok festival svih vremena je dobio svoju ekranizaciju 1970. godine. Snimci nastupa Jimija Hendrixa, grupe The Who i Richija Havensa bi sami po sebi bili dovoljni da od ovog dokumentarca naprave remek delo, a u njemu vas očekuje i još mnogo drugog zanimljivog sadržaja.

8. Metallica: Some Kind of Monster (2004)

Ovaj film dokumentuje snimanje albuma St. Anger poznatih hevimetalaca, ali i veliku krizu koja je nastala u bendu u to vreme.

7. Monterey Pop (1968)

Monterey Pop je koncertni film koji prikazao nastupe sa istoimenog festivala godinu dana ranije. Među izvođačima koji su bili prisutni su takva imena kao što su Janis Joplin, Jefferson Airplane, Hugh Masekela, Otis Redding, Ravi Shankar, The Mamas & the Papas, The Who i The Jimi Hendrix Experience.

6. The T.A.M.I. Show (1964)

Šta su voleli da slušaju mladi 1964. godine u SAD možete saznati gledanjem ovog koncertnog filma u kojem su između ostalih učestvovali James Brown, The Rolling Stones i The Beach Boys.

5. The Decline of Western Civilization (1981)

The Decline of Western Civilization izbliza prikazuje kako je izgledala pank scena u Los Anđelesu početkom ’80-ih.

4. Stop Making Sense (1984)

Čak i da nije snimio nijedan film posle ovoga, Jonathan Demme bi bio zapamćen kao veliki režiser. Stop Making Sense prikazuje bend Talking Heads na vrhuncu slave tokom tri koncertne večeri u Holivudu.

3. Gimme Shelter (1970)

Kako izgleda anarhija na rok koncertu može se jasno videti u dokumentarcu braće Maysles u kome su na vrlo jasan način prikazani svi problemi pre, tokom i nakon nastupa grupe The Rolling Stones u Altamontu. Najupečatljiviji momenat filma je ubistvo Mereditha Huntera, momka iz publike koji je izboden od strane jednog člana motociklističke bande Hell’s Angels nakon što je izvadio svoj pištolj sa namerom da ga upotrebi.

2. The Last Waltz (1978)

The Last Waltz prikazuje poslednji nastup grupe The Band, kojima su se pridružile i druge poznate kolege iz sveta muzike sa kojima su sarađivali tokom godina kao što su Bob Dylan, Neil Young, Van Morrison, Dr. John i Joni Mitchell. Film je režirao Martin Scorsese.

1. Don’t Look Back (1967)

Prvi pesnik rok muzike, Bob Dilan, je glavni protagonista ovog dokumentarca u kome je na inovativan način prikazana njegova turneja u Engleskoj 1965. godine.

Tom Kruz Tom Kruz u filmu „Beri Sil – Američki original“ My Cousin Rachel Top 5: Najiščekivaniji novi trileri i horori Godfather-1972_cover 15 slavnih citata iz filmova ’70-ih Automatski nacrt „Čudesna Žena“ dolazi u Srbiju · · · · · · ·