Najbizarniji spotovi
U VAZDUHU · pop trash

Čudna mi čuda! Dobar deo (očito, zaludnog) sveta navodno u čudu zinuo videvši najnoviji spot za Katy Perry, onaj za pesmu „Bon Apetiti“. A ako ćemo pošteno u tih nekoliko minuta predočeno i nije neka posebno sočna ektravaganca. Može to i slasnije i masnije, pa sve i kad nastaje od štapa i kanapa, uz ponešto istinske domišljatosti ili, pak, blatantne pozajmice bez dopuštenja, naravno.

Evo podsećanja na deset mogućih bisera iz ovdašnje spotovske produkcije.

Čka kosmička – Indy

Krenućemo od najfriškijeg – spota za pesmu Čka kosmička koju izvodi Indy, nekada vlasnica dva ogromna hita (Bato, bre i Ekspresno), a podugo već istrajna opskurantkinja u stalnom naporu povratka na staze nekadašnje slave. Čka kosmička je očigledno obrada bugraskog hita, svog razglobljenog i u dobroj meri atonalnoj, tekst je napisala Marta Savić, supruga Mileta Kitića, spot režirao Dejan Milićević. Zicer kao takav? Pa, ne baš, ali tu je makar silina prizora krupnije žene koja simulira seks sa ogromnom igračkom medveda, a i sama završnca spota je za odličan (5).

Vernost je prevara – Marta Savić & Azis

Kad već pomenusmo Martu Savić… Ovoliko začudnosti ni ovdašnji neo-folk ipak ne može da podnese; trans-seksualne radnice, Azis i Marta Savić gotovo istovetno stilizovani, kilometri teksta uz koji treba izdisati u naletu strasti…

Koka-kola, marlboro… – Viki Miljković

Naravno, nije moglo da prođe bez podsećanja na ovaj od svih suvih zlata vredan klasik; možda je u pitanju i nenameran pogodak pravo u metu, ali prizor mleka koje stiže iz kravljeg vimena pravo u (staklenu) bočicu koka-kole u sebi nosi daleko, daleko više subverzije nego, recimo, celogodišnje aktivnosti svih onih koji u startas patikama ispijaju limunade i ine napitke iz teglica za kornišone.

Avanturista – Nataša Đorđević

Vesele devedesete su za ovu temu prava Ali-babina pećina, zar ne? Kako ne ostati zadivljen ovim video-radom u kome Nataša Đorđević izvodi svog hitičnog Avanturistu, dok u pozadini, u hromakiju idu nasumične scene iz klasika filmskog vesterna – Poštanske kočije, Sedam veličanstvenih i drugih???

Za ljubav stvorena – Zoran Kalezić

Sličan, nazovimo ga tako, cut and paste pristup sa samog vrha DIY nadahnuća, srećemo i u spotu za ovaj hit Zorana Kalezića (obradu mega-hita Gypsy Kings-a); Kalezić peva i pocupkava, iza njega isečci iz modne štampe, a nja njima supermodeli koji očito u neznanju u Srbiji, uz Kalezića, predahnjuju nakon silnog prenemaganja u tada aktuelnim spotovima za pesme Georga Michaela.

Biti najbolji – Ivan Gavrilović
Dok je spot za Hoću s tobom da đuskam (sa sve onim čuvenim razrokim liftom bez vrata) nosio pečat sofisticiranosti, u Biti najbolji Ivan Gavrilović i Dejan Milićević udaraju bez zadrške; mogući akteri tadašnjih dnevničkih zapisa Noćni život Lune Lu ovde tako uz tehno-sofru đuskaju, bizarišu, proslavljaju neprolaznu lepotu staniola, a stignu i da pincetom depiliraju kaktuse!!!

Padobranac – Snežana Babić Sneki (Super Sneky)
Kad je Dragana Mirković mogla da pozajmi šoljicu šećera i inspiracije od Paule Abdul za onaj svoj glasoviti animirani spot (Za mene si ti), zašto ne bi i Sneki mogla da se osloni na taj imaginarijum? Krajnji rezultat je urnebesna, sirotinjska varijacija u kojoj, na primer, kroz noge Sneki, zaodenute u klovnovsku odeždu, proleću nacrtani sitni aeroplani. A tu je i Zlaja Timotić!

Ti si moj greh – Lepa Brena
Kraduckala je i aristokratija; eto, Lepa Brena je požela da se napije vodom sa istog izvora sa kog i Michael Jackson; otud i staroegipatski spot u videografiji ove izvođačice. Tu je hol Muzeja Narodne banke Srbije ili nekog univerzitetskog zdanja, Brena je Iman (zapravo u spotu imamo dve Brene, kao u Štrumfovima, plavokosu i tamnokosu) a Eddie Murphy se preinačio u Boška Jakovljevića, čija uzdignuta obrva zavređujue i zaseeban tekst od nekoliko hiljada karaktera!

Bidermajer – Dunja Ilić

Jesmo posustali, ali po pogrešnoj mustri i sa ne baš srećnim rezultatima, ali, srećom, nije pukao kalup ni u novom milenijumu. Otud ovaj kratki osvrt na debitantski spot i (recimo) hitić Dunje Ilić, koja je u tim mladim godina junački odvažno zaorala isklučivo po njivi folk-gotike. Mrtvački sanduk,ozbiljne pretnje, omaž poetskim slikama Momčila Nastasijevića… Nažalost, Dunja Ilić se ubrzo, nakon maestralne Šefice podzemlja odrekla gotike i, naravno, izgubila sve ono bizarno i osobeno. Avaj!

920955-Rihanna3-650-fdb30cf31a-1484646372_cover Pop zvezde nekad i sad: Da li su se promenili? WTF (foto: www.blog.hrn.io) WTF momenti u ovdašnjem popu, roku i folku Slavni citati iz filmova koje ste pogrešno zapamtili Slavni citati iz filmova koje ste pogrešno zapamtili Automatski nacrt Najbizarnije japanske reklame na jednom mestu · · ·