Anti heroine
KULTURA · film/TV

Ovih dana se obeležava jedan mali filmski jubilej. Reč je o dvadesetogodišnjici od premijernog prikazivanja akcionog klasika „Leon“, u kojem je Natalie Portman, danas čuvena glumica, onda sa samo 12 godina igrala uz Jeana Renoa. Plaćeni ubica mekog srca, i devojčica koja budući siroče, pokušava da sačuva glavu, uz pomoć nemilosrdnog ubice, ostali su zapamćeni kao snažni heroji koje je publika volela i razumela, iako moralno govoreći nisu bili sasvim ispravni, niti pošteni. Mlađana Matilda, samo je jedna od takozvanih anti junakinja, sa kojima se uvek ponovo rado identifikujemo, ali ona nije jedina, i ovo su naše omiljene dame, tog tipa, sa velikog platna…

Od Faye Dunaway do Ume Thurman, dugačak je spisak onih dama koje su iako krvavih ruku, ili sa oružjem u rukama uvek imale našu blagonaklonost i punu pažnju. Evo deset onih bez kojih svetska kinematografija nikada ne bi bila ista:

1. Bonnie Parker, Bonnie and Clyde

Godine 1967. film koji se zasniva na dramatičnoj priči o čuvenom paru kriminalaca postao je veliki hit, a Faye Dunaway i Warren Beatty odlično su se snašli tumačeći Bonnie i Clydea.

2. Nikita, La Femme Nikita

Na samom početku devedesetih, lepa Anne Parillaud dobila je priliku da odigra devojku koja je neobičnim sticajem okolnosti, od problematične narkomanke postala profesionalni ubica, unajmljen od specijalne tajne organizacije. Umirujuća lepota Anne, zajedno sa sjajnim scenariom i režijom, učinila je ovaj film istinskim klasikom.

3. Beatrix Kiddo, Kill Bill

Budite iskreni pa recite, koliko puta do sada, ste kada bi vas neko iznervirao poželeli da obučete besprekorni žuti triko, kakav je nosila Uma Thurman u serijalu Kill Bill i krenete u totalnu osvetu. Krvave bitke Quentina Tarantinoa ostale su zauvek zapamćene zahvaljujući curi koju su zvali i „crna mamba“.

4. Shoshanna Dreyfus, Inglourious Basterds

Još uvek smo kod Tarantina, i njegovih žena osvetnica. Samo je ovoga puta radnja smeštena u vreme Drugog svetskog rata, a Jevrejka Shoshanna Dreyfus u potrazi je za osvetom i naplatom nikad zaboravljenog duga. Jeste brutalno, ali tako je to i kod Quentina i kod žena!

5. Lara Croft, Tomb Raider

Od video igrice do Angeline Jolie, sve je vodilo ka tome da jedna arheološkinja i avanturista postane uzor tolikim ženama širom sveta. Istina, nisu sve žene tako vešte sa oružjem i u borbi protiv raznoraznih čudovišta, ali ponekad i kancelarija može da se pretvori u Ozirisov hram kojem preti opasnost!

6. Mathilda, Léon

Psihotični policajac je ubio njenu porodicu, a ona je za prijatelja našla plaćenog ubicu, jedinstvenih kvaliteta, i srca mekog samo za nju. Mathilda je ubedila Leona da je uzme u zaštitu, a njihov odnos je obeležio ovo spektakularno filmsko ostvarenje, i živote svih koji su ga gledali.

7. Lisbeth Salander, The Girl with the Dragon Tattoo

Noomi Rapace je sjajno uspela da dočara junakinju romana Stiega Larssona. Ako ovaj film niste gledali, trebalo bi da ga obavezno, makar za praznike uvrstite u svoje filmsko štivo, iako priča o silovanju i ubistvima nije vesela i ne spada u tipične božićne filmove.

8. Hit Girl, Kick Ass

Možda Hit Girl nije uzor svakoj devojci, ali nekima zasigurno jeste. Chloe Moretz je uspela da dočara devojčicu koju je otac trenirao da postane opasna u jurnjavi za ozloglašenim narko bosom.

9. Hanna Heller, Hanna

Vaspitavana je da postane mašina za ubijanje, stoga nije šala kada psiholozi ističu da su rane godine vaspitavanja ključne. Saoirse Ronan igra mlađanu Hannu, koja ima samo 15 godina i zaista je spektakularna kada je ubijanje ljudi u pitanju, naročito onih koji imaju veze sa CIA i prošlošću njenog oca.

10. Ellen Ripley, Alien

Smatra se jednom od najupečatljivijih junakinja SF filmova. Mlada Sigourney Weaver igrala ju je u nekoliko nastavaka, a od ratnice koja se uspešno suprotstavlja nemani iz svemira, ona postaje i „velika mama“, zaštitnica Aliena, i jedina koja ovo biće može da razume.

Pogledajte prvi trailer za film „Vlažnost“ reditelja Nikole Ljuce Pogledajte prvi trailer za film „Vlažnost“ reditelja Nikole Ljuce Kuda dalje Projekcija dokumentarnog filma „Kuda dalje“ cover 10 najboljih serija u 2015. godini Apokalipsa danas: Slike iza scene filmskog klasika Apokalipsa danas: Slike iza scene filmskog klasika · · · ·