feature_last_ditch_conservation_main
U VAZDUHU · urban flash

Jedna od loših strana progresa je što moramo da se navikavamo da živimo bez nekih stvari, iako one mogu biti kvalitetnije od onih koje ih zamenjuju, ali zbog svojih visokih cena ne mogu da im pariraju na tržištu. Takođe, neke stare veštine gube na značaju i zajedno sa njihovim poslednjim majstorima, verovatno ćemo ih zauvek izgubiti.

Iz nostalgičnih i istorijskih razloga vredni predmeti bivaju sačuvani, pa makar ih ostalo svega nekoliko. Kad su u pitanju ugrožene vrste, situacija je znatno teža. Pogledajte na našoj listi koje su to stvari, prakse i životinje kojih je ostalo bukvalno jedan:

1. Poslednja tkalja morske svile

Stara veština tkanja morske svile je praktično izumrla. Poslednja osoba koja i dalje zna kako da proizvede ovu finu i neverovatno retku tkaninu je italijanka Chiara Vigo.

2. Poslednja radionica koja ručno pravi globuse

U doba GPS tehnologije i masovne proizvodnje mapa, pravljenje globusa na staromodan način crtanjem karte na loptastoj površini se više ne praktikuje. Peter Bellerby, osnivač kompanije Bellerby & Co. Globemakers, je odlučio da to promeni. S obzirom na zahtevnost posla, globusi u u njegovoj radnji se prodaju po veoma visokim cenama, od 1.500 dolara naviše.

3. Poslednje ručno napisane novine

I dok štampani mediji umiru i sve više ljudi kreće da čita vesti na internetu, u jednom malom mestu u Indiji i dalje se ručno piše svaka strana novina The Musalman. Naravno, kasnije se jedan ispisani primerak odštampa u odgovarajućem tiražu. Svaka greška u pisanju znači da strana mora da se počne iz početka, pa ostaje misterija zašto se i dalje praktikuje ovakav način rada.

4. Poslednji beli nosorog na svetu

Sudan, poslednji beli nosorog na svetu, živit trenutno u Keniji i nalazi se pod zaštitom 24h kako ga ne bi ubile lovokradice zarad prodaje njegovog roga, za koji se (pogrešno) veruje da ima lekovita svojstva.

5. Poslednji vojni avion Vulcan bomber

Ponos britanske avijacije tokom Hladnog rata avion Vulcan bomber više neće leteti iz bezbednosnih razloga. Njegovi ljubitelji će moći da se oproste od njega tokom aeromitinga koji će se održavati narednih meseci.

6. Poslednji proizvođač ručno pravljenih makaza

Ernest Wright and Son Limited je verovatno poslednja fabrika u svetu u kojoj se makaze prave manuelno. 2014. je delovalo da će se i oni zatvoriti, ali zahvaljujući popularnom video klipu fotografa Shauna Bloodwortha koji pokazuje kako se prave makaze, broj porudžbina im je naglo skočio i održao ih u životu.

7. Poslednji parobrod u funkciji

PS Waverley je poslednji parobrod koji i dalje plovi. Napravljen je 1946. i korišćen je do 1973. Nakon toga je kratko vreme bio van funkcije, dok ga nije kupilo Društvo za očuvanje parobroda i dalo mu stari sjaj. Zanimljivo je da se pojavio u hit filmu Sherlock Holmes sa Robertom Downeyijem Jr. u glavnoj ulozi.

8. Poslednji tramvaji u San Francisku

Ikonični tramvaji polako nestaju u San Francisku. Od 23 rute koje su nastale krajem 19. veka, danas su ostale samo 3 i uglavnom služe kao turistička atrakcija.

9. Poslednji mobilni bioskop

Englesko Ministarstvo tehnologije je krajem 60-ih koristilo 7 autobusa sa mini bioskopskim salama u svrhu edukacije inžinjera širom zemlje. Nakon napuštanja projekta 1974. i njihove prodaje, izgubio im se trag. Četrdeset godina kasnije, pronađeno je jedno vozilo u odličnom stanju na sajtu EBay. Njegov vlasnik ga je restaurirao, opremio novim tehnologijama i na kraju prodao za velike pare.

10. Poslednji pravi nindža

Šezdesettrogodišnji inžinjer Jinichi Kawakami je verovatno poslednji japanski nindža. On tvrdi da potiče iz porodice nindža čije poreklo vodi do 15. veka i da je poslednja osoba na svetu koja zna veštine ovih poznatih špijuna i ubica u feudalnom Japanu.


Veridba iz bajke Veridba kao iz bajke Prava džungla u centru Pariza Divlje zverke na ulicama Pariza Proverite kako se psuje širom sveta Proverite kako se psuje širom sveta Loše skulpture dobrih muzičara Loše statue dobrih muzičara