Pečenje
PULS GRADA · gastro

Jako “teškog” posla izbora deset najboljih restorana u Srbiji prihvatili su se Gordan Paunović, Peđa Kresojević i Nina Babić.
Tekst: Igor Luković

1. Dijagonala 2.0
Skerlićeva 6, Beograd

Samo dovoljno otvoren, hrabar, posvećen i prosvećen čovek, koji potpuno razume to čime se bavi, a kakav je u ovom slučaju Vlada Milentijević, mogao je da napravi prvo Zaplet, a nakon njega, pre malo više od dve godine i Dijagonalu. Jelo koje tamo stiže pred gosta uvek je promišljeni, do perfekcije izvedeni piece of culinary art – bez obzira na to iz koje kulinarske tradicije dolazi i kakav mu je background; sa jasnom idejom koja stoji ispred i iza njega. To su uvek tanjiri koji kulturološki i gastronomski komuniciraju sa onim ko uživa u njima – naravno, ako je taj neko osoba koja to razume i zna zašto sedi baš u Dijagonali; što je zapravo i svrha vrhunske kuhinje.

2. Ebisu
Hotel Square Nine, Beograd

Krajnja posvećenost je potrebna kako bi se do kraja realizovala dobra etnička kuhinja u našem delu sveta, pogotovo ako je to japanska, imajući na umu tešku ili nikakvu nabavku potrebnih namirnica, lokalne navike, kao i dubinsko nerazumevanj naših ugostitelja šta je zapravo ideja kulinarskih tradicija Dalekog Istoka. Upornošću, znanjem i visoko postavljenim standardima, braća Kostić su uz pomoć harizmatičnog šefa Karlita, majstora japanske kuhinje, Filipinca kog su „uvezli“ sa Kipra, uspeli da prenesu Tokio u Beograd. Perfektan suši, odlična tuna, sveže nudle, najbolja riba. Bez ijednog polurešenja, restoran koji bi slobodno mogao da se nalazi bilo gde u svetu.

3. Zak
Šafarikova 6, Novi Sad

Uporno istrajavanje šefa Baneta Zakića i ljudi koji sa njim vode restoran na beskompromisnom kvalitetu namirnica i inovativnim načinima njihove obrade, sa jasnon vizijom šta se i zbog čega nalazi na meniju i u tanjiru, rezultiraju činjenicom da Zak već četvrtu godinu ne silazi sa vrha gastronomske ponude u Srbiji, dok u Novom Sadu još uvek nema restorana koji bi mu se na bilo koji način primakao. O svojoj kuhinji sam Zakić kaže: „Jednostavnost, iskrenost i poštenje, to je formula moja kuhinje“. Na tanjirima ne sme da bude laži i foliranja, a sastojci moraju da budu vrhunski. Moja jela naslonjena su na ono što sam zaista naučio, a tu je učitano i nasleđe i iskustvo mojih učitelja i kuhinja u kojima sam radio.

4. Mala fabrika ukusa
Nebojšina 49a, Beograd

Jasno i direktno naslonjena na nacionalnu tradiciju, a redizajnirana i potpuno drugačije izvedena, sa smelim izletima u moderno, pa čak i koketiranjem sa „molekularnom“ gastronomijom, hrana u Maloj fabrici ukusa svojom formom, izvedbom i načinom prezentacije trasira put kojim bi lokalna gastromija trebalo da se kreće. Jer, tradicija ima smisla samo kada je usmerena u budućnost.

5. The Square
Hotel Squre Nine, Beograd

Visoki standardi usluge, perfektna postavka i enterijer, samo su pozornica za uzbudljive jelovnike koje u ovom restoranu kreiraju sezonski, pod palicom šefa Gorana Kovačevića. Na čvrstoj liniji moderne, nove kuhinje, dosledno prateći lokalnu ponudu i poigravajući se kulinarskim trendovima, kuvari iz Squarea vratili su nam veru u hotelske restorane.

6. Toro Latin GastroBar
Beton hala, Beograd

Deo mreže Toro restorana koje potpisuje čuveni šef Ričard Sandoval, u svojoj beogradskoj izvedbi – a zahvaljujući Mihajlu Subotiću i njegovoj ekipi – Toro Latin Gastro Bar dobio je i svoje autentične crte i slobodu koja ga je učinila mestom koje je na neki način nadraslo franšizu. Ovaj restoran je mesto zahvaljući kome i u Srbiji može da se pojede seviće – i to kakav, kao i da se oseti isto ono što se oseća i krčka po belosvetskim metroloma koje imaju sreće da u njima živi neki Feran Adria ili njemu slične veličine. Pri tom je tamo sve perfektno prezentovano, promišljeno, bez greške pripremljeno, uzbudljivo, novo.

7. Žabar
Kej oslobođenja bb, Beograd

Mesto koje je preživelo i nadraslo samo sebe, ne odustajući od koncepta koji podrazumeva jasnu i čvrstu liniju u meniju, u kom nema previše iznenađenja, niti nečega što do sada niste videli, ali je to sve uvek hirurški precizno i visokokvalitetno pripremljeno. Uz to, vinska karta, osoblje i servis, sasvim su sigurno među najboljima u Srbiji.

8. Šaran
Zemunski kej, Zemun

Bez previše eksperimenta, godinama dosledno, a opet promišljeno izlazeći iz uskog okvira: crvena riblja čorba – riba na grilu, Šaran je mesto na koje ćete uvek rado odvesti gosta sa strane i sa njim se sjajno provesti i odlično jesti. Riba je uvek sveža, kako morska, tako i rečna i uvek dobro pripremljena, uz osoblje koje zna šta radi, šta preporučuje i šta prodaje.

9. Klub književnika
Francuska 7, Beograd

Uz prilično opterećujuće nasleđe kultnog beogradskog mesta, pogotovo posle odlaska harizmatičnog čika Bude – simbola onog najboljeg u protekloj polovini veka u ugostiteljstvu prestonice, Klub književnika uspeo je ne samo da zadrži reputaciju, već da dovođenjem iskusnih i obrazovanih mladih ljudi na pozicije menadžera i šefova, unapredi ponudu i kvalitet usluge, istovremeno čuvajući nasleđeni duh i šarm ovog mesta. Visoki standardi, dobra jela uz par savršenih originalnih kreacija, odlična usluga.

10. Vuk
Vuka Karadžića 12, Beograd

Sa restoranima jasno profilisanim i okrenutim ka nacionalnoj kuhinji, čest problem je da osim dobre i odlične hrane, ta mesta pate od jeftinog enterijera, zapuštenog osoblja i nepostojanja ikakve ideje o prezentaciji i servisu. Sa druge strane, ušminkana mesta u trendu koja pokušavaju da kuvaju „lokalno“ gube trku u autentičnosti i kvalitetu onoga što poslužuju. Vuk je jedan od retkih u Srbiji koji vešto spaja kvalitet i autentičnost na tanjiru sa pristojnom prezentacijom i dobrim servisom, bivajući reprezantativan i naprosto dobar nacionalni restoran.

Anthony Bourdain Anthony Bourdain želi da otvori pijacu u Njujorku eat_thai.jpg Eat Thai – egzotičan svet tajlandske kuhinje Nigella Lawson Najdžela Loson se vraća na male ekrane Feran Adria Feran Adria – Otac avangarde (drugi deo) · ·