Romantični filmovi
KULTURA · film/TV

Za one koji prate film kao vrhunsku umetnost, ostvarenja koja praktično imaju uvek isti, shematski, zaplet, koja se završavaju srećnim krajem u kojem ljubav pobeđuje i koji se vode pod termin „romantična komedija“, verovatno se ne nalaze na vrhu njihove liste omiljenih. Ali, dopustićete filmski znalci, da ima i onih, koji vole filmove sa Festa, ali i filmove koji su idealni za hladan zimski dan, kad uz čaj, možda i kijavicu ide i sat i po vremena zabave, romantike, pa i patetike…

Za vas smo odabrali deset filmova koji uvek dobro dođu, kad čovek želi da se nasmeje, oraspoloži, povrati veru u ljubavna čuda, ili se seti kako je izgledalo kada je njegovo srce prvi put „udarilo“ brže…

1. Love Actually

Keira Knightley, Hugh Grant, Liam Neeson i Emma Thompson, svi u melodramatičnim ljubavnim peripetijama i to baš pred Božić, kad je sve okrenuto ka veri u ljubav, ili bi tako makar trebalo da bude… Od 2003. ovo je jedan od najpopularnijih novogodišnjih filmova!

2. Say Anything…

Smatra se jednim od najvažnijih filmova o srednjoškolskom dobu. Cameron Crowe je filmom iz 1989. godine u centar zbivanja stavio dvoje mladih, tako različitih a tako bliskih iskrenoj tinejdžerskoj romantici. Mlađani John Cusack i Ione Skye, par uz koji su toliki uzdisali.

3. The Wedding Singer

Adam Sander i Drew Barrymore u romantičnoj komediji koja je sredinom devedesetih bila naročito popularna. Budući da su mnogi voleli priču o nesrećnom svadbenom pevaču koji se zaljubljuje u konobaricu, 2006. je film pretvoren u mjuzikl isključivo za brodvejsku publiku.

4. Pretty in Pink

John Hughes je bio majstor da predstavi život i muke tinejdžera, i to onih na pragu odraslog doba, koje veoma muči ljubavni problem, ali i maturski bal!

5. Friends With Benefits

Za sve one koji su umorni od toga da svoju vezu karakterišu kao komplikovanu sa brojnim usponima i padovima topla preporuka je ovaj film u kojem su glavni akteri duhoviti Justin Timberlake i neodoljiva Mila Kunis. Prijatelji koji su malo više od toga, i čija se veza zasniva na dogovoru i isključivo fizičkoj privlačnosti. Emma Stone, Woody Harrelson, Andy Samberg i Jenna Elfman samo dodaju ulje na vatru ljudima koji iz prijateljskog prelaze u ljubavni odnos.

6. Annie Hall

Jedan od najboljih filmova Woodyja Allena, iz davne 1977. godine. Osvajač četiri Oskara, i romantična priča kakve ćete danas, sve i kada biste želeli teško pronaći u novijoj filmskoj produkciji. I pametno i romantično!

7. Bridget Jones’s Diary

Renee Zellweger je istinska zvezda ovog filma. Snimljen prema književnom hitu, ovaj film pokazuje ženu koja u tridesetim pokušava da se profesionalno ostvari, ali da ne pogreši ni u izboru partnera, a to je, složićete se, tako teško…

8. She’s All That

Povratak u školske klupe sa zgodnim ragbistom Zackom Silerom (Freddie Prinze Jr.) koji pokušava da izleči slomljeno srce putem neverovatnog izazova, da jedno ružno pače (Rachel Leigh Cook), pretvori u divnog labuda.

9. Reality Bites

Ben Stiller je svoj rediteljski debi napravio ovim kultnim filmskim klasikom davne 1994. U filmu pored njega igra beskrajno dopadljiva Winona Ryder i šmeker Ethan Hawke. Teško je snimiti film o svojim prijateljima, dokumentarac tako urađen da ih predstavi u najboljem svetlu, a sačuva od stradanja vaše nežno srce…

10. 10 Things I Hate About You

I Šekspir i tinejdžeri. U filmu u kojima su filmske zvezde još uvek mlade, Heath Ledger, Julia Stiles i Joseph Gordon-Levitt pokušavaju, svako na svoj način, da razumeju ljubav, privlačnost, odbojnost i druge sitne i krupne osećaje koji su svima koji su bili zaljubljeni tinejdžeri dobro poznati.

Pjer Paolo Pazolini Retrospektiva Pazolinija u Kinoteci George Clooney George Clooney u novom filmu braće Coen – pogledajte trejler filma “Hail, Caesar!” Al Pacino Top 5 glumaca na autopilotu: Ajd ti sad opet ono svoje!!! Mjuzikli poznati Najbolji mjuzikli koje morate pogledati (ako već niste) · ·