Vino
PULS GRADA · gastro

Naše kolege iz magazina Vino & Fino sastavile su listu najboljih vina Srbije, koja je objavljena u njihovom desetom izdanju.

Ne želeći da ovog puta vina ocenjujemo na blind tastingu, već sa namerom da o njima damo neku širu sliku, tražili smo od desetoro naših prijatelja i saradnika, različitih profila i afiniteta, da sastave, svako svoju, listu po deset vina koja su na njih ostavila najsnažniji utisak. Na integralnom spisku tako se našlo čak 47 etiketa, od kojih su se izdvojila ona sa najviše glasova.

Dakle, vina nismo ocenjivali, nije bilo tajnih glasanja, ovo je potpuno lična i samo naša lista 10 belih i isto toliko crvenih vina Srbije za koje se ispostavilo da su u ovoj godini ostavila najjači utisak na dole potpisanih desetoro. Kod ovakvog izbora u obzir se uvek uzima kako sam kvalitet vina i njegova dostupnost, tako i tržišne, lične, marketinške, emotivne, čak i društvene komponete, uključujući verovatno i ukupan utisak o vinaru i lični odnos sa njim. Ali, i to je vino, ono svoju svrhu ispunjava samo popijeno, prodato, upareno sa hranom i onda kada je o njemu ispričana priča. Ovaj izbor za cilj i ima da u sebi sakupi sve to. Ovo je spisak onoga što desetoro relevantnih trgovaca, ugostitelja, somelijera, novinara i enologa smatraju dobrim i dovoljno drugačijim. Inače, početna ideja bila je da odaberemo Top 10 vina bez obzira na boju i stil, ali ih je na kraju bilo previše sa istim brojem glasova, pa smo odlučili da to ipak budu dve liste, jedna za bela, a druga za crvena vina.

TOP 10 BELIH VINA

1. Trijumf Gold 2011
Vinarija Aleksandrović, Vinča
2. Terasa chardonnay 2012
Vinarija Matalj, Negotin
3. Trijumf barrique 2012
Vinarija Aleksandrović, Vinča
4. Pinot blanc 2012
Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica
5. Misterija polusuva 2012
Vinarija Kiš, Sremski Karlovci
6. Grand Cur 2011
Vinarija Cilić, Jagodina
7. Ergo beli 2011
Vinarija Temet, Jagodina
8. Chardonnay Selekcija 2011
Vinarija Radovanović, Krnjevo
9. Margus Margi 2009
Vinarija Budimir, Aleksandrovac
10. Italijanski rizling 2012
Vinarija Vinum, Sremski Karlovci

TOP 10 CRVENIH VINA
1. Prokupac 2011
Vinarija Ivanović, Aleksandrovac
2. Zapis crveni 2011
Vinarija Janko, Smederevo
3. Ergo crveni 2011
Vinarija Temet, Jagodina
4. Kremen Kamen 2011
Vinarija Matalj, Negotin
5. Cuvee No1 2008
Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica
6. Regent 2009
Vinarija Aleksandrović, Vinča
7. Cabernet sauvignon Reserve 2010
Podrum Radovanović, Krnjevo
8. Zavet 2008
Vinarija Janko, Smederevo
9. Alma Mons
Vinarija Belo Brdo, Čerević
10. Trijumf noir 2009
Vinarija Aleksandrović, Vinča

Ljubisa Intervju Ljubiša Stojaković: Nesvakidašnje gastro putovanje ginger Najbolje od azijske kuhinje: Novi Ginger Pečenje Top 10 restorana Srbije Anthony Bourdain Anthony Bourdain želi da otvori pijacu u Njujorku · · ·