Gorky Park
KULTURA · film/TV

Sintagma „Hladni rat“ ponovo je u upotrebi, i to ne samo kao onovremenska refrenca, a i uskoro nam stiže „Atomska plavuša“, hiperakcijaško viđenje hladnoratovskih motiva sa Charlize Theron u glavnoj ulozi; dakle, imamo ponajmanje dva izgovora da vas podsetimo na barem neke od ponajboljih filmova na hladnoratovske (i/ili špijunske) teme.

Naravno, ako vam gledanje izvrsne serije Amerikanci već nije dovoljna mera po tom pitanju. Krećemo, abecedno…

Bridge of Spies (2015)

Znameniti Steven Spielberg odlično se snašao i u slučaju ove starostavno postavljene varijacije i reminiscencije na dane Hladnog rata i špijunskih nadgornjavama u razjedinjenom Berlinu. Veliki adut je i izvrsna glumačka saigra Toma Hanksa i Marka Rylanca.

Gorky Park (1983)

Na današnja gledanja podosta finog i promišljenog retro-štimunga nudi i ovaj film neumornog reditelja Michaela Apteda. Gorky Park, sniman u Moskvi ipak dovoljnom obližnjem Helsinkiju, donosi i sočan triler o trostrukom ubistvu, priču o kulturološkim razlikama i sukobima, ali i u širi okvir jasno i znalački udenutu ljubavnu priču u nevreme.

Invasion of Body Snatchers (1956)

Nošen jednostavnom i snažnom parabolom i potpuno ispravnom verom u filmičnost čestog ljudskog straha od gubitka identiteta, ovo remek-delo Dona Siegela i danas pleni originalnošću, vešto prikazanom paranojom, a ideološke implikacije i dan danas zavređuju zaseban i prilično opširan tekst na upravo tu temu.

No Way Out (1987)

Novozelandski internacionalac, Roger Donaldson, ovim filmom ponudio je znatno više od pukog osavremenjenog prepravka noir-klasika (filma The Big Clock); Bez izlaza je dinamičan, napet i rečit triler koji izvanredno kortisti hladnoratovski milje da obogati prilično jednostavnu priču o intrigama i pokušajima da se sa pozicija velike moći zataška zločin. A tu su i Kevin Costner, Sean Young i Gene Hackman.

Red Dawn (1984)

Sve pršti od hladnoratovske paranoje i teskobe u ovom izvanrednom klasiku glasovitog Johna Miluisa o borbi grupe odmetnutih američkih omladinaca protiv zlih sovjetskih okupatora ne tako lako pokorive Amerike. Ako je potrebno još ubeđivanja, pomenimo glumački ansambl: Patrick Swayze, C. Thomas Howell, Lea Thompson, Charlie Sheen, Jennifer Grey… Ben Johnson, Harry Dean Stanton. Slobodno zaboravite rimejk od pre par leta.

Rocky IV (1985)

I odvažni Roki se zapljunuo na patriotsko-hladnoratovske teme i to negde na vrhuncu tog mahom virtualnog američko-ruskog sukoba globalnih razmera. U četvrtom filmu serijala, koji je Stallone i režirao i napisao, njegov Rocky udario je na rusku zver, nezaboravnog Ivana Dragu (koga je nadahnuto tumačio Dolph Lundgren), a koga je uspeo da porazi, ako ćemo pošteno, tek uz pomoć upravo scenariste!

The Hunt for Red October (1990)

I ovo remek-delo Johna McTiernana je neizostavna stavka u budućim gledalačkim planovima svakog iole ambicioznijeg fimofila; u ovom krajnje uzbudljivom tehno-triler, nastalom po prozi Toma Clancyja, sve funkcioniše kako treba. Alec Baldwin je bio na vrhuncu i lepote i glumačkih moći, ali kako ne navijati za Ruse kada ruskog mu takmaca tumači baš i to ovako sugestivno baš Sean Connery?

The Manchurian Candidate (1962)

Hladnoratovska paranoja jedan je od ključnih motiva i u ovom odličnom filmu u režiji Johna Frankenheimera o pokušajima ratnog vetrana da raskrinka široko razmahanu zaveru za ubistvo američkih zvaničnika, zaveru koja obuhvati i zahvat ispiranja mozga. Molimo vas, i u ovom slučaju zanemarite istoimeni rimejk s početka ovog veka.

The Spy Who Came from in the Cold (1965)

Zasnovan na jednom od najboljih romana maestra Johna Le Carréa, ovaj začudno ciničan film donosi priču o špijunskoj kontramisiji ponovo u Berlinu, a u čijem je središtu istrošeni britanski operativac u vrsnom tumačenju Richarda Burtona. Šansu dajte i Ruskoj kući (The Russia House), takođe urađenoj po LeCarréovoj prozi, a sa Michelle Pfeiffer i Seanom Conneryjem u glavnim ulogama.

The Third Man (1949)

Još jedan primer veličanstvenog filma u kome sve funkcioniše kako treba je nezaboravni klasik Carola Reeda, Treći čovek, nastao po prozi maga Grahama Greena, a sa Orsonom Wellesom u glavnoj ulozi. Ovo je jedan od prvih relevantnih filmova koji se bavi hladnoratovskom tematikom, koja će na filmu opstati, evo, sve do danas.

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Mesta na svakoj ovakvoj listi mora se naći i za po svim osnovama vrhunski film i još jednu adaptaciju velikog LeCarréa. U filmu briljiraju Gary Oldman, Colin Firth, Benedict Cumberbatch i John Hurt a film donosi priču o naporima čuvenog špijuna Georga Smileyja da utvrdi da li su Sovjeti ipak uspeli da ubasce krtiocu u sam vrh britanske bezbedonosne mreže.

Pogledajte insert iz filma „Otkačene trudnice“ Pogledajte insert iz filma „Otkačene trudnice“ Mame u provodu_cover City letnja preporuka #45: Film „Mame u provodu“ cover Šta su sve radili poznati glumci kako bi ušli u ulogu CLAWS TV show 2017_cover City letnja preporuka #44: Serija „Claws“ ·