Brza hrana posle pijane noći
PULS GRADA · gastro

Bilo da je 3, 5 ili 7 ujutru, najčešće se nacvrcan vraćam kući peške. Ovo mi daje i širinu i vreme za izbor kojim ću se beogradskim holesterolom počastiti u datom trenutku. Rezultat te raznovrsnosti je sledeća lista.

5. Pica

Kada kažem pica, mislim na Caribic, što može da bude iznenađujuće (čitaj: licemerno) ako se zna da ga preko dana hejtujem. Ne zbog samog lokala, već zbog pompe i beskrajnih redova koji idu uz njegovo ime. Međutim, u noćnoj smeni i uz alkohol, barijere padaju jedna po jedna, te je tada frtalj (ili dva) „karipske kaprićoze“ bitniji od tamo nekih mediokritetskih stavova. Dodao bih i to da sam jednom čak iz Caribica sa društvom produžio na striptiz u susedni lokal na Slaviji, ali to je već tema za neki drugi tekst.

4. Grci

Ono što me, osim girosa, vezuje za lokal Solunac je gazda, s kojim uvek volim da revitalizujem svoje zarđalo znanje grčkog jezika. Zbog toga giros češće jedem danju (jer je pomenuti gazda tada prisutan), ali jednom u par meseci volim i u sitne sate da obložim želudac mesom, pita hlebom, tzatzikijem i pomfritom. Ipak, jedna od glavnih asocijacija na giros za mene su fleke na odeći, te ga zbog toga ne jedem prečesto.

3. Pljeskavica

Ponekad je to Mc Dek, u poslednje vreme i KlopaM pije vodu, ali generalno zorom najviše volim da pojedem pljeskavicu kod Lokija. Posebno ako sam sa nekim strancima. Volim da im pokažem kako sam familijaran sa pola grada, pa svaki put proćaskam sa onim likom sa minđušom koji je bio integralni deo lokala još dok se isti zvao Arkada. Uvek me pita jesam li dobar i šta radi Bambulović i tu je kraj razgovora. Ali, što je najvažnije, Lokija volim jer se u njemu lepo najedem. Iako sam Vračarac, Mara kao institucija nikada nije uspela da mi uđe pod kožu. A i ne radi u 3 ujutru.

2. Burek

Jedini zvanični bastion bureka za mene je popularna „gospodža“ preko puta Čuburskog parka. Uobičajen izbor – burek sa šunkom i kačkavaljem i jogurt. Tačno je da dotična dama ponekad pretera sa prisnošću – na primer, dovedeš u petak drugaricu, a u subotu devojku, da bi te ona prodornim prostodušnim glasom pitala „Ko ti je sad ova?“ – ali kvalitet proizvoda je ono što se računa. Ponekad, kad sam baš mazohistički nastrojen, ceo aranžman začinim štrudlom od maka. Ne pokušavajte ovo kod kuće!

1. Bliski istok

Bilo da sam se zatekao u strogom centru ili u kraju, lokali poput Tel Aviva i Byblosa uvek su dobra opcija. Poštujući opštu krilaticu „Što više alkohola, to ljuće i sa više luka“, falafel, kebab i shawarma vremenom su preuzeli primat od prethodnika sa liste u mom noćnom jelovniku i odneli pobedu u turbulentni Levant.

Orfelin vina Orfelin – nova vina iz Vinarije Kovačević Burger Bar BG Burger Bar – novo mesto za ljubitelje dobrih burgera taverna rossini Rossini – duh rimske taverne u centru grada Automatski nacrt Učenici drugog razreda večeraju u otmenom restoranu – pogledajte ovaj duhoviti video · · · · ·