Erotski uspešni filmovi
KULTURA · film/TV

Dočekasmo i “50 nijansi – Siva” u bioskopima. Dok autori vidaju rane zbog oštrih kritika, a producenti broje zarađeno, hajde da se u brzopoteznom maniru podsetimo barem dela nepravedno zaturene baštine uspelog filma sa jakim erotskim štimungom.

Priča o O (L’histoire d’O)

Možda bi prva asocijacija na pomen imena velikog Justa Jaeckina mogla da bude Emanuela, ali zahtevniji ljubitelji filma prednost će uvek dati njegovoj Priči o O. Reč je o savršenoj adaptaciji istoimene proze tajanstvene Pauline Reage koja je svojevremeno ovim svojim delom uznemirila jednako i puritance i feminstkinje i ostale. A reč je o zaista senzualnoj priči o lepotici koja se naslađuje prilikama da se potčini svojim ljubljenima.

Poslednje zavođenje (Last Seduction)

Reditelj John Dahl sredinom devedesetih sročio je ovaj istinski biser, očito nadahnut golemim uspehom Verhoevenovih Niskih strasti (stoga je prvobitno distributerski VHS naslov kod nas zvučao Kobne strasti). Ipak, Dahlov film, naoko lakog tona, ozbiljan je odjek neo-noir filmske zaostavštine, sa sve istinskom femme fatale u glavnoj ulozi. Scene seksa su zbilja upečatljive i fino inkorporirane u priču, što je ogromnim delom zasluga Linde Fiorentino umirovljene već deceniju i po, i Petera Berga, reditelja teške kategorije „A“ Holivuda danas.

Divlja orhideja 2 (Wild Orchid: Blue Movie Blue)

Zalman King, nekada glumac, na prelazu iz osamdesetih u devedesete godine prošlog veka postao je ključni autor gracioznih i ušminkanih filmova erotskog soja. Divlja orhideja (sa Mickeyjem Rourkeom) ipak je na prvom mestu bila remiks Devet i po nedelja, dok je King u potpunosti poentirao sa nastavkom, znalački stvorivši zavodljivu odu „blue“ filmovima. King je nastavio sličnim stazama, pri čemu je ekranizovao i Deltu Venere, jedno od najuspelijih dela Anais Nin.

Sudar (Crash)

Ovaj film će još dugo ostati neprevaziđen favorit svih onih koji ljube spoj bizarnog, distopijskog i erotskog, a David Cronenberg je u potpunosti poentirao na sva ta tri plana u ovoj izvrsnoj adaptaciji Ballardovog romana o čudnoj grupici ljudi koji erotsku nasladu nalaze u izazivanju automobilskih sudara.

Brojni naslovi udarnih igrača B/C filmske klase

Već pominjane Niske strasti dovele su do prave eksplozije i u B/C filmskoj ligi Holivuda i satelita. VHS entuzijasti, ali ne samo oni, bili su i još uvek su zahvalni Alexanderu Gregoryju Hipolityju, Andrewu Stevensu, Jimu Winorskom, Jagu Mundhri… a ponajpre njihovim divama i muzama: Shannon Tweed, Shannon Whirry, Tanyi Roberts, Deliji Sheppard, Julie Strain… Hvala im, sada i doveka!

Meryl Streep Meryl Streep i patrijarhalno-malograđanski tekst na tu temu igra kodova Filmska recenzija: „Igra kodova“ Slavni gubitnici Oskara Ovo je nepravda: Slavni gubitnici Oskara Filmovi Jennifer Lopez Top 5: Najbolji filmovi u kojima je glumila Jennifer Lopez ·