Filmovi o glasanju
KULTURA · film/TV

Neka pobedi isti – lako je reći, ali kako poverovati, kad svako malo iskrsne i ona čuvena „svi su oni isti“. Našu smo pregrmeli početkom leta, američka predsednička nakon duže od godinu napokon ulazi u završnicu…

A u susednoj Hrvatskoj na tom polju ključa i pršti, otud i ovaj brzi podsetnik na najbolje filmove na temu (predizbornih) kampanja.

Election (1999)

Pomalo paradoksalno, najkvalitetniji i najzanimljiviji filmovi na ovu temu zapravo su oni koji se i ne tiču političkih kampanja. Najbolji primer za to je sada već osvedočeni klasik Election reditelja Alexandra Payna. Raspamaćeni srednjoškolski profesor u osvetničkom žaru pokušaće da uništi šanse svoje naporne učenice da se izbori za tron predsednice učeničkog parlamenta. Election je briljantna i urnebesna satira, a uz to i maestralna studija ljudskih slabosti; uz sve to, ovaj film je jasno i glasno predočio talenat Reese Witherspoon, koja docnije, nažalost, nije češće posezala za ovakvim ulogama.

Napoleon Dynamite (2004)

Slična dijagnoza se može utvrditi i u slučaju ove superiorne komedije u kojoj će naslovni junak, usamljeni tinejdžer (u nezaboravnom izvođenju Jona Hedera), na krajnje omeđenom manevarskom prostoru nastojati da izgura svog jedinog prijatelja Pedra na gore navedenu poziciju. Napoleon Dynamite očarava i na nova/reprizna gledanja, pokazujući koliko je dragocen umeo da bude uticaj poetike nezavisnog filma.

Bulworth (1998)

Za satiru se opredelio i Warren Beatty u ovom nepravično skrivenom podvigu; Bulworth, priča o liberalnom političaru koji u naletu samoubilačkih poriva ucenjuje vlastitu glavu. Uz put spoznaje i čari brutalne iskrenosti i moći hip-hop rima i čitave supkulture, poslednjih godina dobija odocnela ali ipak dobrodošla priznanja, čime se ova odlična drama pozne krize identiteta izborila za zasluženi kultni status.

In the Line of Fire (1993)

Samih tropa predizbornih kampanja dotiče se ovaj vrsni triler u rediteljskom izvođenju nemačkog internacionalca, Wolfganga Petersena, a krojen po glumačkoj meri i magnertizmu Clinta Eastwooda. On ovde glumi ostarelog telohranitelja američkog predsednika, koji će, osim sa duhovima neuspeha u prošlosti, morati da se uhvati u koštac i sa pomahnitalim ubicom. Krajnji rezultat je izrazito napet triler, možda i najbolji unutar struje inteligentnih trilera za zreliju i probirljiviju publiku.

The Campaign (2012)

Temi ovog teksta možda je najbliži nešto svežiji naslov, uspela, odvažna satira Kampanja, u kojoj će se u političkoj trci sučeliti po sijaset osnova osramoćeni kongresmen i lokalna naivčina, koji će u hodu spoznavati svoja nova i ne toliko naivna ‘ja’. Kampanja može da se podiči nizom duhovitih i smešnih situacija, iskričavom saigrom Willa Ferrella i Zacka Galifianakisa, kao i obiljem apsurdističkih finesa, preterivanja i gross-out ukrasa.

Automatski nacrt „Stranger Things“ se vraća! Mehaničar Film „Mehaničar: Povratak“ stiže u bioskope HBO nove serije TV preporuke: „The Night of“ & „Vice Principals“ Planetarium „Planetarium“ : novi film Lily-Rose Depp i Natalie Portman ·