Alan Rickman
U VAZDUHU · top 5

Otišao je gospodin, veliki gospodin Alan Rickman (1946-2016), bard britanskog glumišta, poštovan i voljen glumac, upokojio se u šezdeset i devetoj godini. Iza sebe je ostavio brojne uloge u pozorištu i na televiziji, ali će pre svega ostati upamćen kao glumac koji je pronašao pravi balans između komercijalnog i umetničkog filma.

U protekle tri i po decenije, Rickman je glumio u brojnim primećenim i rado gledanim filmovima. Sarađivao je sa Timom Burtonom, Neilom Jordanom, Kevinom Smithom, Richardom Curtisom… Bogata je to karijera, ali se u njoj izdvaja nekoliko uloga po kojima će ostati upamćen dok je sveta i veka… Krenimo redom.

Umri muški (1988) je prvi Rikckmanov holivudski film i prvi veliki uspeh. U režiji Johna McTiernana i sa Brucom Willisom u glavnoj ulozi, ovaj akcioni spektakl važi za žanrovski spektakl bez premca. Rickman u njemu glumi zločestog Hansa Grubera i to sa takvom finesom i takvim poletom, da mnogi ljubitelji filma, uključujući i pisca ovih redova, smatraju da je ovom ulogom sebi obezbedio mesto na samom vrhu liste najboljih filmskih negativca svih vremena.

Truly Madly Deeply (1990) Anthonyja Minghelle donosi jednog sasvim drugog Rickmana – u njemu tumači lik preminulog čeliste koji se vraća sa „onog sveta“ kako bi utešio svoju voljenu. Film je premijeru imao svega par meseci nakon slično zamišljenog i komercijalno uspešnijeg Duha, ali je, bez obzira na to, privukao pažnju i dobio pohvale. Čuveni kritičar Roger Ebert je Minghellin prvi dugometražni film nazvao „Duhom za odrasle“, a Rickman je ovom ulogom dokazao da nije „samo negativac“.

Tokom devedestih, Alan Rickman nastavlja da ređa uspeh za uspehom. Nakon što je još jednom glumio negativca u Robinu Hudu: Princu lopova, vratio se romansi u voljenoj ekranizaciji klasičnog romana Jane Austin. Razum i osećajnost je postao veliki hit, a Rickman je još jednom dokazao da uspešno može da odglumi romantičnog heroja. Svi su očekivali da za ovu ulogu bude nominovan za Oskara, ali to se nije dogodilo. Danas, kada ga više nema, možemo slobodno reći da je velika sramota što nije nikada bio nominovan za ovu prestižnu nagradu.

Svoj glumački raspon, Rickman je pokazao u neodoljivoj komediji Galaktička pustolovina (1999), u kojoj su mu partneri bili Tim Allen i Sigourney Weaver. U ovoj (naučno)fantastičnoj ujdurmi, Rickman je, bar do izvesne mere, glumio samog sebe – britanskog pozorišnog glumca kome Holivudu iznova i iznova nude isti tip uloge. Kao i obično, Rickman je iz uloge izvukao najviše moguće, a uz to se i, reklo bi se, odlično zabavio.

I naravno… Priču o Alanu Rickmanu ne možemo da završimo da ne pomenemo famozni serijal po romanima J.K. Rowling. Rickman je po prvi put postao Severus Snape u filmu Hari Poter i Kamen mudrosti (2001), da bi istu ulogu odigrao još sedam puta. Kvalitet filmova je varirao, ali sa Rickmanovim Severusom nije bilo greške. Iako u načeli negativac, ovaj lik je postao jedan od najvoljenijih u serijalu, a zasluga za to pre svega pripada glumcu koji ga je tumačio.

eddie-murphy Stand-up komedija: 5 najboljih nastupa (sa video klipovima) Žene u nauci A gde su žene: Pet dama koje su ostavile traga u nauci Annabelle Top 5: Najjezivije lutke iz horor filmova Julianne Moore Top 5: Slavni momenti u karijeri Julianne Moore · · · ·