Koja i Bjela
KULTURA · film/TV

„Ne znam ja u paru ni ulicu da pređem“ – vajka se u svom najnovijem hitu Nedeljko Bajić Baja. Srećom, većina na svet , družbu i ljubav ne gleda tako, te, recimo, slabo da bi pitkih filmova uopšte i bilo bez buddy-buddy podmotiva. Kad je već tako, a kad imamo i direktan povod (bioskopski start Malog Buda, u kom značajan deo šarma počiva na glumačkoj saigri Sergeja Trifunovića i Petra Strugara), evo kratkog osvrta na najvoljenije parove u srpskom/SFRJ filmskom i TV univerzumu.

Mija Aleksić & Miodrag Petrović Čkalja

Bez želje da numerički klasifikujemo ionako apstraktne impresije, kao prvi par navešćemo Miju Aleksića i Miodraga Petrovića Čkalju, ovdašnje pionire narečene buddy-buddy postavke. Ova dva draga velikana uspešno su posrbili formulu zajedničke igre, a krunski zahvat ticao se spoja i nadpounjavanja Aleksićeve promućurnosti i tek diskretno uzburkane mirnoće i Petrovićeve zblanutosti i detinje iskrenosti. A sve to u okvirima tada benevolentnog humora.

Milena Dravić & Ljubiša Samardžić

Ova fina višedecenijska saigra počela je na melodramskim osnovima u krasnoj Bauerovoj Prekobrojnoj, a nastavila se u brojnim soc-realističkim varijacijama na holivudsku slapstick mustru. Milena Dravić tu je bivala zadužena za vidno povišenu temperaturu i duhovito postavljenu plahovitost, a to je onda bivalo dopunjavano Samardžićevim kozerstvom i lenjivim cinizmom.

Dragan Bjelogrlić & Nikola Koja

Iako imaju podosta zajedničkih stavki u filmografijama, Bjelogrlić i Kojo nisu jednako često i delili ekran/scene. Ako po strani ostavimo samosvojnu ekstravagancu zvanu Kupi mi Eliota, podela posla dvojca Bjelogrlić-Kojo je izgledala ovako – Dragan Bjelogrlić bi se postarao za prijemčivost i svakodnevnost, dok bi Kojo pokrio teren buntovništva i dozirane enigmatičnosti. Nešto slično Bjelogrlić je „uneo u miraz“ Montevidea…, gde su teret nalik tome podelili Miloš Biković i već pominjani Strugar.

Nebojša Glogovac & Nikola Đuričko

Donekle slično stvari stoje i u slučaju povremenog tandema Glogovac-Đuričko, s tim da je Đuričko u zadatak dobijao i humoristički aspekt priče, dok se Glogovac, kao drugi tas te vage, brinuo za ozbiljniji ton priča. Vreme je učinilo svoje, producenti su digli ruke od ove podele, te su ova dva glumca krenuli zasebnim putevima, katkad praveći i dubiozne odabire uloga. Što je sve, ako ćemo iskreno, život kao takav.

Boris Dvornik & Velimir Bata Živojinović

Možda je pominjana buddy-buddy formula najkonsekventnije funkcionisala u slučaju Dvornik-Živojinović, koji nam je podario nadrepubličko nadgornjavanje po pitanju (partizanskog) mačizma na potezu Dalmacija-Šumadija, spajajući filmski najpotentnije od ta dva filmična sveta. I tu je život učinio svoje, ali o tome možda nekim drugim (srećnijim ili nesrećnijim) povodom.

Dirty Harry Filmovi iz ’70-ih sa najviše stila Lavirint - Nemoguće bekstvo Filmska recenzija: „Lavirint – Nemoguće bekstvo“ Kako gore, tako dole Recenzija filma: „Kako gore/tako dole“ Muke mladog pisca – pogledajte trejer filma „Listen Up, Phillip“ Muke mladog pisca – pogledajte trejer filma „Listen Up, Phillip“ · · ·