x-movie-cliches-that-need-to-stick-around-otherwise-im-stopping-watching-movies-altogether-1500x1000
KULTURA · film/TV

Gledanje filmova neretko podrazumeva i dozu uobičajenih klišea. Postoje oni koji znaju da nam idu na živce, ali i oni koji su uvek dobrodošli.

Klišei u filmovima nekad nam mogu pokvariti zabavu, ali ima i onih koji je čine još većom. Zbog toga se nadamo da neki od njih nikada neće izumreti i da će nastaviti da nam ulepšavaju iskustvo gledanja filmova.

Preduga trening montaža i neverovatne pripreme

Često pred neki veliki obračun vidimo glavnog lika kako prolazi kroz niz neverovatno napornih, ponekad nelogičnih priprema. Iako to deluje nepotrebno, u pitanju su obično sjajne montaže od kojih će vam se ubrzati puls i koje će i vas pripremiti za predstojeći obračun.

Primeri: Roki, Nema predaje

Bitka sa mnogim neprijateljima koji napadaju jedan po jedan

Akcioni filmovi ne bi bili to što jesu da nemaju karakterističnu scenu u kojoj se junak suočava sa mnoštvom neprijatelja odjednom, ali oni ga napadaju jedan po jedan. To se možda ne bi zaista tako odigralo, ali barem su zagarantovane odlične borbene sekvence.

Primeri: Džon Vik, Matriks 2

„Spusti to oružje i bori se kao čovek“

Još jedna situacija u kojoj nas očekuje zanimljiva borba je kada jedan lik izazove drugog na goloruki dvoboj iako je ovaj drugi imao oružje. Spuštanje oružja deluje kao glup potez, ali to ujedno garantuje da će uživanje gledalaca u toj sceni biti duže.

Primeri: Predator, Gorštak, Princeza nevesta

„Nemojte ići tamo, svi ćete umreti!“

Horor filmovi obično imaju scenu u kojoj neki naizgled poremećeni pojedinac upozorava grupu tinejdžera da ne idu u napuštenu kolibu u šumi, jer će svi stradati. Zabava nije ista bez te scene kada naknadno počnu zaista da umiru jedan po jedan, zar ne?

Primeri: Koliba straha, Petak 13.

Romantika na kiši

Kiša možda i nije toliko romantična u stvarnosti, ali u filmovima jeste, što se vidi iz brojnih scena poljubaca na kiši. A kako ne uživati u ljubavi dvoje ljudi koja je toliko očigledna da im ne smeta ni to što su mokri do gole kože?

Primeri: Skoro svi filmovi sa romantičnom scenom

Bohemian-Rhapsody-Movie-Trailer-Freddie-Mercury-Movie Bohemian Rhapsody: Prvi trejler za film o grupi Queen spanski-metar-2018 11. Španski metar: Festival najboljih filmskih ostvarenja na španskom jeziku The-Predator-2018 Prvi trejler za film „Predator“ Smešni prevodi filmova Najsmešniji prevodi naslova filmova · · · ·