Fudbal
KULTURA · knjige · U VAZDUHU · top 5

Nije li previše te ludorije o tobož najvažnijoj sporednoj stvari? Fama o Montevideu, euforija oko svetskog prvenstva u Brazilu ove godine, diskusije o huliganima, TV-prenosi utakmica, iznajmljeni termini za rekreaciju (a posle na pivo), trošenje vremena i para po kladionicama… I svuda, od filmova do reklama, muškarci kao fanovi, a žene kao mrziteljke fudbala, koje ga vide kao suludo trčanje za loptom, umesto da svako uzme po jednu pa da se ljudski izigra.

Da li je fudbal samo mačo-spektakl, mlaćenje para, hleba i igara? George Orwell lepo je rekao da sport imitira rat, jer je takmičenje u kojem se biraju strane, najvažnije je da pobediš drugog, naročito ako iza tebe stoji kolektiv kojeg predstavljaš i koji ne želi da se oseća poniženo. Nije li to glupo?

U redu, fudbal jeste masovno popularan i zanimljiv fenomen. Ali životi su nam kratki da bismo se bavili svime što je masovno i „važno kao fenomen“. Uostalom, čitali smo dovoljno izvikane književnosti o nogometu, te Stadionske groznice i Crvene kraljeve, sabrane kolumne, nostalgična sjećanja sa dna starog kofera, biografije poznatih fudbalera – i, pošteno govoreći, sve je bezveznjikavo.

Ipak, postoji, dostupna na srpskohrvatskim jezicima, i malo bolja literatura o fudbalu izvan trivijalnosti, u kojoj se pričom o šutanju lopte pokušava razumeti svet.

Sajmon Kuper – Fudbalom protiv neprijatelja

Kuper je putovao po mnogim zemljama kako bi uobličio ovu knjigu, koja pitkim novinarskim pristupom prikazuje vezu fudbala sa društvima i kulturama. Dosta mesta posvećeno je i odnosu fudbala, rata i nacionalizma, dakle, upravo onome što je Orwell uočio, prativši turneju moskovskog Dinama po Engleskoj, u zimu 1945. godine.

Péter Esterházy – Njemačka u šesnaestercu

Ova knjiga poznatog mađarskog pisca prevedena je u Hrvatskoj pre nekoliko godina, a napisana je 2006, pred Mondijal. Esterházy je dobio zadatak da putuje po Nemačkoj i piše o fudbalu, što ga je podstaklo da malo proširi temu – dok opisuje male klubove i provincijske terene, analizira slavne dane mađarskog fudbala (generaciju iz 1954), te njegovu neslavnu sadašnjicu, Esterházyjeve asocijacije kreću se od Beckhama do Balzaca i od Zidanea do Flauberta.

Božo Koprivica – Samo bogovi mogu obećati

Koprivica je kritičar i esejista koji se dosledno bavio odnosom fudbala i književnosti (prethodna dela: Kiš, Borhes i Maradona, Dribling, Volej i sluh). Samo bogovi… nastavak je te kritičarske poetike: Koprivica fudbal i njegov jezik koristi kao metaforu za svoje razumevanje politike, života, literature.

Peter Handke – Golmanov strah od penala

Glavni junak Handkeovog ranog romana, Bloh, golman je i monter. Kao golman, on je neko ko mora da procenjuje gestove, pokrete, znakove, u arbitrarnom svetu igre, koji se zasniva na konvencijama (kao i jezik). Kao monter, on gradi značenja, daje funkcije građevinama. Problem nastaje kada Bloh, nakon što ubije blagajnicu bioskopa, dobija simptome šizofrenije i gubi sposobnost da razume konvencije i simbole – kako jezika, tako i fudbala.

Eduardo Galeano – Fudbal, sjaj i tama

Levičar iz Urugvaja bio je oštar kritičar svojih političkih istomišljenika koji su jednostrano prezirali fudbal kao deo društva kapitalizma i spektakla, a nisu videli njegovu pobunjeničku i emancipacijsku stranu (sjajno predstavljenu u knjizi Fudbal protiv države anarhiste Gabriela Kuhna, nažalost neprevedenoj kod nas). Zato Galeano ulaže napor da objasni lepotu i značaj igre, veštine i slobode, da ispriča priče o fudbalskim herojima, a životnim gubitnicima. Po Galeanu, nekada se fudbal igrao radi fudbala, dakle, radi lepote i zabave, a danas se igra zbog televizija i velikih kompanija za proizvodnju sportske opreme. Tako Galeano od početnog razmišljanja o poeziji fudbala u periodu „sjaja“, i o fudbalu kao mogućoj paraboli o životu, prelazi na teren otvorene političke kritike, zalažući se za fudbal koji je igra, a ne „najamni rad“, i stajući, naravno, na stranu potlačenih.

Yusuke Oono Magični svet izrezbaren među stranicama knjiga Gradska knjižnica Raša Kominac u Gradskoj knjižnici Goran Gocić Goran Gocić u Parobrodu – promocija je otkazana Nil Gejmen Novi roman Nila Gejmena „Okean na kraju puteljka“ ·