Glumice Pedra Almodovara
U VAZDUHU · top 5

Iako Penélope Cruz svakako zaslužuje mesto na ovoj listi, nju ćemo ovaj put preskočiti i dati prostora glumicama koje su nekim svojim, drugačijim šmekom, zauzele svoje mesto u evropskoj kinematografiji. Pogledajte kojih pet je na najupečatljiviji način obojilo stvaralaštvo najvećeg španskog režisera od 1980. godine do danas.

5. Verónica Forqué

Četvorostruka dobitnica nagrade Goja za najbolju glumicu najpoznatija nam je po pištavom glasu i ulozi Kike u istoimenom filmu. Inače, zanimljivo je da je sinhronizovala na španski jezik glavni ženski lik u Kubrickovom Isijavanju. Iako je sam Kubrick birao glumce u Španiji za ovaj zadatak, tamošnji filmofili smatraju da je njena sinhronizacija najgora u istoriji kinematografije.

4. Victoria Abril

Zajedno sa Marisom Paredes, koja je takođe mogla da se nađe na ovoj listi, Victoria se proslavila filmom Visoke potpetice, nakon kojeg je usledila i Kika, u kojoj igra neobičnu reporterku Andreu „Lice sa ožiljkom“. Takođe je igrala u jednom od najpoznatijih islandskih filmova 101 Reykjavik. Penélope Cruz rekla je da ju je uloga ove glumice u filmu Veži me! inspirisala da postane glumica.

3. Carmen Maura

Najveća zvezda prve decenije Almodóvarovog opusa. Poslednji film iz ove faze bio je Žene na ivici nervnog sloma. Iako je film doživeo uspeh, usledila je pauza duga celih 18 godina, u kojoj Almodóvar i Maura nisu sarađivali. Veliki povratak desio se 2006. sa filmom Vrati se. Ulogom transseksualca u filmu Zakon požude postala je gej-ikona u Španiji. I ona je četiri puta osvojila nagradu Goja za najbolju glumicu, od čega dvaput za uloge u Almodóvarovim filmovima.

2. Chus Lampreave

„Španska Rahela Ferari“ glumila je u čak deset Almodóvarovih filmova. Često fura naočare sa velikom dioptrijom, a posebno su upečatljive njene uloge iz Almodóvarove rane faze, od poročne časne sestre u Mračnim navikama do vratarke-Jehovinog svedoka u Ženama na ivici nervnog sloma. Nema formalno glumačko obrazovanje, ali je to nije sprečilo da u Kanu osvoji nagradu za najbolju glumicu za film Vrati se (zajedno sa još 5 koleginica iz filma, među kojima je i gorepomenuta Carmen Maura, kao i Penélope Cruz).

1. Rossy de Palma

Kada izgledaš kao Rossy de Palma, a najpoznatiji svetski fotografi i modni kreatori žele da sarađuju s tobom, to je nešto posebno, i zato je čuvena Rossy pobednica ove liste. Rođena je na Majorci, a ovog septembra puni 50 godina. Almodóvar ju je otkrio u jednom kafiću u Madridu, a angažovao ju je naročito krajem ’80-ih i početkom ’90-ih, u ostvarenjima kao što su Veži me! i Kika. Učestvovala je i u španskom izdanju Plesa sa zvezdama.

Top 5 glumica pevačica Top 5: Kad francuske glumice zapevaju Filmovi o maturi Top 5: Maturske večeri na filmu j Top 5: Najbolje aplikacije za obradu fotografija Jennifer Lopez And Pitbull Filming On Set For Music Video Top 5: Najgore zvanične pesme za Svetsko prvenstvo u fudbalu