kim novak
KULTURA · film/TV

Sofisticirane prelepe žene su uz dramu i crni humor, neizostavan deo Hičkokovih filmova. Među omiljenim glumicama koje je koristio u svojim filmovima, uz izuzetak Ingrid Bergman, većinu čine plavuše.

Zanimljivo je da je svoju teoriju korišćenja iščekivanja u dramatičnim scenama koristio i u prikazivanju ženskih likova, pa je tako u intervjuu koji je dao Fransoa Trifou izjavio: „Iščekivanje seksa na filmu je zanimljivije od samog čina. Zato više volim da koristim sofisticirani tip žena, prave dame, koje tek sa odlaskom u spavaću sobu pokazuju kakve su stvarno“.

U moru dobrih uloga lepih glumica, neke su ostale zapamćene više od drugih. Predstavljamo vam naš izbor od pet plavuša iz Hičkokovih filmova:

5. Dženet Li, Psiho (1960)

Scena u kojoj se Dženet Li tušira i dalje je jedan od najpoznatijih momenata u istoriji filma. Može se tvrditi da je ova scena odgovorna za njenu karijeru, ali isto tako joj treba odati priznanje jer pitanje je da li bi scena bila toliko efektna bez nje.

4. Eva Mari Sejnt, Sever-Severozapad (1959)

Scene u filmu Sever-Severozapad između Eve Mari Sejnt i Kerija Granta su čista holivudska magija! Flertovanje pri upoznavanju u vozu treba koristiti u filmskim školama kao primer savršene hemije između glumaca u romantičnim filmovima. Keri je već bio iskusan u tome, ali ni Eva ni malo ne zaostaje u verbalnom sparingovanju, odišući zavodljivošću i zrelošću kojoj muškarci ne mogu da odole.

3. Tipi Hedren, Ptice (1963); Marni (1964)

Odnos između Tipi Hedren i Hičkoka je bio prepun kontraverzi. Po nekim izvorima Hičkok je hteo da kontroliše ceo njen život, od filmske karijere do toga koju odeću nosi i s kim se viđa, a postoje i glasine da je pretio da će joj uništiti karijeru ako ne bude ispunjavala njegove seksualne zahteve.

2. Kim Novak, Vrtoglavica (1958)

Šteta što je Kim Novak snimila samo jedan film sa Hičkokom. Uloga u Vrtoglavici je vrhunac njene karijere, i predstavlja verovatno najličniji Hičkokov prikaz svog odnosa sa ženama. Opsesivnost lika koga tumači Džejms Stjuart u kontroli zanosne Kim je blizak odnosu koji je Hičkok imao sa svojim glumicama, posebno Tipi Hedren.

1. Grejs Keli, Dial M For Murder (1954); Prozor u dvorište (1954); Drž’te lopova (1955)

Sa tri prepoznatljive uloge u tri legendarna filma, nije bilo sumnje da će Grejs završiti na prvom mestu naše liste. Neosporno jedna od najlepših poznatih žena ikada, Grejs je na vrhuncu karijere sarađivala sa Hičkokom i učvrstila svoje mesto među najvećim filmskim zvezdama u istoriji Holivuda.

Pavle Čemerkić, Isidora Janković i Denis Murić u filmu "Ničije dete" FEST 2015: Srpski film Filmovi za dizajnere Filmovi i dokumentarci koje mora odgledati svaki dizajner snajperista Filmska recenzija: „Snajperista“ will smith focus Vil Smit u novoj komediji „Fokus“ uskoro u Cineplexxu