Top 5 glumica pevačica
U VAZDUHU · top 5

Sva je prilika da se danas retko ko seća bledunjave romantične komedije “Does This Mean We’re Married?“ U tom filmu Patsy Kensit tokom stand-up nastupa utvrdi da je doprinos Francuza rok-muzici jednak doprinosu Hitlera svetskom miru.

Naravno, nije baš tako, ali ova opaska podseća na lakoću sa kojom se u Francuskoj počesto pristupa finesama pevanja i muzičkog izraza. Stoga ćemo ovde podsetiti na pet pokušaja vrlih francuskih glumica da se, štonokožu, „ostvare i u ulozi“ pevačica.

Najsvežiji primer je višedecenijska muza Romana Polanskog, Emmanuelle Seigner, koja je ovog proleća došla i do trećeg albuma. Madame Seigner nije vična pevanju, tu spora ni ne može biti, ali njen najnoviji album (Distant Lover), je, osim po pevanju na engleskom, što jeste smelost u svetlu francuske anglofobične histerije, značajan i po tome što iza njega u producentskom smislu stoji veliki Adam Schlesinger (udarna igla Fountains of Wayne) i što se tu našlo mesta za dve (u najmanju ruku) hiperklektične obrade – Velvet Underground (Venus in Furs) i Divinea (You Think You’re a Man).

Još manje dara za ovu rabotu pokazala je, i da stvar bude gora, u nekoliko ničim izazvanih pokušaja na polju glume nepogrešivo maestralna Isabelle Huppert. Sredinom osamdesetih okušala se na planu gotovo atonalnog novotalasovskog post-diska, da bi novi milenijum dočekala (pod palicom Jean-Louisa Murata) u vodama akustičarskog, neo-baroknog folka na albumu Madame Deshoulières.

Znatno više trpeljivosti (uz prstohvat mazohizma) je potrebno da se isprati muzički pokušaj Isabelle Adjani, koja se u epizodi Pull Marine oslonila na veru u neprolaznu moć šapata u francuskoj muzici. Ta epizoda mušićave glumačke dive značajna je i kao podsetnik na nekadašnju snagu diskografije – kompozitor i producent je bio Serge Gainsbourg, a za spot su se pobrinule kuća Gaumont i tad mladi Luc Besson. Na sreću, Isabelle Adjani je ovim „pevačkim“ ispadom zadovoljila svoju taštinu, te nije više pokušavala da se izrazimo po uelbekovski, da „proširi (vlastito) polje borbe“.

Vanessa Paradis je počela kao pevačica još u nežnim godinama, u kojima je uknjižila golem hit Joe Le Taxi, kao primer poroznog beslovesnog teen-popa. Uskoro je krenula i njena glumačka karijera, ali se mora primetiti izvesna lenjost kojom se, kako je vreme odmicalo, bavila i glumom i muzikom, te je, kad je o muzičkom delu njene karijere reč, najzapamtljiviji kasniji hit Be My Baby, za koji se postarao Lenny Kravitz.

Catherine Deneuve je, sva je sreća, tek u retkim prilikama znala da javno pusti glas, najčešće za potrebe filmova u kojima je glumila, ali i već toliko je bilo dovoljno za sprdnju na njen račun u povratničkim epizodama Absolutely Fabulous.

Filmovi o maturi Top 5: Maturske večeri na filmu j Top 5: Najbolje aplikacije za obradu fotografija Jennifer Lopez And Pitbull Filming On Set For Music Video Top 5: Najgore zvanične pesme za Svetsko prvenstvo u fudbalu Grace Kelly Top 5: Najbolji filmovi Grace Kelly · ·