Marilyn Monroe
U VAZDUHU · top 5

Marilyn Monroe… Neponovljiva, nezaboravna, bez konkurencije. Svoj život je, da citiram ser Eltona Johna, proživela poput sveće na vetru, ali, iako je nema već više od pola veka, njena zvezda i dalje sija.

Dok se njišemo u ritmu svežeg hita Pharrella Williamsa Marilyn Monroe, podsetimo se najboljih filmova najslavnije plavuše svih vremena.

Neki to vole vruće (1959)

Remek-delo Billyja Wildera je, sumnje nema, najbolji film u kome je glumila Marilyn Monroe. Ova sjajna crno-bela komedija odoleva vremenu i dan-danas nije izgubila ni jedan jedini delić svoje čari. M.M. blista kao Sugar Kane Kowalczyk, prostodušna članica damskog orkestra u koji su se infiltrirala dva u žene prerušena begunca (Tony Cutris i Jack Lemmon). Sugar i njena minijaturna havajska gitara su tandem koji se ne zaboravlja!

Sedam godina vernosti (1955)

Na drugom mestu – još jedna saradnja sa Wilderom. Marilyn Monroe su često osporavali glumački talenat, što je potpuna budalaština. Da li možete da zamislite neku drugu glumicu u ulogama koje je Marilyn odigrala? Teško. Pored neospornog seksepila, ona je posedovala i vanserijski dar za komediju. Pogledajte čuvenu scenu u kojoj M.M. pokazuje svoje lepe noge – ali i mnogo više od toga.

Neprilagođeni (1961)

Ovaj film Johna Hustona je potvrdio da Marilyn poseduje dar za dramu – u njemu je glumica odigrala najkompleksniju ulogu u svojoj karijeri. Nažalost, Neprilagođeni su poslednji završeni film Marilyn Monroe, a ujedno i poslednji film Clarka Gabla (treći član udarnog glumačkog tandema, Montgomery Clift, preminuo pet godina nakon premijere). U insertu koji sledi, pojavljuje se i nedavno upokojeni Eli Wallach.

Muškarci više vole plavuše/Kako se udati za milionera (1953)

Ove dve slično koncipirane komedije su od Marilyn načinile zvezdu. Ona je i pre toga imala manje uloge u zapaženim filmovima (Džungla na asfaltu, Sve o Evi…), ali je tek 1953. godine zauzela mesto među holivudskom elitom. U oba filma, Marilyn glumi simpatične zavodnice koje žele da se bogato udaju. Istina, Muškarci više vole plavuše i Kako se udati za milionera nisu filmski klasici u užem smislu te reči, ali jesu nostalgično podsećanje na rane pedesete i prilika da vidite Marilyn u naponu snage i lepote.

Nijagara (1953)

Marilyn u trileru? Zašto da ne! Glumica je pre svega poznata po komedijama, ali je nekoliko puta u karijeri nastupila i u filmovima mračnije tematike. U ostvarenju Ne moraš da kucaš (1952), M.M. glumi dadilju sa psihičkim poremećajem, ali je Nijagara, snimljena godinu dana kasnije, još zanimljivija. U ovom trileru sa primesom noira, Marilyn se oprobala u ulozi femme fatale, a rezultat je iznenađujuće dobar. Atraktivna lokacija (Nijagarini vodopadi) i zavodljivo-smrtonosna Marilyn su dva glavna aduta ovog trilera.

Bora Todorović Top 5: Uloge Bore Todorovića Najočekivaniji filmovi leta Top 5: Najočekivaniji filmovi ovog leta Glumice Pedra Almodovara Top 5: Glumice Pedra Almodóvara Top 5 glumica pevačica Top 5: Kad francuske glumice zapevaju ·