Filmovi o maturi
U VAZDUHU · top 5

Sezona maturskih večeri je u punom zamahu! Imajući to u vidu, eto lepog povoda da se prisetimo nekih od najupečatljivijih maturskih večeri zabeleženih na filmskoj traci. Lista sadrži sve potrebne sastojke: ples, muziku, balone, alkohol, romansu, osvetu i manijaka sa sekirom. Neka zabava počne!

Footloose (1984)

Ova muzička drama veterana Herberta Rossa je svojevremeno bila ogroman hit, a i danas se pamti po naslovnoj pesmi i spektakularnoj završnici koja se, naravno, odigrava na maturskoj večeri. Glavnu ulogu u filmu je trebalo da tumači Tom Cruise, ali je na kraju odabran u to vreme slabo poznati Kevin Bacon. Pored Bacona, koji je nakon ovog filma postao zvezda, tu su prekrasna Lori Singer, Chris Penn (njegov slavniji brat Sean je dve godine ranije glumio u Fast Times at Ridgemont Hig, Amy Heckerling, još jednom čuvenom filmu o životu američkih srednjoškolaca)  i  Sarah Jessica Parker  (mnogo godina i mnogo operacija pre ozloglašenog Seksa i grada). Rimejk iz 2011. godine je bio pristojan, ali ni prineti originalu.

Carrie (1976)

Klasik Briana De Palme se i dan-danas smatra jednom od najboljih filmskih adaptacija Stephena Kinga. Sjajna Sissy Spacek glumi naslovni lik, stidljivu i traumatizovanu srednjoškolku koja poseduje telekinetičke moći. Poslednja četvrtina filma se odigrama na maturskoj večeri na kojoj će se Carrie konačno osvetiti svojim mučiteljima – i to sa kamatom.  U antologijskom insertu koji sledi pojavljuju se, između ostalih, John Travolta, William Katt, Nancy Allen i Amy Irving (prva supruga Stevena Spileberga).

Pretty in Pink (1986)

Ovu tinejdžersku romansu sa primesama komedije je režirao Howard Deutch po scenariju besmrtnog i nikad prežaljenog Johna Hughesa. Glumačku podelu predvodi crvenokosa slatkica Molly Ringwald, u to vreme velika tinejdžerska zvezda, a društvo joj prave: Jon Cryer, James Spader i Andrew McCarthy. Upozorenje: Insert sa maturske večeri koji sledi otkriva šta se dogodilo na samom kraju filma.

She’s All That (1999)

Od (uslovno rečeno) svežijih naslova, za mesto na listi su se borili Napoleon Dynamite (briljantno korišćenje pesme Forever Young) i Mean Girsl (antologijski govor Lidsay Lohan na proglašenju kralja i kraljice maturske večeri), ali sam prednost ipak dao romantičnoj komediji Roberta Iscova u kojoj glume Freddie Prinze Jr, Rachael Leigh Cook, Matthew Lillard i nedavno upokojeni Paul Walker. Zašto? Zbog plesne tačke u kojoj Usher pušta Fet Boy Slima! Savršena je! Pogledajte…

Prom Night (1980)

Film Paula Lyncha je svakako najslabije ostvarenje sa liste, ali se za mesto izborio zahvaljujući naslovu, razigranoj Jamie Lee Curtis i neodoljivoj disko muzici (poslušajte pesmu Prom Night When Everything Is Alright, genijalna je). Ovaj slešer je inicirao još par nastavaka i katastrofalni rimejk, a ljubitelji horora ga pamte po sceni u kojoj maskirani ubica za vreme maturskog plesa progoni najveću kučku u školi (glumi je Kanađanka Ann-Marrie Martin alias Eddie Benton, domaćoj publici poznata kao Dori Doreau iz komične TV serije Sledge Hammer).

j Top 5: Najbolje aplikacije za obradu fotografija Jennifer Lopez And Pitbull Filming On Set For Music Video Top 5: Najgore zvanične pesme za Svetsko prvenstvo u fudbalu Grace Kelly Top 5: Najbolji filmovi Grace Kelly Jaws Top 5: Filmovi za leto