Breathless
PULS GRADA · moda · U VAZDUHU · top 5

Puno je filmova koji su pored svog kulturnog značaja proizveli i modne ikone. Fiktivne junakinje, koje su imale tek nekoliko odevnih kombinacija po filmu i čiji je stil počinjao i završavao sa sa najavnom i odjavnom špicom, i danas se navode kao modni uzori.

Ovaj put izdvajamo samo pet ikona, i to ženskih, ali sam sigurna da bismo mogli navesti bar pedeset celuloidnih primera savršenog stila.

Holly Golightly (Audrey Hepburn) u Breakfast at Tiffany’s

Sigurno najpopularnija među njima i bezbroj puta oponašana, čak i od potpunih suprotnosti poput Paris Hilton, Holly Golightly je u svojim jednostavnim crnim Givenchy haljinama i salonkama sa niskom potpeticom ostavila neizbrisiv trag u modnom i filmskom svetu. Zasluge bih ipak radije pripisala ljupkosti Audrey Hepburn, koja je i sama bila poznata po dobrom izboru odeće, i njenoj sposobnosti da i najjednostavnije monohromne odevne kombinacije učini interesantnim i pamtljivim.

Natacha Von Braun (Anna Karina) u Alphaville

Anna Karina je, baš kao i Audrey, za života zaslužila titulu modne ikone, takođe zahvaljujući svom šarmu i prepoznatljivom mačkastom ajlajneru. Zaista je teško izabrati film u kojem je glumila, a čiji bismo kostim uzeli kao kultni, ali neka to ovaj put budu takođe jednostavne monhromne kombinacije iz Godardovog SF ostvarenja Alphaville. Većina zaljubljenika u modu će navesti njenu crnu haljinu sa belom kragnom kao jedan od najboljih modnih komada ikada viđenih u filmu.

Patricia (Jean Seberg) u Breathless

Još jedan Godardov film, Breathless, izrodio je modnu ikonu u vidu Amerikanke Patricie koja živi i studira novinarstvo u Parizu. Scena u kojoj nosi New York Herald Tribune majicu i crne pantalone i scene sa prugastom Dior haljinom i mačkastim naočarima, kao i njena kratka dečačka kosa, zauvek će ostati ispisane na stranicama modne istorije.

Bonnie Parker (Faye Danaway) u Bonnie & Clyde

Teško je odupreti se fantaziji da sa svojim voljenim sednete u kola u pljačkate banke širom Amerike nekažnjeni, a posebno ukoliko ste pri tom i neverovatno modno osvešćeni. Šalu na stranu, Faye je u ekranizaciji istinite i ni približno glamurozne priče iz 1967. ovekovečila lik pljačkašice Bonnie dajući joj francuski šik sa dugačkim pažom i beretkom tako atipičnom za američke modne običaje čak i u 21. veku, ali koju je prava Bonnie rado nosila u svojim pohodima.

Jane Henderson (Nastasia Kinski) u Paris, Texas

Kinski je u svom kratkom pojavljivanju u filmu Wima Wendersa Paris, Texas uspela da postavi modne standarde kojima se i danas vodi Lana Del Rey, na primer. Jedna scena u kojoj Jane nosi čupavi jarko roze džemper sa dubokim izrezom na leđima koji bi, deluje, na svakom drugom izgledao kao oličenje kiča i neukusa, na njoj postaje obavezan odevni komad.

Fabulous Fashionistas Bakute sa stilom Pirelli kalendar - jul 2014. Helmut Newton u jubilarnom Pirelli kalendaru Roze kratki kaput Zara Roze kaput protiv tmurne jeseni David Bowie Louis Vuitton David Bowie u reklami za Louis Vuitton