My Cousin Rachel
KULTURA · film/TV

Već pokušavamo da vas što temeljnije pripremimo za filmsko leto (i uvod u njega) te su ovom prilikom na red došli i najiščekivaniji novi izdanci žanrovski profilisanije i naglašenije prirode. U pitanju su nova ostvarenja koja tek što nisu počela sa prikazivanjem u bioskopima. Čini se da se i tu da probrati ponešto vredno i zbilja zanimljivo. Evo, na šta tačno mislimo…

It Comes at Night

O čemu je: U danima propasti sveta čovek je brižljivo uspostavio red u svom domu na osami, gde živi kako može i mora sa suprugom i sinom, ali sve to biva uzdrmano kada se nenadano pojavi mlada očajna porodica koja traži utočište.
Zašto: Osim što ovaj distopijsko-minimalistički horor prati upadljiv hajp, preporuka može da bude i odlična glumačka podela, u kojoj prednjače: Joel Edgerton, Christopher Abbott (Girls, James White), Riley Keough (najnoviji Mad Max, serija The Girfriend Experience, inače, u civilu – unuka Elvisa Presleyja), Carmen Ejogo…
Kada: U Americi već od 9. juna.

My Cousin Rachel

O čemu je: Mladi Englez plete zaveru protiv svoje misteriozne, prelepe rođake, za koju veruje da je ubila njegovog zaštitnika. Ali stvari se drastično menjaju i kompilikuju kada on shvati da i sam potpada pod čari te fatalne lepotice.
Zašto: Jednostavno, Roger Michell (Notting Hill/Ja u ljubav verujem, Enduring Love, Morning Glory) radi gotsku dramu po romanu neprevaziđene Daphne du Maurier (Rebeka, Ptice, Ne gledaj sada…)!!! A tu su i Rachel Weisz u glavnoj ulozi, te Sam Clafin (Dok nisam srela tebe), Iain Glen (Igra prestola); Holiday Grainger (The Scouting Book for Boys, Bordžije)…
Kada: Takođe od 9. juna, takođe u Americi.

Schimmer Lake

O čemu je: Priča teče unazad, dan po dan tokom jedne sedmice, i prati napore lokalnog šerifa da razmrsi misteriju tri kriminalca iz maloga grada i pljačku banke u kojoj je mnogo toga krenulo po lošem.
Zašto: Kažu, Schimmer Lake je invetivno postavljen triler čija je priča ispripovedana unazad. Nakon prvih festivalskih hajpova svemoćni Netflix ga je brzo prigrabio za sebe. Tu su Wyaatt Russell (To smo što smo, O tome ti pričam, Folk Hero and Funny Guy, inače, sin Goldie Hawn i Kurta Russella), Benjamin Walker (U srcu mora), Adam Pally (sitkomi Happy Endings, The Mindy Project) i čarobni Rainn Wilson (američki Ofis, Super, serija Backstrom).
Kada: Opet od 9. juna, ali na Netflixu.

Amityville: The Awakening

O čemu je: Još jedan povratak na Amitivil teme; ovoga puta samohrana majka se sa ćerkom useljava u tu zlokobnu kuću, čije su krvave istorije, obe novouseljene, potpuno nesvesne.
Zašto: Dva su dovoljno ubedljiva aduta ovde. Prvi – majku glumi magična Jennifer Jason Leigh (Fast Time at Ridgemont High, The Hitcher, Georgia…), koja svakom filmu u kojem se pojavi digne kvalitet za koju jotu. Kao drugo, film je režirao Franck Khalfoun, štićenik Alexandra Aje; Kahalfoun koji se u dovoljnoj meri preporučio ranijim žanrovskim radovima, filmovima P2 i I-Lived.
Kada: U američkim, a možda ubrzo potom i u našim bioskopima, od 30. juna.

Wind River

O čemu je: Reč je o silno zamršenoj misteriji ubistva koje se odigralo na teritoriji samozatajnog indijanskog rezervata. Priča se, kreće, u okvirima neo-noir postavke uz omaž srosdnim filmovima iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga veka.
Zašto: Ako upravo izrečeno nije dovoljno ubedljiv argument, pomenimo onda još da je film nedavno prikazan na festivalu u Kanu, gde je pobrao prilično solidne i obećavajuće kritike. Film je napisao i režirao Raylor Sheridan, scenarista filmova Sicario i Po cenu života (Hell or High Water, a glavne uloge tumače Elizabeth Olsen, Jeremy Renner i Jon Bernthal. Kako je filmova ovakvog profila nedopustivo malo poslednjih godina, otvorite četvoro očiju kad se pojavi kod nas.
Kada: U američkim bioskopima od 4. jula.

Godfather-1972_cover 15 slavnih citata iz filmova ’70-ih Automatski nacrt „Čudesna Žena“ dolazi u Srbiju cover film street Veliko otvaranje FILMSTREET-a uz legendarni film „Kosa“ FTWD_301_MD_0107_912-RT-GN Večeras počinje treća sezone serije „Fear the Walking Dead“ · ·