Akcione heroine
KULTURA · film/TV

Akcioni žanr je čitav niz decenija bio rezervisan samo za muškarce, žene su tu obično bile samo ukras. Ali, vremena se menjaju. Katniss iz Igara gladi, Furiosa iz novog „Pobesnelog Maksa“ i Ray iz sedme epizode „Zvezdanih ratova“ su dokaz da publika nema ništa protiv filmova u kojima glavnu reč vode ratoborne žene. Podsetimo se kako su se tokom godina žene izborile za svoju (akcionu) emancipaciju.

Ellen Ripley se prvi put pojavila u filmu Osmi putnik (1979) u kome se na svemirskom brodu ganjala sa smrtonosnim ksenomorfom i na jedvite jade sačuvala živu glavu. I dok je u prvom filmu više bežala nego što se borila, u nastavku, sedam godine kasnije, Ripley postaje prava mašina za ubijanje tuđinske pošasti. Usledila su još dva nastavka, a najavljeno je snimanje i petog filma u kome će Sigourney Weaver, danas u poznim šezdesetim, još jednom otelotvoriti lik koji ju je proslavio. Jedva čekamo!

Sarah Connor su tokom godina tumačile različite glumice. Ipak, zna se – Linda Hamilton je bila i ostala bez premca. Sarah je u prvom Terminatoru (1984) bila dama u nevolji, ali zato u drugom delu (1991), slično kao i Ripley, preuzima stvar u svoje ruke i odlučuje da postane neustrašiva ratnica. Neosporno, Schwarzenegger jeste glavna zvezda serijala, ali je Linda Hamilton u Terminatoru II uspela da ga zaseni. Nezadovoljna scenarijem u kojem je Sarin lik marginalizovan, glumica je odbila da se pojavi u Terminatoru III.

Lara Croft je zvezda popularnog i dugovečnog serijala video igara. Kako to već obično biva, po igri je urađen film. U Pljačkašu grobnica (2001), Croftovu je otelotvorila Angelina Jolie. Film je solidno prošao na blagajnama, pa je dve godine kasnije usledio i nastavak Kolevka života. Nakon propasti drugog dela, serijal se ugasio, a Angelina Jolie je jedno vreme nastavila da glumi u akcionim filmovima (Gospodin i gospođa Smit, Wanted, Salt). Nedavno je obelodanjeno da je u pripremi još jedna Larina filmska avantura, ali još uvek nije obelodanjeno ime glumice koje će preuzeti njen lik. Za sada je poznato da će novi film o pljačkašici grobnica režirati Norvežanin Roar Uthaug (Fritt vilt, Bølgen)

Betrix „Nevesta“ Kiddo, glavna junakinja Tarantinove dvodelne ekstavagance Kill Bill (2003, 2004), mnogo je nezgodna kad se naljuti. Setite se samo završnice prvog dela i obračuna u Kući plavog lišća. Usredsređena na osvetu, Nevesta će učiniti sve kako bi kaznila one koji su se o nju ogrešili, uključujući i nekadašnje prijateljice Vernitu Green (Vivica A. Fox), O-Ren Ishii (Lucy Liu) i Elle Driver (Daryl Hannah). Tarantino je nedavno izjavio da razmišlja o trećem delu sage i da je na tu temu već pričao sa glumicom Umom Thurman.

Alice je glavna protagonistkinja Pritajenog zla, dugovečnog akciono-horor serijala (2002-2017). Alice u svim delovima glumi rusko-srpska lepotica Milla Jovović koja je i pre prvog Pritajenog zla imala iskustva sa akcionim žanrom (Peti element, 1997). Neustrašiva Alice i njeni klonovi se iz filma u film obračunavaju sa hordama zombija i zlom korporacijom Umbrella. Šesti deo Pritajenog zla, Poslednje poglavlje, trenutno je u postprodukciji i u bioskope stiže početkom 2017. godine.

Tri nove serije Tri serije koje morate pogledati: „Džesika Džouns“, „Eš protiv zlih mrtvaca“ & „Prostranstvo“ cover1 10 najboljih filmskih adaptacija poznatih knjiga Psiho Top 5 najbesmislenijih rimejka filmskih klasika The Grand Sausage Wes Anderson režirao erotsku priču „The Grand Sausage Pizza“ ·