Three-Colors-Blue-1993_cover
KULTURA · film/TV

Kada pomislimo na filmske trilogije, prve asocijacije su nam serija „Kum“ , „Ratovi zvezda“, „Povratak u budućnost“ i novomilenijumski blokbaster „Gospodar prstenova“. Ono što je zajedničko za sve ove filmove je to da dolaze iz Holivuda.

Pošto smo sigurni da ste već upoznati sa ovim ostvarenjima, predstavićemo vam 5 trilogija iz svetske kinematografije za koje možda niste čuli, ali koje definitivno zavređuju vašu pažnju.

1. Milenijum trilogija (Muškarci koji mrze žene (2009), Devojka koja se igrala vatrom (2009) i Kule u vazduhu (2009))

Ova filmska trilogija je nastala kao adaptacije svetskih bestselera švedskog pisca i novinara Stiga Larsona. Njihova radnja prati ekstremno inteligentnu devojku Lizbet Salander i novinara Mikaela Blomkvista u otkrivanja dugo zataškavanih zločina u koje su upletena lica iz švedskog visokog društva. Glavnu ulogu u trilogiji tumači Noomi Rapače, sada već velika internacionalna zvezda.

2. Osvetnička trilogija (Simpatija za gospodina Osvetu (2002), Oldboj (2003), Simpatija za gospođicu Osvetu (2005)

Većina vas je verovatno prvo gledala drugi deo ove trilogije, Oldboj, svojevrsno remek delo korejske kinematografije. Iako filmovi nisu povezani pričom, sva tri filma se bave osvetom i njihov reditelj Čen-Vuk Park ih smatra delovima jedinstvene celine u njegovom stvaralaštvu. Osim toga, filmovi su izrazito vizuelno dopadljivi i puni nasilnih scena koje baš nisu za svakoga.

3. Trilogija boja (Tri boje: Plаvo (1993), Tri boje: Belo (1994), Tri boje: Crveno (1994))

Poznata francuska trilogiju boja je delo poljskog režisera Kšištofa Kišlovskog. Boje u naslovima su izabrane da bi asocirale na one na francuskoj zastavi, od kojih svaka simboliše po jednu reč iz zvaničnog mota zemlje „sloboda, jednakost i bratstvo“. Filmovi su i tematski posvećeni idejama ovog slogana. Prvi deo je proslavio glumicu Žilijet Binoš, u drugom delu glavnu ulogu tumači Džuli Delpi, a u trećem Irene Jakob.

4. Apu trilogija (Otac Pančali (1955), Nepobeđeni (1957), Apuov svet (1959))

Indijski režiser Satjađit Raj je autor trilogije filmova o odrastanju glavnog lika po imenu Apu, koga pratimo od ranog detinjstva, pa do trenutka kada i on postaje otac i mora da preuzme odgovornost za svog sina. Filmovi su puni topline i humanosti, a interesantno je da je za njihovu muziku bio zadužen čuveni Ravi Šankar, svetski poznati muzičar na sitaru.

5. Pakleni poslovi trilogija (2002, 2003, 2003)

Fanovi krimi filmova verovatno znaju da je Skorsezeov dobitnik Oskara Dvostruka igra u stvari rimejk hongkonškog filma Pakleni poslovi. Nećemo da ulazimo u debatu koji je od njih bolji, ali vam svakako preporučujemo da pogledate original, kao i dva njegova nastavka. Prvi film trilogije prati život dva policajca, od kojih je jedan infiltriran u najveću kriminalnu organizaciju u gradu, dok je drugi na platnom spisku šefa te organizacije i predstavlja njihovog špijuna u policiji.

snowman_cover The Snowman: Prvi trejler za film po romanu Jua Nesbea Kate Upton i Alexandra Daddario udružuju snage u novoj u komediji „The Layover“ Kate Upton i Alexandra Daddario u novoj komediji „The Layover“ A STAR IS BORN pic Novi talas filmskih rimejkova Kadar iz filma "Rakka" (foto izvor taringa.net) Nil Blomkamp protiv Holivuda: Pogledajte kratke SF filmove „Rakka“, „Firebase“ i „Zygote“ · ·