Slatko od snova
U VAZDUHU · pop trash

Bravo za arthouse, bravo za odvažne i nepogrešivo nadahnute inovatore u okviru medija, bravo za velike teme, bravo za dela bogata multidisciplinarnim i svakojakim drugim referencama…, za sve njih i mnoge druge vrle – još jedno gromko bravo, ali bravo i za treš! Nema tog srca iskrenog filmoljupca kome se tu i tamo ne zatraži što je sočniji mogući treš; u to ime, evo brzog podsećanja na najbolje od srpskog i okolnog filmskog treša. Recimo, udarnih pet na tom polju.

Dečak iz Junkovca (1995)

Prvo mesto svakako mora da pripadne jedinom primeru neupitno namernog i promišljenog treša u okviru petorke koja će ovom prilikom biti predstavljena. Dečak iz Junkovca, prvi dugometražni film neumornog i nezaustavljivog Dejana Zečevića, vrhunski je primer artikulisanog i mudrog treša; u kasnije i na svetskom nivou sve popularnijoj formi lažnog dokumentarca Zečević je kroz priču-portret Radomira Bellaćevića, zbilja jedinstvene pojave, pokazao šta sve krasi jedan dobar i sočan treš film sa srpskim ruhom. A Belaćević je nakon ove uloge nastavio filmsku karijeru stvorivši nekoliko prilično nezaboravnih filmskih režija u istom tom odeljku.

Rođen kao ratnik (1994)

Početkom devedesetih italijanski rutiner zamašne filmografije na polju žanrovskog i eksploatacijskog filma, Guido Zurli, skrojio je akcioni (para)spektakl po meri glavnog glumca – snagatora Dragomira Stojanovića- Gidre. Uzor je očigledno bio i u to vreme nezaobilazni Van Damme, ali u slučaju filma Rođen kao ratnik stiglo se tek do posve nenamaerno urnebesnog treša, dosta nalik malezijskim filmova iz sedamdesetih. Film je krcat nezaboravnim trenucima, tu su i Žarko Laušević, Milan Štrljić, Vjera Mujović, Branislav Lečić, a film je poželjno gledati u najpodsenijem mu izdanju – uz englesku nadsinhronizaciju i nespretni srpski prevod. Inače, u jednom trenutku film je u čuvenom i pokjnom 20. Oktobru bio prikazivan sa povlašćenom cenom ulaznice za „studente, vojsku i zaljubljene parove“.

Slatko od snova (1994)

Iste godine obradovala nas je i Dragana Mirković sa svojom jedinom filmskog ulogom u karijeri. Slatko od snova (nastao po scenariju Aleksandra Barišića i Srđana Dragaojevića) začudna je smesa nespetnog mjuzikla, začudne stilizacije, prilično grozne muzike i glume i promašenog viđenja filmske romanse. Film je kao celina, pak, briljantana mešavina dilentatizma i šarenog treša, a za nezaborav preporučile su se replike poput „Kosa mi miriše na pržene krompiriće“ i teško zaboravljivi antihit Red Ferrari.

Rođeni sjutra (1997)

Srednjemetražni crnogorski treš-klasik Rođeni sjutra svakako zaslužuje sigurno mesto u svakom odabiru na ove teme. Draško Đurović, koji je docnije ostao veran i ovom stilu i sličnim dometima, ali uz vidnu dozu državotvornosti, u Rođenima sjutra, toj klimavo-nemuštoj priči o odrastanju u opasnom okruženju SCG devedestih, pokazao je kako izgleda film u kome ama bhaš ništa ne funkcioniše kako bi trebalo. Ipak, treša je u ovom ostvarenju u izobilju – počev od tromih i ostarelih tinejdžera, unikatne glume Rastka Jankovića, Milice Milše i Đorđa Davida, ni u tragovima suptilnog promovisanja koka-kole kao spontora, pa do replika poput „Da ti u u dupe gurnem štampač, iz njega bi izšao bestseler“ ili „Devojke se danas daju za majicu sa potpisom Majkla Džordana“. I sve to   i u oko pesedet minuta trajanja.

Sekula i njegove žene (1986)

U poslednjih desetak leta demokratije vidno državotvorni Radoš Bajić u ovom treš-klasiku glumio je mnogozaljubljivog seoskog ženika Sekulu. Treš je, premda toga autora možda nisu bili ni svesni, ovde i izvorište i ishodište, te se i danas pamte scene sa Sonjom Savić u ulozi šepave i bolešljive devojke koju niko do Sekule nije hteo da oženi, veterinarkini hvalospevi na račun belih bubrega sa jasnim aluzijama na blisku mušku anatomiju, prizor krave koja sažvaće gaće vašarske lepotice… i muzički udeo Jasne Medenice. Još dosta toga preporučuje ovaj film treošfilima, a pitanje kako su taj stil i slični sadržaji u Bajićevoj izvedbi dvadest godina kasnije gotovo neizmenjeni ušli u glavni televizijski i filmski tok neka ostane za neku drugu priliku.

Rijaliti TV “Parovi” prizivaju novi srpski puritanizam Takmičenje za najlepšu guzu #Belfie: Vladavina zadnjica obey me! BDSM u ovdašnjem folku i popu: Budi sam na uzici Pesme koje pozivaju na seks Top 15: Pesme koje pozivaju na seks