Edi Orao
KULTURA · film/TV

Jedno od najprijatnijih ovogodišnjih filmskih iznenađenja je biografska sportska dramedija (drama+komedija) „Edi zvani Orao“ koja se upravo prikazuje u našim bioskopima. Eddie Edwards i njegov podvig daju odličan šlagvort da se podsetimo nekih od najboljih filmova koji su u sebi spojili komično i ljubav prema sportu.

Karate kid (The karate Kid, 1984)

Znam, znam… Karkte kid možda nije komedija u užem smislu te reči, ali jeste film koji razneži i razgali, a neretko i zasmeje. Ovaj omladinski klasik je prvi put prikazan pre 32 godine i sastavni deo je odrastanja svih onih koji su sazrevali tokom osamdesetih – kako u Americi i svetu, tako i kad nas, u Srbiji. Nakon planetarnog uspeha, usledila su tri nastavka. U prva dva (1986, 1989) naslovnu ulogu je ponovio Ralph Maccio, čuveni „Daniel“, a u četvrtom delu štafetu preuzima buduća oskarovka Hilary Swank (1994). Ipak, nastavci i rimejk iz 2010. godne (u kome glumi sin Willa Smitha, Jaden), nisu ni prineti izvornom filmu. Njemu u čast, pogledajte spot za pesmu Daniel koji je Bat for Lahes posvetila nezaboravnom glavnom junaku Karate kida.

Ledena staza (Cool Runings, 1993)

Evo još jednog zanimljivog, mada danas slabo poznatog filma. Ledena staza je poslednji film komičara Johna Candyja koji je u bioskopima prikazan za vreme njegovog života. U pitanju je, baš kao u slučaju filma Edi zvani Orao, ostvarenje zasnovano na istinitim događajima koji su se zbili na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine. Film prati pokušaje jamajčanskog bob tima da ostvari što bolji rezultat, a sve je to začinjeno sa dosta komedije (prvobitno je bilo planirano da se snimi ozbiljna drama na ovu temu, ali se od te ideje, srećom, odustalo). Film je u vreme prvog prikazivanja bio popriličan bioskopski hit, mada je danas gotovo u potpunosti zaboravljen.

Igraj kao Bekam (Bend it like Beckham, 2002)

Ova simpatična britanska sportska dramedija je svojevremeno bila veoma gledana, a i danas se često emituje na televizijskim kanalima. Film govori o mladoj Britanki indijskog porekla koja želi da dokaže kako i žene mogu da pariraju muškarcima i igraju kvalitetan fudbal.  Porodica glavne junakinje isprva nije spremna da prihvati njen san, ali kako film odmiče situacija se preokreće u Punjabinu korist. Ovaj film je poslužio kao odskočna daska za nekoliko mladih glumaca – glavna glumica Parminder Nagra je pronašla uhlebljenje na američkoj televiziji (Urgentni centar, Crna lista), dok su Keira Knightley i Jonathan Rhys Meyers danas svetski poznati.

Roler derbi (Whip It; 2009)

Roler derbi je rediteljski debi glumice Drew Barrymore u kome Ellen Page tumači devojku koja se priključuje lokalnom roler derbi timu kako bi se izborila za svoje mesto pod suncem. Ovaj film, poznat i pod naslovom Devojke na koturaljkama, šarmantan je i poletan, tako da ne čudi što je naišao na dobar prijem od strane kritike. U bioskopima, doduše, nije prošao sjajno, što je šteta. Čudno je što se nakon ovog pozitivnog iskustva Drew Barrymore nije ponovo prihvatila režije, ali nije isključeno da će se to u skorijoj budućnosti promeniti.

Edi zvani Orao (Eddie the Eagle, 2016)

Stigosmo i do Eddija… Film je zasnovan na ključnom poglavlju u životu Eddija „Orla“ Edwardsa, mladog Britanca koji se zainatio da postane olimpijac i učestvuje na Olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine. Edwards je završio je kao poslednji u skokovima sa male i velike skakaonice, ali je preko noći postao jedan od najpopularnijih svetskih sportista. Bez obzira na slabe rezultate, Eddie, koga su ironično prozvali „Orao“, postao je nacionalni heroj i simbol olimpiskog duha. Film o njemu je retko uspešna mešavina drame i komedije, prava poslastica za sve one koji iz bioskopa vole da izađu nasmejani i razgaljeni. Mladi glumac Taron Egerton, koji se početkom prošle godine proslavio ulogom u akcionoj komediji Kingsman, ostvario je neverovatnu transformaciju, a treba istaći i odličnog Hugha Jackmana.

Say Hello to my Little Friend 100 filmskih inserata: Najbolje rečenice pred ubistvo cover1 Filmski april Film koji se nemilosrdno šali sa zvezdama "Popstar: Never Stop Never Stopping" Film koji se nemilosrdno šali sa zvezdama „Popstar: Never Stop Never Stopping“ Berlin na filmu Najlepše od Berlina na filmu