Tilda Swinton
KULTURA · film/TV · U VAZDUHU · top 5

Britanska glumica neobičnog izgleda u svojoj dosadašnjoj karijeri sarađivala je sa najrazličitijim rediteljima, a može da se pohvali učešćem i u niskobudžetnim projektima i holivudskim skupim filmovima.

Glumica Tilda Swinton očarala je svet svojim nesvakidašnjim izgledom i nemerljivim talentom, ali i fantastičnim izborom uloga koje variraju i po stilu i po honoraru. Pred vama je pet njenih najboljih pojavljivanja na filmu, po izboru saradnika britanskog časopisa The Guardian.

1. ORLANDO

Adaptacija romana Virginie Woolf, u režiji Saly Potter, kroz lik plemića iz Elizabetanskog doba bavi se pitanjima promene pola. Za Tildu Swinton, androgine uloge su tokom karijere bile poseban izazov.

2. WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN

Još jedna adaptacija knjige za veliko platno: rediteljka Lynne Ramsey na film prebacuje zaplet iz romana Lionela Shrivera, te preispituje odnos majke (Tilda Swinton) i nepodnošljivog sina.

3. CONSTANTINE

Iako se mahom pojavljivala u manjim filmovima, a sa takvim i započela karijeru, Tilda Swinton nije bežala ni od komercijalnih ostvarenja. Adaptacija Vertigo stripa Hellblazer ovoj glumici donela je još jednu androginu ulogu.

4. MICHAEL CLAYTON

U ovoj američkoj drami Tonyja Gilroya, Tilda Swinton je ostvarila ulogu za koju mnogi kritičari veruju da je najbolja u njenoj karijeri; možda je potvrda ovog verovanja i činjenica da je za nju dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu.

5. MOONRISE KINGDOM

Saradnja sa rediteljem Wesom Andersonom, prethodne godine proširena i na film The Grand Budapest Hotel, rezultirala je ovom netipičnom i zabavnom ulogom socijalne radnice.

The Double Pogledajte trejler filma „The Double“ nastalog na osnovu romana Dostojevskog Grand Budapest Hotel U bioskopima: „Grand Budapest Hotel“ RoboCop Filmska recenzija: Robokap Nimfomanka Vodimo vas na FEST na projekciju filma „Nimfomanka“ · · · · ·