petak 13
KULTURA · film/TV · U VAZDUHU · top 5

Svi oni koji su odrastali tokom 80-tih, ali i mlađi poklonici horor žanra, dobro poznaju slešer franšizu „Petak 13-ti“. Dok čekamo „jubilarni“ trinaesti film, podsetimo se najboljih delova ovog dugovečnog serijala.

Prvi deo je prikazan 1980, a do kraja decenije je u produkciji Paramounta nastalo još sedam filmova, gotovo svake godine po jedan (1981, 1982, 1984, 1985, 1986, 1988, 1989). Štafetnu palicu je 90-tih preuzeo New Line Cinema, usledila su još tri nastavka (1993, 2002, 2003), da bi Warner Bros 2009. godine producirao nenadahnuti ali komercijalno uspešni rimejk u režiji Marcusa Nispela (zaslužan i za novu verziju Teksaškog masakra motornom testerom). Nedavno je obelodanjeno da je Paramount povratio prava i da Jason Voorhees u martu 2015. nastavlja svoj krvavi pir. Dok čekamo„jubilarni“ trinaesti film, eto prilike da se podsetimo najboljih delova.

Petak 13-ti (1980)

Paradoksalno, Jason Voorhees se u najboljem filmu u serijalu pojavljuje tek na samom kraju. Bez obzira, izvorni Petak 13-ti je izuzetno efektan slešer, poznat i po tome što je tada mlađani Kevin Bacon u njemu ostvario jednu od prvih zapaženih uloga. U ovom delu je uspostavljena i formula poštovana tokom klasičnog perioda (1980-1989): grupa mladih i razuzdanih ________ (ubacite po potrebi: kampera ili izletnika) posećuje naizgled idilično Kristalno jezero, ne sluteći da su krenuli na put bez povratka. Surovi i neumoljivi ubica počinje da tamani pridošlice  –  sve do završnice u kojoj mu na megdan izlazi poslednji preživeli član družine (najčešće devojka, po mogućstvu što manje poročna).

Petak 13-ti, drugi deo (1981)

U drugom delu nevaljali Jason konačno dobija priliku da pokaže šta sve ume i zna. Naoružan mačetom i glave sakrivene džakom (ikoničnu hokejašku masku nabaviće tek u trećem delu), neuništvi krvnik kreće u obračun sa raspojasanom omladinom željnom seksa, alkohola i trave. U nastavku ne glumi nijedna buduća velika holivudska zvezda, ali je zahvaljujući ulozi u ovom filmu Amy Steel postala jedna od najomiljenijih glumica u serijalu. Steelova je odbila da se pojavi i u trećem delu, zbog čega se kasnije gorko pokajala. Takođe, bar tri ubistva u filmu su kopi-pejstovana iz izvanrednog proto-slešera Marija Bave Lančana reakcija (1971).

Petak 13-ti, četvrti deo: Poslednje poglavlje (1984)

Bez obzira što nijedan film iz serijala po kvalitetu ne može da se meri sa najboljim žanrovskim ostvarenjima kao što su Isterivač đavola, Noć veštica ili  Psiho, u pitanju su mahom veoma zabavni horori koji i dan-danas imaju milione vernih obožavalaca. Četvrti deo je favorit poklonika serijala, bez obzira što ga je čuveni Roger Ebert okarakterisao kao „nemoralno i prekora vredno đubre“. Jason je ovde u punom zamahu i sa prepoznatljivom hokejaškom maskom na glavi. Među potencijalni žrtvama sve kreativnijeg ubice nalaze se Corey Feldman i Crispin Glover. Poslednje poglavlje je ostalo upamćeno i kao nastavak sa najviše golotinje.

Petak 13-ti, sedmi deo: Nova krv (1988)

Sedmi deo je jedan od najdinamičnijih i najzabavnijih, a Jasonu se ovoga puta suprostavlja devojka sa telekinetičkim moćima. Ovaj nastavak je važan i zbog toga što u njemu Jasona po prvi put glumi Kane Hodder, glumac/kaskader koji je zbog zavidnog fizikusa i energičnosti postao miljenik fanova i dobio priliku da nastupi u još tri dela. Nakon Nove krvi dolazi do ubzane korozije franšize. Jason ide na putovanje brodom, skače iz tela u telo, stiže čak i u svemir… Ali, sve te novotarije nisu pomogle serijalu.

Freddy protiv Jasona (2003)

Posle dugogodišnjih pregovora, dve horor ikone su se konačno obrele u istom filmu. Freddy Krueger (glavni antagonista serijala Strava u Ulici brestova) i Jason Voorhees ukrstili su svoja smrtonosna sečiva u ovoj potmodernoj poslastici. U serijalu Petak 13-ti je i ranije eksperimentisano sa komičnim elementim (što je naročito izraženo u trećem i šestom delu), ali je tek režiser Ronny Yu uspeo na pravi način izbalansira humor i horor. Među Jasonovim žrtvama našle su se i Kelly Rowland (bivša članica R&B grupe Destiny’s Child) i Katharine Isabelle (trilogija Fatalna Ginger). Freddy protiv Jasona je bio veliki hit i finansijaski je najuspešniji deo serijala Petak 13-ti.

 

Jupiter Ascending Pojavio se prvi trejler za film „Jupiter Ascending“ escape_plan-wide Filmska recenzija: Plan bekstva Pompeii Pogledajte trejler filma „Pompeii“ – nestanak grada pod vulkanom Catching Fire Filmska recenzija: Igre gladi 2 – Lov na vatru