Annabelle
U VAZDUHU · top 5

Da li ste znali da lutke, naši verni prijatelji iz detinjstva, imaju i svoju mračnu stranu? Povodom beogradske premijere horora „Annabelle“, podsetimo se nekih od najjezivijih lutaka na filmu… Neka odbrojavanje počne!

Mesto broj 5: Blade i društvo, lutke-ubice iz serijala Gospodar lutaka (Puppet Master)

Krvožedne lutke iz serijala Gospodar lutaka su na listu dospele pre svega zbog svoje upornosti. U periodu 1989-2012, snimljeno je čak deset filmova iz ovog B serijala, što je, priznaćete, impresivna brojka. Neki od ovih hororčića nastalih u produkciji Charlesa Banda su umereno zabavni, mada su fušeraj i nedostatak novca/ideja primetni. Po kvalitetu se svakako izdvaja prvi film koji je potpisao David Schmoeller.

Mesto broj 4: Klovn iz Kućnog duha (Poltergeist)

Ovaj „nestašni“ klovn bi se bolje kotirao na listi da je u Hooperovom filmu dobio više prostora. Bez obzira što je u Kućnom duhu (1982) začin a ne glavno jelo, scena u kojoj oživljava i napada svog malog vlasnika je svakako jedna od najupečatljivijih u filmu. Podsetimo je se.

Mesto broj 3: Hugo iz Gluvog doba noći (Dead of Night) i Fats iz Magije (Magic)

Trbuhozborci i njihove lutke češće izazivaju jezu nego što nas zasmejavaju, pa su filmadžije to već više puta iskoristili. Dva lutka se posebno izdvajaju: Hugo, najdrvenastiji lik čuvenog horor omnibusa Gluvo doba noći (1945), baš kao i Fats iz nešto friškije Magije (1978). U oba filma, momci od drveta su u ludilo oterali svoje partnere od krvi i mesa (Michael Redgrave i Anthony Hopkins). Ili su oni, možda, već od ranije bili s uma sišavši? Pogledajte inserte i prosudite sami.

Mesto broj 2: Annabelle – Prizivanje zla (The Conjuring) i Anabel (Annabelle)

Nije loše, nije loše… Jedina „dama“ na ovoj TOP 5 listi je zauzela vicešampionsko mesto. Bilo je i ranije jezivih ženskih lutaka, setimo se samo Pričljive Tine iz Zone sumraka, ali je Annabelle uspela da ostavi najači utisak. Nakon što je „debitovala“ u hvaljenom Prizivanju zla (2013), ova lutka je dobila i svoj vlastiti, po njoj naslovljen horor – Anabel (2014). Da čitava stvar bude zanimljivija, filmska Annabelle je nadahnuta stvarnim slučajem „igračke posednute demonskom silom“.

Mesto broj 1: Chucky – serijal Dečija igra (Child’s Play)

Popularnost Annabelle je u usponu, ali šampionsko mesto i dalje zauzima dijabolični Chucky, antagonista serijala Dečija igra. On je do sada sejao strah u šest filmova – prvi je 1988. godine režirao Tom Holland, da bi serijal doživeo renesansu zahvaljujući crnohumorno intoniranom četvrtom delu u režiji Ronnyja Yua (Chuckyjeva nevesta, 1998). Glas lutku zaposednutom duhom serijskog ubice pozajmljuje glumac Brad Dourif, a ikonični Chuckyjev status danas niko ne dovodi u pitanje bez obzira što je najstrašniji bio u prvom delu dok je u nastavcima, po čemu je sličan Freddyju Kruegeru, njegova komičarska crta sve više dolazila do izražaja. Crvenokosom gumenom đavolku su se u kasnijim nastavcima pridružile još dve lutke – (ne)venčana supruga Tiffany (glas joj pozamljuje Jennifer Tilly) i sin/kćerka Glen/da (Billy Boyd).

Zavirite u galeriju u sretnite se oči u oči sa još jezivih filmskih lutaka.

Annabelle - The Conjuring Otvori galeriju
Julianne Moore Top 5: Slavni momenti u karijeri Julianne Moore ROBIN WILLIAMS Top 5: Uloge Robina Williamsa (1951-2014) Marilyn Monroe Top 5: Marilyn Monroe Bora Todorović Top 5: Uloge Bore Todorovića · ·