Film "Le redoutable"
KULTURA · film/TV

Nimalo iznenađujuće, i evropskim filmovima (barem onim najosobenijim i najprestižnijim) svakako ima ko da se raduje. Može se i tu sabrati dosta toga važnog – minuli radovi udarnih kreativaca, predistorija projekta, značajna i zanimljiva tema, uvek dobrodošao otklon u odnosu na (anglosaksonski/amerrički) glavni tok…

Stoga, evo izbora top 5 najiščekivanijih evropskih filmova filmskog leta gospodnjeg…

Happy End

Ključni aduti: Upravo se na oglednom primeru ovog filma najbolje reflektuje sve u uvodu istaknuto – Micahael Haneke je značajan autor koji je u svim svojim ranijim filmovima na širem, društvenom ili, pak, naglašeno intimističkom i individualističkom planu pokretao relevantne i krupne teme, a to je uradio i u slučaju ovog novog filma – Happy End je porodična drama koja se odvija u Kaleu, u okruženju i pod senkom neprolazne emigrantske krize. A tu su i Isabelle Huppert i Toby Jones (Capote) u glavnim ulogama, kao i Matthieu Kassovitz i Jean-Louis Trintignant.
Kada: Gle čuda, premijerno na festivalu u Kanu.

Madame Hyde

Ključni aduti: Ponovo veličanstvena Isabelle Huppert, koja je i lane na primerima vrhunskih uloga u dva odlična filma (Elle i L’Avenir) ponovo pokazala da je jedna, jedina i neprevaziđena; ovde, ona glumi prezrenu i podsmehu neprekidno izloženu nastavnicu fizike koja nakon udara munje oseća prisustvo čudne i silne energije u sebi. Referenca na remek-delo Roberta Louisa Stevensona je jasna, a pored Isabelle Huppert tu je Romain Durais (De battre mon coeur s’est arrêté).
Kada: Zasad pod velom misterije – vele, tokom ove kalendarske godine

Loveless

Ključni aduti: Čini se, nepogrešivi Andrey Zvyagintsev (Povratak, Izgon, Elena, Levijatan) sada se odlučio za intimističku, dakle, u načelu Povratku donekle slično postavljenu, mikro-dramu o paru na korak do razvoda koji mora da pronađe sina nestalog upravo tokom jedne od njihovih žučnih svađa. Formalno gledano u pitanju je francuska produkcija, ali na ruskom jeziku, sa ruskim glumcima i u ruskom okruženju. Da li je reč i o petom pogotku pravo u metu?
Kada: I ovde je u pitanju premijera u glavnom programu ovogodišnjeg festivala u Kanu.

Le redoutable

Ključni aduti: Francuski sineasta Michel Hazanavicius je mnoge razgalio komičnim retro-špijunskim diptihom OSS 117, potom još mnogobrojnije oduševio svojim ekstravagantnim Glumcem (The Artist), da bi onda, ničim izazvan, dosta filomljubaca razočarao svojom istinski promašenom i nepotrebnom Potragom (The Search). Hazanavicius je sada tu sa biografskim filmom o početku romanse Jean-Luc Godarda sa tada maloletnom krasoticom Anne Wiazemsky, sa kojom će provesti trinaest godina u braku. Godarda glumi Louis Garrel, a tu je ponovo i Berenice Bejo, Hazanaviciusova bolja i lepša polovina.
Kada: I po ovo prvo put Kana.

Tom of Finland

Ključni aduti: Ovde udarni mamac predstavlja ipak tema, jer je Tom of Finland biografska drama u čijoj žiži je Touko Laaksonen, odlikovani vojnik, koji je prodrmao posleratnu Finsku svojim nedvosmisleno homoerotskim ilustracijama, na kojima je sve vrvelo od mišićavih muškaraca naklonjenih istom polu. U decenijama koje su usledile i na planetarnom nivou Laaksonen je postao ogromna i uticajna ikona queer supkulture. Da pomenemo i to, radi se o finskom filmu finskog autora.
Kada: Nakon niza festivalskih gostovanja, očekuje se da Tom of Finland uskoro krene i u redovnu bioskopsku distribuciju po Evropi barem.

Trejler za kratki nastavak filma Love Actually Stigao je trejler za nastavak filma „Love Actually“ summer-movie-preview_cover 10 filmova kojima se radujemo ovog leta Bar 02 10. Španski metar – U slavu filma i španskog jezika Automatski nacrt Blade Runner 2049: Stigao je trejler za nastavak SF klasika · · ·