Depp kao Jack Sparrow
KULTURA · film/TV

Volite li Johnnyja Deppa? Ako je odgovor potvrdan, sigurno ste podrobno upoznati sa njegovim glumačkim opusom i poznata vam je njegova skolnost ka neobičnim ulogama. Lista koja sledi donosi izbor pet najboljih filmova u kojima je Depp pokazao svoju ekstravagantnost.

E, Johnny, Johnny… Nakon izuzetno uspešnog perioda u karijeri, gospodin Depp se našao kreativnom ćorsokaku. Poslednjih pet filmova u kojima je odigrao glavne uloge propali su na blagajnama – uključujući i aktuelni Mortdecai. Na znatno bolji prijam publike i kritike je naišao mjuzikl Začarana šuma u kome Depp ima epizodu, ali i ovaj film jasno ukazuje da je glumac ušao u manir – kliberi se, beči, kezi… Sve uloge mu, mnogi su uočili, liče jedan na drugu… Bez obzira na očiglednu stagnaciju, Depp je u svojoj filmografiji ostvario čitav niz izvanrednih „otkačenih“ rola – one su ga, uostalom, i proslavile. Podsetimo se najboljih.

Edvard Makazoruki (1990)

Prva od osam saradnji Deppa i reditelja Tima Burtona rezultirala je ovim voljenim klasikom. Uostalom, nije tajna da je upravo Burton otvorio Deppu apetit za nekonvencionalne uloge.

Edvard Makazoruki je istinski dragulj. Ova romantična fantazija je na velikom platnu spojila Deppa i Winonu Ryder koji su u to vreme bili par i u stvarnom životu.

Pirati sa Kariba: Prokletsvo Crnog bisera (2003)

Sada već čuveni serijal je započet upravo ovim filmom Gora Verbinskog u kome Depp glumi luckastog gusara Jacka Sparrowa. Do sada su snimljena četiri dela – a peti je u planu. Ogromni komercijalni uspeh Pirata je preporodio u to vreme posustalu Deppovu karijeru i od njega načinio jednog od najtraženijih i najplaćenijih holivudskih glumaca.

Čarli i fabrika čokolade  (2005)

Još jedna saradnja Burtona i Deppa. U ovom filmu za decu koja imaju sklonost ka bizarnom, Depp oživljava Willyja Wonku, čuvenu književnu kreaciju pisca Roalda Dahla.

Wonku je početkom sedamdesetih otelotvorio i komičar Gene Wilder, pa možemo da  diskutujemo koji je glumac bolji u ovoj ikoničnoj ulozi. Jedno je sigurno – Depp se odlično zabavio glumeći u Fabrici čokolade.

Paranoja u Las Vegasu (1998)

Mračna komedija po romanu (neki kažu: memoarima) kultnog Huntera S. Thompsona i u režiji Terryja Gilliama nije bila blokbaster, ali jeste jedna od najsvetlijih tačaka u Deppovoj karijeri.

Ćelav ispod smešnog šešira, sa ogromnim sunčanim naočarima i muštiklom Depp je gotovo neprepoznatljiv, ali ga to ne sprečava da izvuče i poslednju kap ludila iz ove uloge.

PODSEĆANJE: Kultni hoteli u filmu „Paranoja u Las Vegasu“

Ed Vud (1994)

Biopik o „najgorem reditelju svih vremena“ bio je prilika da Depp pokaže svoj komični talenat, ali i umešnost u dramski zahtevnijim ulogama.

Burton i Depp zajedno, u punoj snazi, pružaju odličan film. Glumac je nezaboravan u scenama u kojima na visokim potpeticama paradira u džemperima od angore i sa ženskom perikom na glavi.

Dobri trejleri, loši filmovi Dobri trejleri, užasni filmovi Filmovi koji prognoziraju modne trendove Filmovi koji prognoziraju modne trendove u 2015. godini Haker Filmska recenzija: „Haker“ bill murray Bill Murray: 6 najboljih uloga ·