Neo-noir filmovi - top 5
KULTURA · film/TV

Četrdesetih i pedesetih, film noir je postao popularan i prepoznatljiv. U decenijama koje su sledile, pa sve do dana današnjeg, mnogi filmski stvaraoci su kopirali i svom senzibilitetu prilagođavali ovaj stil – tako je nastao neo-noir. Sledi lista pet neo-noir filmova koje nikako ne biste smeli da propustite.

Kineska četvrt (Chinatown, 1974)

Da krenemo od remek dela Romana Polanskog. Kineska četvrt je nezaobilazna na svakoj ozbiljnoj listi najboljih neo-noir filmova. Retro štimung, Jack Nicholson kao privatni detektiv, Faye Dunaway kao dama sumnjive prošlosti, misterija i neočekivani preokret… Sve je na mestu i sve je uklopljeno baš kako treba. Robert Towne je za scenario Kineske četvrti dobio Oskara. Početkom devedesetih je snimljen i nastavak (Dva Džejka) koji nije uspeo da ponovi uspeh prethodnika.

Telesna strast (Body Heat, 1981)

Scenarista/reditelj Lawrence Kasdan je 1981. godine snimio ovaj zavodljivi, vanvremenski krimić, ključni naslov za razumevanje fenomena erotskog trilera. Inspirišući se klasičnim noir filmovima kao što su Iz prošlosti i Dvostruka obmana, Kasdan je svoje junake (glume ih William Hurt i Katheleen Turner) zapleo u gustu mrežu seksa i prevare. Telesna strast je film izuzetan u svim segmentima. Osavremenjena noir poetika koja je u njemu promovisana biće kasnije mnogo puta kopirana i podražavana.

Poslednje zavođenje (The Last Seduction, 1994)

John Dahl je krajem osamdesetih – početkom devedesetih režirao tri izuzetna neo-noir ostvarenja. U pitanju su filmovi Ubij me ponovo (1989), Red Rock West (1993) i Poslednje zavođenje (1994). Ovaj poslednji je ujedno i najpoznatiji, po mnogima i najbolji. Ovaj izuzetni erotski triler (kod nas distribuiran i pod naslovom Kobne strasti, očigledno u pokušaju da se unovči popularnost filma Niske strasti danas uživa kultni status. Pet godina kasnije snimljen je nepotreban i danas zaboravljen nastavak Poslednje zavođenje II (Lindu Fiorentino je u glavnoj ulozi zamenila Joan Severance).

Poverljivo iz L.A. (L.A. Confidential, 1997)

Poverljivo iz L.A. je pravi dragulj u kruni, izuzetan film koji izvornu noir eru (pedesete) spaja sa savremenim senzibilitetom. Zasnovan na istoimenom romanu Jamesa Ellroya i u režiji Curtisa Hensona, Poverljivo iz L.A. je verovatno najraskošniji i najambiciozniji primer neo-noira. Kevin Spacey, Russell Crowe i Guy Pearce su svi ostvarili izuzetne uloge, dok je prekrasna Kim Basinger za svoju efektnu epizodu dobila Oskara. Akademija je takođe nagradila i scenario Briana Helgelanda i Curtisa Hansona. Zasluženo!

Bulevar zvezda (Mullholand Drive, 2001)

Lista poput ove ne može da prođe bez Davida Lyncha. Lynch se, poznato je, specijalizovao za hrabre i neobične filmove. Nekoliko važnih ostvarenja iz njegovog opusa poseduje naglašene noir elemente. Tu je kultni Plavi somot, zatim Hotel izgubljenih duša… Ipak, fantazmagorični Bulevar zvezda se izdvaja zato što je najmračniji u nizu, ujedno i najkompleksniji. Mreža misterije je toliko zapetljana, da Bulevar zvezda postaje prava glavolomka, očaravajuća mešavina američkog sna i smrtonosnog košmara. Naomi Watts je zahvaljujući ulozi u ovom filmu postala holivudska zvezda.

Na TOP 5 listu nisu ušli, a zaslužuju pažnju: Grad greha (Sin City, 2005), Vozač (Drive, 2011), Noćna kretanja (Night Moves, 1975), Sedam (Se7en, 1995) , Jednostavan plan (A Simple Plan, 1998), Loše vaspitanje (La mala educación, 2004), Varalice (The Grifters, 1990), Krvavo prosto (Blood Simple, 1984), Mona Lisa (1986), Dok đavo ne sazna da si mrtav (Before the Devil Knows You’re Dead, 2007), Miami Blues (1990), Memento (2000)

Happyish TV preporuke: HAPPYish & The Comedians Michael Fassbender kao osnivač kompanije Apple – pogledajte trejler filma “Jobs” Michael Fassbender kao osnivač kompanije Apple – pogledajte trejler filma “Jobs” tomorrowland Filmska recenzija: „Zemlja budućnosti“ Letnji filmovi Kultni filmovi koji slave leto