Okultizam
KULTURA · film/TV

Nedavno je jedan film u prvi plan kinematografskog još uvek nedovoljno istraženog blaga, otvorio vrata za moguće mnogo novih ostvarenja koja tek čekaju da postanu više od mrtvog slova na papiru.

Robert Eggers je svojim filmom „The Witch“ upravo zaslužan za to što će moguće i interesovanje za okultizam, magiju i veštičarenje ponovo postati tema koja će inspirisati scenariste i režisere da se upuste u pitanja mistike i mraka. Dok ne dočekamo neki film koji će nas pomeriti ili nam zatresti mrežu racija pitanjima – da li veštice stvarno imaju određene moći, prisećamo se starih dobrih dokumentaraca na zadatu temu.

1. The Power of the Witch (1971)

Suvonjav ali povremeno šarmantni britanski dokumentarac o vešticama u Velikoj Britaniji tokom 60-ih i 70-ih godina. Reč je o veoma retkom dokumentarcu koji je emitovan samo jednom u Velikoj Britaniji 1971. a urađen je prema motivima i pričama Eleanor Bone, Cecil Williamson, Alex & Maxine Sanders, Doreen Valiente i mnogih drugih.

2. Witchcraft ’70 (1970)

Witchcraft je glavni primer svetskog podžanra koji se nalazi na raskršću između filma i pseudodokumentarca, a koji se bavi tabu temama u određenim kulturama. Od vudu rituala, preko orgija u sklopu veštičijih obreda, paganskih oblika nastranosti, a tu je i snimak takozvane satanske crkve čiji je osnivač Anton LaVey.

3. Secrets of the Occult (2007)

Secrets of the Occult istražuje svet okultnog od drevnih do modernih mađioničara koji su praktikovali nauku i magiju kako bi postigli željene rezultate. U filmu je naglašen napredak koji su postigli ključni inovatori u nauci, poput Newtona, Galileo, Carl Jung i Einstein, a koji svoje utemeljenje navodno imaju u okultizmu. Čarobnjaci su stavljeni pod mikroskop kako bi se našla veza između starih egipatskih i grčkih verovanja i modernog sveta nauke…

4. The Occult Experience (1985)

Život i rad australijske umetnice i okultistice Rosaleen Norton predstavlja jedan od svetlih radova na temu onostranog iz perioda sredine 80-ih godina 20. veka. U filmu možete videti i intervju sa nekim veoma zanimljivim ljudima koje je uradila Nevill Drury. Ovaj film je nagrađen 1985. na International Film and Television Festival u Njujorku.

5. The Burning Times (1990)

The Burning Times film je nastao zahvaljujući Nacionalnom filmskom odboru žena Kanade, u režiji Donna Reada, a scenario potpisuje Erna Buffie. Film predstavlja feminističku perspektivu priče o evropskim vešticama, i ispituje šta se sve menjalo u periodu između 15. i 17. veka. Muziku za film je radila sjajna kanadska umetnica Loreena McKennitt.

Most-Exciting-Actors-Right-Now 10 najatraktivnijih glumaca današnjice 87398cc7-6fb3-4003-80f0-a8f409075a86_f0c352a3_image Naučna fantastika: 10 najboljih filmova u 21. veku Sausage Party Kome je zaista namenjen film „Sausage Party“ Stari tinejdžeri na filmu Najstariji tinejdžeri sa velikog platna · ·