Bata Živojinović
U VAZDUHU · top 5

Uvek se može silno i uz bujice reči preterivati u komplimentima i pohvalnim epitetima, ali svaka priča o značaju i učinku u nedelju uveče upokojenog Velimira Bate Živojinovića može se sažeti u kratak i teško osporiv sud. Reč je o najvećem i najznačajnijem srpskom i jugoslovenskom glumcu svih vremena. Osim čovekoljubljem i gotovo uvek plemenitošću i dobrotom, Velimir Bata Živojinović je sa platna plenio i odvažnošću; u to ime evo i jednog odvažnog pokušaja da se iz opusa od čak 350 uloga na filmu i televiziji sačini odabir od samo pet udarnih.

Naravno, reč je samo o jednom od desetina i desetina mogućih izbora…

Gvozden u Lepa sela lepo gore (1995)

U ovom neporecivo najboljem i najzaokruženijem ostvarenju scenariste i reditelja Srđana Dragojevića, Bata Živojinović napravio je možda i ulogu života, u isti mah nadahnuto i silovito, ostvarivši pregršt rečitih i važnih referenci na brojne uloge koje je znatno ranije postigao na polju partizanskog i filma na temu narodnooslobodilačke borbe. Osim toga, kako su potvrdili brojni akteri, Bata Živojinović se svojski založio kod svojih partijskih saboraca da se pomogne ovo delo iza koga su u kreativnom smislu stajali njegovi deklarisani ideološki neistomišljenici.

Valter u Valter brani Sarajevo (1974)

I u nedavno objavljenoj knjizi Bata – Još ovaj put (objavila kuća Vukotić Media) Živojinović je sa posebnom toplinom isticao ovu ulogu superheroja bez straha i mane, i ovu saradnju i sve potonje saradnje sa neprevaziđenim (i nepreboljenim) maestrom partizanskih akcijaša Hajrudinom (Šibom) Krvavcem. Bolest je sprečila Batu Živojinovića da prisustvuje svečanoj premijeri dokumentarnog filma Valter Andreja Aćina, u kom se rasvetljavao fenomen ovog filma koji se, kako javljaju već 45 godina uspešno prikazuje u Kini, a u kom je Bata Živojinović, čak na snimanju u par navrata i istinski rizikujući svoju bezbednost i zdravlje, pokazao vlastiti magnetizam i zaista jedinstveni mačizam.

Mirta u Skupljačima Perja (1967)

Velimir Bata Živojinović je tri puta glumio u filmovima Aleksandra Saše Petrovića (Tri, Biće skoro propast sveta i Skupljači perja). Premda nekako pri pomenu Skupljača perja po pitanju glume u prvi plan izbijaju kreacije Olivere Katarine i Bekima Fehmijua, Bata Živojinović je ovde jasno dokazao i ne toliko očiglednu slojevitost svog glumačkog dara, sjajno se pokazavši na polju onoga što poslednjih decenija i danas nazivamo arthouse filmom.

Duje Briketa u Vlaku bez voznog reda (1959)

Ova uloga po dve krupne osnove važan je graničnik u glumačkom opusu velikog Živojinovića. Reč je o prvoj značajnijoj ulozi i prvoj saradnji sa rediteljem Veljkom Bulajićem; ishod tog prvog spoja dva genija za rezultat je imao vanserijski film i danas značajnu ulogu ličkog težaka, izmeštenog iz milog mu dalmatinskog krša, nošenog lepotom i težinom patrijahalnog doživljaja sveta koji se menja tu, pred očima, iz dana u dana. A briljantni su bili Živojinović i Bulajić ubrzo, već u prvom narednom zajedničkom jugoslovenskom filmu –izvanrednom Uzavrelom gradu (1961).

Marko Labudan u Brezi (1967)

Izvrstan i neponovljiv bio je Bata Živojinović i u ovom najznačajnijem filmu Ante Babaje, glasovitoj Brezi, često proglašavanim za najbolji hrvatski film svih vremena. Za tu je ulogu u ovom začudno lepom i eteričnom ostvarenju Živojinović dobio pohvale i od Zagorca svih Zagoraca i naroda i narodnosti nekada zajedničke nam domovine – Josipa Broza Tita. Daleko važnije od toga, Breza i na današnja gledanja stoji kao odličan film, a Živojinović je pokazao da se izvrsno snalazi i van međa tako dragog i bliskog mu srpskog konteksta.

*Hidden track

Trokrilni u U raljama života (1986)

Neretko je Bata Živojinović, osim prvoklasnog mačizma pokazivao i maestralan smisao za komiku. U slučaju epizode koju je ostvario u Grlićevom U raljama života/Štefica Cvek u raljama života (po sjajnoj prozi Dubravke Ugrešić) treba dodati i melanž u vidu neodoljive autoironije. Bez nje teško da bi ova epizoda srpskog ljubavnika najdrčnijeg soja zaslužila tako zapaženo mesto u kolektivnom filmskom i pop-kulturnom pamćenju, pa i nezaboravu.

Alan Rickman Top 5: Filmske uloge Alana Rickmana eddie-murphy Stand-up komedija: 5 najboljih nastupa (sa video klipovima) Žene u nauci A gde su žene: Pet dama koje su ostavile traga u nauci Annabelle Top 5: Najjezivije lutke iz horor filmova · · · ·