Dwayne Schinzius
PULS GRADA · sport&rekreacija · U VAZDUHU · top 5

Tokom poslednjih pet-šest godina, manje ili više neprimetno, zauvek su nas napustili neki centri i krilni centri zlatnog doba NBA lige u kome su harali Magic Johnson, Larry Bird, Michael Jordan i ostali. Većina današnje dece nije ni čula za ove dugajlije koji su, svaki na svoj način, ostavili značajan trag u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Ovaj kratak tekst napisan je njima u čast.

MANUTE BOL (1962-2010)

Jedna od najpoznatijih osoba iz današnjeg Južnog Sudana, najviši NBA košarkaš svih vremena uz Georgija Murešana i drugi svih vremena po broju blokada po utakmici. U karijeri je zabeležio više blokada i skokova nego poena. Ponekad je umeo i da se neočekivano drzne i pogodi trojku, obično na opšte zaprepašćenje publike. Do kraja života bio je veliki humanista i politički aktivista.

NBA timovi: Washington, Golden State, Philadelphia, Miami.

KEVIN DUCKWORTH (1964-2008)

Jedan od najboljih centara koji su ikada igrali u Portland Trail Blazersima. Kao član prve petorke koju je predvodio veliki Clyde Drexler, učesnik (i gubitnik) dva velika finala, a dvaput je igrao i All-Star utakmicu. Posle povlačenja iz košarke bavio se biznisom vezanim za kupoprodaju malih jahti, a držao je i kafić sa sportskom tematikom.

NBA timovi: San Antonio, Portland, Washington, Milwaukee, L. A. Clippers.

ORLANDO WOOLRIDGE (1959-2012)

Veoma okretan krilni centar i vešt strelac, sa prosekom od sjajnih 16 poena po utakmici tokom cele karijere. Ostao je upamćen po monstruoznim zakucavanjima. Pred sam kraj karijere igrao je u Italiji za Beneton i Kinder. Kasnije se oprobao i u ženskoj košarci, kao trener WNBA tima Los Angeles Sparks. Bio je rođak čuvenog Willisa Reeda, jednog od Najboljih 50, izabranih 1997. godine.

NBA timovi: Chicago, New Jersey, L. A. Lakers, Denver, Detroit, Milwaukee, Philadelphia.

WAYMAN TISDALE (1964-2009)

Pre solidne NBA karijere, bio je velika zvezda koledž košarke. Osvojio je olimpijsko zlato u Los Anđelesu, a danas njegovo ime nosi nagrada za najboljeg NCAA novajliju. Takođe je bio veoma cenjeni džez basista, jedan od najboljih muzičara među košarkašima i sportistima uopšte. Objavio je čak 8 studijskih albuma u rasponu od 13 godina, pre nego što je sudbina prekinula ovu obećavajuću karijeru.

NBA timovi: Indiana, Sacramento, Phoenix.

DWAYNE SCHINTZIUS (1968-2012)

Čovek skromne statistike, ali sjajne harizme i veoma upečatljive pojave. Jedno vreme je nosio „mullet“ frizuru, a zvali su ga Lobster („Jastog“). Ostao je zapamćen širom sveta po ulozi u kultnom filmu Eddie, u kojem lik koga igra Whoopi Goldberg pokušava da digne iz letargije posrnule New York Knickse. U njemu Schintzius igra ruskog centra Ivana Radovadoviča koji jedino zna da kaže „Ivan mejk basket“, a u avionu čita – ni manje, ni više – „Večernje novosti“!

NBA timovi: San Antonio, Sacramento, New Jersey, Indiana, L. A. Clippers, Boston.

Neka im je večna slava!

 

Julia Mancuso Druga strana Olimpijske medalje Olimpijske igre Četiri medalje koje su odbili učesnici Olimpijskih igara Sepak Takraw Top 5: Najbizarniji ekipni sportovi današnjice Beli kros Manifestacija Beli kros na Košutnjaku