Top 5 crnogorskih plaža
PULS GRADA · destinacija

Kada biramo gde ćemo ići na letovanje, jedna od glavnih stvari koja nas zanima je kvalitet plaža datih mesta. Crnogorsko primorje, hvala bogu, ne oskudeva u dobrim plažima, a koje se najbolje kotiraju među turistima, saznajte u tekstu koji sledi.

Budva

Mogren

Prirodna lepota Mogrena svrstava ga među najatraktivnije na obali, a sastoji se iz dve plaže koje su odvojene povećom stenom. Brdo Spas, koje se izdiže iznad Mogrena, pokriveno borovom i šumom hrasta donosi na plažu prijatne mirise mediteranskog bilja. Plaža je udaljena od Starog grada oko 200 m i do nje vodi uska pešačka staza. Njena dužina iznosi oko 350 m. Plaža je dobila ime po španskom mornaru Mogriniju kojeg je more tu izbacilo nakon brodoloma.

Plaže na ostrvu Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola nalazi se nadomak Budve i do njega se najlakše stiže taksi-brodićem za šta je potrebno desetak minuta. Dugo je oko dva kilometra. Prekriveno je gustom mediteranskom florom i na njemu se nalazi nekoliko divnih peščanih plaža koje pružaju izvanrednu mogućnost za pravi odmor, izolovan od letnje vreve i potpuno uživanje u čarima mora. Ambijent koji stvaraju strme litice koje se uzdižu iznad plaža okruženih bujnom mediteranskom vegetacijom je jedinstven. Predivni zalasci sunca stvaraju utisak egzotike udaljenih krajeva.

Sveti Stefan

Plaže Galije i Bijeli rat

Plaža Galije je jedan od dragulja budvanske rivijere. More je ovu plažu isklesalo u podnožju litice od neobično naslaganih kamenih ploča. Okolina sačinjena od tirkiznog mora, crvenih stena, maslina i drugog mediteranskog rastinja pruža automatsko oslobađanje od stresa modernog života. Plaža je duga oko 100 metara, sastavljena od velikih kamenih oblutaka i malo peska zlatnožute boje. Uređena je i tik uz nju postoji odličan restoran u kome se može potražiti predah od vrelog letnjeg sunca. Do nje se stiže kad se s glavnog puta iz pravca Svetog Stefana skrene desno prema Crvenoj glavici i prati uzan asfaltni put koji se završava iznad plaže.

Neposredno pored nje nalazi se plaža Bijeli rat. Duga je oko 60 metara i uklesana u liticu sačinjenu od beličasto-sivkastih stena, što je čini vrlo nepristupačnom i samim tim gotovo izolovanom. Retki kupači na njoj koji dođu barkama ili spuštajući se nesigurnom stazom niz liticu, kao nagradu imaju pravi mali raj za sebe. Dobila je ime po rtu sačinjenom od belih stena koji se nalazi blizu nje. Vrlo lako, bez ikakvog napora može se preplivati s jedne na drugu plažu.

Drobni pijesak

Ukoliko od Budve krenete južno prema Petrovcu, naići ćete na nekoliko malih, izolovanih plaža, do kojih je moguće doći samo s mora. Dugo je i Drobni pijesak bio dostupan samo barkama i brodićima ili upornim avanturistima kojima nije bilo teško da se kozjim stazama spuštaju od magistrale do mora. Ovo je plaža jedinstvene lepote i kristalno čiste vode. Sakrivena je u malom zalivu dugom oko 250 metara. Žuto-beli pesak odaje utisak prave tropske plaže, a maslinjaci i žbunje u pozadini daju joj epitet „divlja“. Na Drobnom pijesku se nalaze i dva izvora sveže pitke vode. Restoran Mala ponta koji se nalazi na plaži svojim gostima nudi ugodan boravak uz specijalitete domaće i internacionalne kuhinje.

Ulcinj

Velika plaža

Velika plaža u Ulcinju je najduža na istočnoj obali Jadrana, prostire se na 13 kilometara od Ulcinja sve do Ade Bojane. Pokrivena je sitnim sivkastim peskom koji ima lekovita svojstva. Velika plaža je prelepa u svako doba dana, zalazak sunca je očaravajući zbog igre boja koja se stvara spajajući more, pesak i nebo u jedinstvenu sliku. Duž cele plaže nalazi se veliki broj uređenih kupališta s restoranima i barovima, uz sportske sadržaje za potpuni letnji užitak.

Poslednjih nekoliko godina je ova plaža izuzetno popularna za ljubitelje kajtsurfinga.

Selo Krstac Selo Krstac: Ponos budvanskog kraja avatar Pandora: Tematski park po ugledu na film „Avatar“ pagecoverr Top 5: Ružičaste lokacije koje su zapalile Instagram 1 Posle ovoga „ko pita ne skita“ više nema isto značenje · · · · ·