Sacha Baron Cohen
KULTURA · film/TV

U naše bioskope je stigao „(Ne)profesionalac“, nova komedija u kojoj glavnu ulogu tumači Sacha Baron Cohen. Kako se „(Ne)profesionalac“ kotira među ostalim filmovima ovog komičara i da li se izborio za mesto na TOP 5 listi? Postoji samo jedan način da to saznate. Kliknite.

Borat (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, 2006)

Komičareva karijera se zahuktala mnogo pre filmske verzije Borata – njegov rad na televiziji privukao je pažanju još krajem devedesetih (Da Ali G Show u kome je promovisao likove Alija Džija, Brüna i Borata), ali je međunarodni uspeh stigao tek kada je Borat (2006) postao veliki bioskopski hit. Film je koštao osamnaest miliona dolara a zaradio preko dvesta i šezdeset, što je dovelo do toga da Baron Cohen po kratkom postupku bude katapuliran u zvezdanu komičarsku elitu.

Piča o Rikiju Bobiju (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, 2006)

Nekoliko meseci pre velikog uspeha Borata, Baron Cohen je glumio epizodni lik u filmu Priča o Rikiju Bobiju, urnebesnoj trkačkoj komediji u kojoj je naslovnu ulogu tumačio Will Ferrell. Sacha Baron Cohen je glumio francuskog asa Jeana Girarda, ljutog rivala glavnog junaka i šampiona Formule 1. Zanimljivo je da je ovaj film režirao Adam McKay čiji je film Prevara veka ove godine bio ozbiljan kandidat za Oskara i pobednik u kategoriji Najbolji adaptirani scenario.

Brüno (Brüno: Delicious Journeys Through America for the Purpose of Making Heterosexual Males Visibly Uncomfortable in the Presence of a Gay Foreigner in a Mesh T-Shirt, 2009)

Tri godine nakon Borata, Baron Cohen se ponovo udružio sa režiserom Larryjem Charlesom. Brüno je, poput njihovog prethodnog filma, izazvao dosta kontroverze – tim pre što je ovoga puta glavni junak gej muškarac koji svoju seksualnost gura u prvi plan. Film je zabranjen u Ukrajini (na premijeri u Kijevu je bačena dimna bomba), dok ga je deo LGBT zajednice osudio zbog „promovisanja stereotipa“. Za razliku od Kazahstanaca koji se Borata smatrali uvredom, Austrijanci su prigrlili svog „zemljaka“ Brüna.

Diktator (The Dictator, 2012)

Treća saradnja Charlesa i Barona Cohena je rezultirala njihovim najzrelijm filmom. Odustavši od formata lažnog dokumentarca koji su koristili u Boratu i Brünu, tandem je ovoga puta ruglu izvrgao diktatore kao što su Bashar al-Assad, Kim Jong-il, Idi Amin… Baron Cohen u filmu glumi dvostruku ulogu: diktatora Aladeena (kasnije poznatog kao Alison Burgers) i njegovog dvojnika Efawadha. Film je zabranjen u Tadžihistanu i Kazahtanu, cenzurisan u Uzbekistanu i Pakistanu. Charles i Baron Cohen su, očigledno, još jednom pogodili živac.

(Ne)profesionalac (Grimsby, 2016)

I na kraju, ipak, (Ne)profesionalac. Sacha Baron Cohen je tokom svoje karijere ostvario nekoliko zanimljivih epizodnih uloga (Sweeney Todd, Hugo, Jadnici) , ali je u (Ne)profesionalcu glavni i to treba uzeti u obzir prilikom odabira filmova za listu. Nova komedija nije baš na nivou Diktatora ili Borata, ali je na mahove neverovatno smešna (scena sa slonovima je, na primer, antologijska – tokom nje su se ljudi u bioskopu prevrtali sa stolica od smeha). „Tvrd“ humor koji odlikuje filmova u kojima glumi Baron Cohen i ovde je prisutan, sada u kombinaciji sa akcionim sekvencama (režiju potpisuje Louis Leterrier, poznat po prva dva nastavka Transportera). (Ne)profesionalac je odličan repertoarski film koji postiže upravo ono što je i namerio – da zabavi gledaoce. Spoj Barona Cohena i Marka Stronga je odličan, a treba istaći i pojavljivanja Rebel Wilson, Gabourey Sidibe, Penélope Cruz i Isle Fisher (Cohenove supruge u stvarnom životu). Ako ste raspoloženi za pravi urnebes i raspojasanu lakrdiju, imajte u vidu da (Ne)profesionalac zaslužuje da bude pogledan na velikom ekranu.

Hologram za kralja Tom Hanks u megalomanskom gradu na vodi u filmu „Hologram for a King“ london-has-fallen01 FILMSKI MART: Najava filma „Pad Londona“ cover1 FILMSKI MART: Najava filma „Mladost“ Holivud na dohvat ruke Top 5: Najnevidljivije holivudske karijere naših glumaca