Kareem Abdul-Jabbar
PULS GRADA · sport&rekreacija

Mnogo je istaknutih sportista zapalo za oko holivudskim i inim producentima, koji su im omogućili da se proslave i na velikom platnu. Izabrali smo pet najgotivnijih, među kojima su dva veoma visoka košarkaša, dva prgava fudbalera i jedan legendarni plivač.

5. Johnny Weissmuller

Zašto je Johnny Weissmuller toliko kul? Ne samo zato što je uvek bio i biće sinonim za Tarzana. Ni zato što je osvojio pet zlatnih olimpijskih medalja u plivanju. Čak ni zato što je rodom iz Banata. Već zato što je na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. stigao da osvoji i bronzu u vaterpolu! Inače, pošto je prestao da glumi Tarzana, Weissmuller se okrenuo drugom liku – filmovanom strip-junaku Jungle Jimu – a interesantno je da je njega igrao u više filmova nego samog Tarzana. Rezultat: 13:12.

4. Eric Cantona

Legendarni napadač Manchester Uniteda šokirao je sve fanove preranim povlačenjem iz fudbala sa 30 godina, ali je već pre tog čina započeo svoju, sada već bogatu glumačku karijeru. Najpoznatiji njegov film je ostvarenje Kena Loacha Looking for Eric, u kome igra samog sebe, ali treba istaći i njegova pojavljivanja u filmu Elizabeth i rimejku kultnog krimi-trilera Jean-Pierrea Melvillea Le Deuxième Souffle. Treba dodati da je, poput pobednika ove liste, bio sklon isključenjima, pa je tako jednom prilikom dobio dva crvena kartona u razmaku od 4 dana, a čuven je i njegov napad na navijača Crystal Palacea koji ga je koštao osam meseci igranja fudbala.

3. Gheorghe Muresan

Jedan od najviših, ali i najsimpatičnijih košarkaša u istoriji ove igre ostvario je zanimljivu ulogu u filmu My Giant, u kome lik koga igra Billy Crystal u Rumuniji naleće na džina koga igra Muresan i rađa mu se ideja da ga dovede u Holivud. Takođe glumi trbuhozborca u spotu za pesmu My Name Is koja je Eminema vinula u zvezde, a pojavljuje se i u komediji Adventures of Serial Buddies o družini nesposobnih serijskih ubica. Inače, u izboru 100 najvećih ličnosti Rumunije, Muresan se plasirao na 22. mesto i treći je sportista na listi, a ispred njega su samo gimnastičarka Nadia Comaneci i fudbaler Gheorghe Hagi.

2. Kareem Abdul-Jabbar

Šestostruki NBA šampion i najbolji strelac u istoriji lige ostvario je svoju najpoznatiju ulogu u filmu Airplane!, gde je igrao kopilota. Od ostalih dvadesetak Jabbarovih pojavljivanja u filmovima i serijama, izdvajamo uloge Arhanđela košarke u komediji Zakucaj, Erneste! i uličnog glasnika koji proriče apokalipsu u mini-seriji The Stand po romanu Stephena Kinga. Ipak, možda najupečatljivija scena od svih je njegova borba sa Bruceom Leejem u nezavršenom filmu Game of Death, koji je ujedno bio Leejev poslednji, a Jabbarov prvi.

1. Vinnie Jones

Retko ko je u istoriji čovečanstva bio više kul od Vinniea Jonesa. Tokom cele fudbalske karijere pratila ga je etiketa siledžije, ne bez razloga – u prvenstvu Engleske isključen je dvocifren broj puta, a takođe je rekorder u kategoriji najbrži žuti karton u istoriji, za koji su mu bile dovoljne svega tri sekunde. Po završetku fudbalske karijere proslavio se ulogom u Dve čađave dvocevke, što mu je i na filmu trasiralo isti onaj put slave koji je imao u sportu – u ulozi siledžije. Od tada do danas imao je preko 80 glumačkih angažmana, a oprobao se i kao pevač.

Za kraj, Vinnie će vas na zabavan način naučiti kako se pruža prva pomoć kod srčanog udara.

 

Automatski nacrt Svetsko prvenstvo u 90 sekundi Karrimor Karrimor: Stvoren za avanturu Van Persie Top 5: Najbolje internet pošalice tokom Svetskog prvenstva Atmosfera sa finala Evropskog prvenstva Odbojkaško leto koje obara rekorde