Foto: Stand up.rs
U VAZDUHU · top 5

Pitali smo mladog komičara Nikolu Silića da odabere omiljene nastupe komičara koji su su najviše uticali na njega. „Moju listu najboljih nastupa čine, i uvek će činiti, samo hardcore komičari. Komičari koji su se manje osvrtali na tehničku stranu humora i više bili spremni da, kako kažu, ogole svoju dušu, da nam kažu svoje mišljenje i da nam ga učine duhovitim iako se mi možda ne slažemo sa njim.“

(foto: StandUp.rs)

„Pratim stand up komediju od kada imam internet, a kada kažem pratim, mislim progonim je kao sponzoruša ruskog milionera. Onda mi je jednog dana davne 2010 godine stigao mejl od ortakinje za prvo takmičenje standup komičara u organizaciji Standup.rs (sve sličnosti sa filmom Matriks prestaju kod dela gde devojka liku šalje mejl.) Isto kao što tada nisam mogao sebe da zamislim kao standup komičara, sada, skoro četiri godine kasnije, ne mogu da zamislim sebe da radim išta drugo,“ kaže Nikola.

Nijedna lista dobrih komičara nije potpuna bez Georgea Carlina. Preko 50 godina bavio se stand up komedijom. Napravio je 14 televizijskih specijala koji skoro savršeno prikazuju razvojni put kako njegove komedije tako i njega samog. Obavezno štivo.

1. George Carlin – You Are All Diseased

Nakon što je George Carlin dao srce stand upu i umro od infarkta 2008. godine mislio sam da niko neće moći da ga nasledi. Što je i istina. Ali je zato uspeo da bude inspiracija mnogima, što se najbolje vidi na primeru Louisa CK.

1,5 Louis CK honors George Carlin

Louis CK je sada titan komedije. Glumi u filmovima, režira, piše i glumi u svojoj seriji (LOUIE), I redovno objavljuje svoje nastupe, a sve je počelo sa Louis C.K. – Shameless

2. Louis C.K. – Shameless

Doug Stanhope mi stoji kao pozadina na Twitteru.
3. Doug Stanhope – No Refunds (2007)

Nedavno preminuli Patrice O’Neil je bio komičar za komičare. Proveo je preko 20 godina na korak od slave. Iza sebe je ostavio samo jedan specijal. Kvalitet, ne kvantitet. Za Patricea će kao i za sve prerano umrle komičare (Bill Hicks, Mitch Hedberg…) ostati pitanje šta bi bilo da je bilo?

4. Patrice O’Neal – Elephant In The Room

Iz najtoplije srpske kolonije, Australije, stiže Jim Jefferies. Nije on kriv, on je Australijanac.

5. Jim Jefferies – Alcoholocaust

I za kraj posebno mesto ide Bilu Buru koji je pred malo neprijatno raspoloženom publikom pukao (što nije čudno ako pratite njegove nastupe) i krenuo po starom “ako ne želite da mi se smejete ima da me zapamtite”

Bill Burr – The Philadelphia Incident

petak 13 Top 5: Najbolji filmovi iz serijala Petak 13-ti Back in the USSR Rusiji s ljubavlju Bane Jeftić Top 5: Bane Jevtić bira omiljene ženske uloge u jugoslovenskom filmu Otvorena-vrata-5 Top 5: Uloge Bogdana Diklića – Finesine finese finesa